TRUE/FALSE
1. Clutch slippage occurs when the clutch disc is not gripped firmly between the flywheel and the
pressure plate.
ANS: T PTS: 1
2. Chatter is a shuddering felt in the vehicle when the pressure plate releases the
clutch disc.
ANS: F PTS: 1
3. Chatter is caused by liquid contaminants on the friction surfaces.
ANS: T PTS: 1
4. Clutch drag occurs if the clutch disc is not completely released when the
depressed. clutch pedal is fully
ANS: T PTS: 1
5. Until recently, the material that was molded or woven into facings of the clutch disk was
predominantly asbestos.
ANS: T PTS: 1
6. When compared to a diaphragm-type pressure plate, a coil spring pressure plate assembly has fewer
moving parts.
ANS: F PTS: 1
7. There is approximately 10 psì residual pressure in the hydraulic clutch lines when the clutch is in the
engaged position.
ANS: F PTS: 1
8. Shaft and lever clutch linkage are used on most modern passenger cars.
ANS: F PTS: 1
9. The fluid level in the hydraulic clutch reservoir should be approximately one-
fourth inch from the top.
ANS: T PTS: 1
10. Most hydraulic clutch release systems should be adjusted once a year.
, ANS: F PTS: 1
Some transaxles have a short, self-centering input shaft that does not require a
11. pilot bushing or bearing.
, ANS: T PTS: 1
12. Particles of cotton, brass, rope, and wire are added to prolong the life of the
clutch disc and provide
torsional strength.
ANS: T PTS: 1
13. Coil spring-type pressure plates require less pedal effort than diaphragm-type
pressure plates.
ANS: F PTS: 1
14. When the clutch is fully engaged, the release bearing is normally stationary.
ANS: T PTS: 1
15. The flywheel should not be resurfaced unless there are hot spots on its surface
or themade
clutch disk have rivetscontact
on thewith the flywheel surface.
ANS: F PTS: 1
MULTIPLE CHOICE
1. The clutch friction disc always rotates with the
a. ______.
a. engine crankshaft c. c. pressure plate
b. flywheel d. d. transmission input shaft
ANS: D
transmission input shaft
PTS: 1
2. Torsional coil springs in the clutch disc ______.
a. a. absorb the torque forces
b. b. are the mechanical force holding the pressure
c. plate
c. are against
locatedthe driventhe
between disc and flywheel
friction facings
d. d. all answers are correct
ANS: A
absorb the torque forces
PTS: 1
3. Which of the following is probably NOT the cause of a vibrating
a. clutch?
a. excessive crankshaft c. c. excessive flywheel
endplay runout
, b. b. out-of balance pressure d. d. loose flywheel bolts