Chapter 1
Multiple Choice
1. As defined by C. Wright Mills, which of the following “enables us to grasp history and
biography and the relations between the two within society”?
a. formal sociology
b. sociological imagination
c. microsociology
d. macrosociology
ANS: B DIF: Easy REF: Page 5
TOP: Factual OBJ: Sociological Imagination
2. Feeling discomfort about rural Chinese society, where many generations of a family
sleep in the same bed, is known as:
a. xenophobia.
b. Verstehen.
c. social identity.
d. social ecology.
ANS: A DIF: Moderate REF: Pages 6–7
TOP: Applied OBJ: Sociological Imagination
3. How does the textbook author use dialogue from Pulp Fiction, in which the characters
discuss how in Holland people put mayonnaise on their french fries?
a. to introduce the sociology of film
b. to explain the sociological imagination
c. to explain social institutions
d. to define formal sociology
ANS: B DIF: Easy REF: Page 7
TOP: Applied OBJ: Sociological Imagination
4. A female manager is attempting to climb her way to the top of the corporate ladder. She
works as hard, if not harder, than her male colleagues, but nothing she seems to do helps her
advance. She begins to notice that males are being promoted, but females tend to be overlooked for
advancements. The realization that many women in her circumstance are experiencing the same
discrimination is an example of:
a. anomie.
b. Verstehen.
c. sociological imagination.
d. social cohesion.
ANS: C DIF: Difficult REF: Page 5
TOP: Applied OBJ: Sociological Imagination
5. Sociologists and economists have shown that the benefits of higher education include
higher median incomes for college graduates. This is known as:
a. educational
investment. b. the
returns to schooling.
c. study hard or be poor.
d. get an education; get a job.
ANS: B DIF: Moderate REF: Page 8
TOP: Factual OBJ: Returns to Schooling
6. After doing some sociological math, what is the net difference between the annual
earnings of the average high school versus college graduate?
, SOC 2001 sociology test bank Latest exam
a. about $5,000 per year
b. about $10,000 per
year c. about $15,000 per
year
d. about $50,000 per
year ANS: C DIF: Difficult REF:
Page 9
, SOC 2001 sociology test bank Latest exam
TOP: Conceptual OBJ: Returns to Schooling
7. According to Randall Collins’s (1979) research, the expansion of higher education is:
a. mainly caused by the globalization of capitalism.
b. likely caused by less-prepared high school students
entering college. c. a result of credentialism and expenditures on
formal education.
d. a result of increasing governmental interference in educational funding.
ANS: C DIF: Difficult REF: Page
11 TOP: Factual OBJ:
Credentialism
8. According to research used to question credentialism, what might it cost to buy a college
diploma online? a. $29.95
b. $99.99
c. $250.00
d. at least $1,000
ANS: A DIF: Moderate REF: Page
11 TOP: Factual OBJ:
Credentialism
9. In today’s society, Randall Collins might suggest that getting a “piece of paper” is more
important to many than actually having the knowledge to do a job. He calls the priority placed on
formal education:
a. secondary
education. b.
credentialism.
c. normlessness.
d. xenophobia.
ANS: B DIF: Difficult REF: Page 11
TOP: Conceptual OBJ:
Credentialism
10. All of the following are examples of social institutions used to prevent websites from
undermining colleges’ degree-conferring abilities EXCEPT:
a. copyright law.
b. police forces.
c. employer
s. d. families.
ANS: D DIF: Easy REF: Page 11
TOP: Factual OBJ: Social Institutions
11. Which of the following is defined as a set of stories embedded within a social network
about the standard ways a society meets its needs?
a. a social
identity b. a social
institution
c. a theory
d. anomie
ANS: B DIF: Moderate REF: Page
12 TOP: Factual OBJ: Social
Institutions
12. The author of your text states that the most age-segregated social institution in our society is:
a. a hospital.
b. a mental institution.
c. a prison.
, SOC 2001 sociology test bank Latest exam
d. a four-year college.
ANS: D DIF: Easy REF: Page 12
TOP: Factual OBJ: Social Institutions
13. A family, as a group of people living together sharing individual stories,
makes up a(n): a. social institution.
b. conflict institution.
c. anomic institution.
d. creative institution.
ANS: A DIF: Difficult REF: Page 13
TOP: Conceptual OBJ: Social Institutions
14. The Phillip Morris Company changed its name to Altira in an attempt to start a new: