nd biological
organic
Pageand
chemistry
1 biological
of 528 structures
chemistry
of life
structures
5th edition
of life
by 5th
timberlake
edition by
testtimberlake
bank test b
General organic and biological chemistry
1 structures of2026-04-04
life 5th edition by tim
,Page 2 of 528 General organic and biological chemistry
General organic
structures
andof
biological
life 5th edition
chemistry
by timberlake
structures test
of life
bank
5th edition by timberlake test bank
General, Organic & Biological Chemistry, 5e (Timberlake)
Chapter 1 Chemistry in Our Lives
1.1 Multiple-Choice Questions
1) Water, H2O, is an example of a(n)
A) chemical.
B) solid.
C) wave.
D) electric charge.
E) element.
Answer: A
Objective: 1.1
Global Outcomes: GO2
2) In this list, which substance can be classified as a chemical?
A) salt
B) sleep
C) cold
D) heat
E) temperature
Answer: A
Objective: 1.1
Global Outcomes: GO2
3) One example of a chemical used in toothpaste is
A) chlorine.
B) sulfur.
C) carbon dioxide.
D) calcium carbonate.
E) sugar.
Answer: D
Objective: 1.1
Global Outcomes: GO2
4) Which of the following is not a chemical?
A) salt
B) water
C) light
D) carbon dioxide
E) sugar
Answer: C
Objective: 1.1
Global Outcomes: GO2
1
Copyright © 2016 Pearson Education, Inc.
General organic and biological chemistry structures of life 5th edition by timberlake
2 test bank.pdf 2026-04-04
,Page 3 of 528 General organic and biological chemistry
General organic
structures
andof
biological
life 5th edition
chemistry
by timberlake
structures test
of life
bank
5th edition by timberlake test bank
5) Sodium fluorophosphate is a chemical used in toothpaste to
A) make the paste white.
B) disinfect the toothbrush.
C) keep the paste from spoiling.
D) remove plaque.
E) strengthen tooth enamel.
Answer: E
Objective: 1.1
Global Outcomes: GO2
6) Titanium dioxide is a chemical used in toothpaste to
A) make the paste white.
B) disinfect the toothbrush.
C) keep the paste from spoiling.
D) remove plaque.
E) strengthen tooth enamel.
Answer: A
Objective: 1.1
Global Outcomes: GO2
7) When a part of the body is injured, substances called ________ are released.
A) aspirins
B) pain relievers
C) nitrogen oxides
D) chlorofluorocarbons
E) prostaglandins
Answer: E
Objective: 1.1
Global Outcomes: GO2
8) Which of the following is a chemical?
A) sugar
B) heat
C) light
D) noise
E) a wave
Answer: A
Objective: 1.1
Global Outcomes: GO2
9) You notice that there is more traffic between 8 and 9 in the morning. This would be a(n)
A) observation.
B) hypothesis.
C) experiment.
D) theory.
E) all the above
Answer: A
Objective: 1.2
Global Outcomes: GO1
10) There is more traffic between 8 and 9 in the morning because most people start work at 9. This would
be a(n)
A) observation.
B) hypothesis.
C) experiment.
D) theory.
2
Copyright © 2016 Pearson Education, Inc.
General organic and biological chemistry structures of life 5th edition by timberlake
3 test bank.pdf 2026-04-04
, Page 4 of 528 General organic and biological chemistry
General organic
structures
andof
biological
life 5th edition
chemistry
by timberlake
structures test
of life
bank
5th edition by timberlake test bank
E) all the above
Answer: B
Objective: 1.2
Global Outcomes: GO1
11) One way to enhance your learning in chemistry is to
A) study a little every day.
B) form a study group.
C) go to office hours.
D) be an active learner.
E) all the above
Answer: E
Objective: 1.2
Global Outcomes: GO2
12) In order to enhance your learning in chemistry, you should not
A) study a little every day.
B) form a study group.
C) go to office hours.
D) be an active learner.
E) wait until the night before the exam to study.
Answer: E
Objective: 1.3
Global Outcomes: GO2
13) Which of the following would not be part of a study plan to learn chemistry?
A) study a little every day
B) skip your instructor's office hours
C) form a study group
D) read the chapter before class
E) work the sample problems
Answer: B
Objective: 1.3
Global Outcomes: GO2
3
Copyright © 2016 Pearson Education, Inc.
General organic and biological chemistry structures of life 5th edition by timberlake
4 test bank.pdf 2026-04-04