The Human Body in Health and Illness 7th Edition
by Barbara Herlihy
,Chapter 01: Introduction to the Human Body
Herlihy: The Human Body in Health and Illness, 7th Edition
MULTIPLE CHOICE
1.What is the branch of science that studies how the body functions?
a.Anatomy
b.Histology
c.Pathology
d.Physiology
ANS: D
2.Which word comes from the Greek word meaning “to dissect”?
a.Anatomy
b.Histology
c.Pathology
d.Physiology
ANS: A
3.Which of the following is a higher order of organization?
a.Molecule
b.Cell
c.Organ
d.Tissue
ANS: C
4.The head is located to the chest.
a.anterior
b.inferior
c.deep
d.superior
ANS: D
5.The foot is located to the leg.
a.proximal
b.superior
c.superficial
d.distal
ANS: D
6.The leg is to the thigh.
a.distal
b.proximal
c.superior
d.deep
,ANS: A
, 7.The thigh is to the foot.
a.distal
b.proximal
c.inferior
d.deep
ANS: B
8.The thoracic cavity is to the abdominopelvic cavity.
a.deep
b.distal
c.anterior
d.superior
ANS: D
9.The kneecap is located distal to the
a.leg.
b.thigh.
c.foot.
d.toes.
ANS: B
10.Which organ is located in both the ventral and thoracic cavities?
a.Stomach
b.Liver
c.Lung
d.Spinal cord
ANS: C
11.Which organ is located in the ventral cavity but not in the thoracic cavity?
a.Lung
b.Heart
c.Liver
d.Brain
ANS: C
12.Which organ is located in the dorsal cavity?
a.Liver
b.Brain
c.Heart
d.Urinary bladder
ANS: B
13.Which of the following is descriptive of the location of the reproductive organs?
a.Dorsal cavity and vertebral cavity
b.Mediastinum and the thoracic cavity
c.Ventral cavity and pelvic cavity