zx zx
Thio’s
Deviant Behavior zx
by Alan Swinkels
zx zx
Thio’s
Deviant Behavior zx
ThirteenthEdition zx
Jim D. Taylor
zx zx
University of Idaho
zx zx
Martin D. Schwartz
zx zx
George Washington University
zx zx
, CHAPTERONE zx
What Is Deviant Behavior? zx zx zx
Multiple Choice Questions zx zx
1. Which statement about the definition of deviance is TRUE?
zx zx zx zx zx zx zx zx
a) Almost all persons in a society will agree on the nature of deviant behavior.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
b) Definitions of deviant behavior are determined by consensus among a nation‟s zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
religious groups.
zx zx
c) There is often a great deal of disagreement among people as to who or what
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
they consider deviant.
zx zx zx
d) Few persons in a society are concerned about the definition of deviance.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Answer: c zx
Learning Objective: 1.1 Identify your personal definitions of deviant behavior.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Topic: Conflicting Definitions
zx zx zx
Difficulty Level: Easy zx zx
Skill Level: Understand the Concepts
zx zx zx zx
2. In 1965, sociologist J. L. Simmons asked a sample of people from the general
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
public who they thought were deviant. Which conclusion can be reached based on
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Simmons‟ results?
zx zx
a) Only those considered to be “bad people,” such as drug addicts, prostitutes, or
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
criminals, were seen as deviant.
zx zx zx zx zx
b) There was a great deal of consensus among those polled as to who was deviant
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
and who was not.
zx zx zx zx
c) Perceptions of deviance fell clearly into four main categories. zx zx zx zx zx zx zx zx
d) Almost anyone, in someone else‟s eyes, can be considered deviant in some way.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Answer: d zx
Learning Objective: 1.1 Identify your personal definitions of deviant behavior.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Topic: Conflicting Definitions
zx zx zx
Difficulty Level:Moderate zx zx
Skill Level: Analyze It
zx zx zx zx
3. Among sociologists, there is zx zx zx
a) much personal involvement in illegal deviant behavior.
zx zx zx zx zx zx
b) a growing awareness that deviance is best studied by criminologists.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
c) widespread agreement about what behavior should be considered deviant. zx zx zx zx zx zx zx zx
d) a lack of consensus about what kinds of behavior should be seen as deviant.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Answer: d zx
Learning Objective: 1.1 Identify your personal definitions of deviant behavior.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Topic: Conflicting Definitions
zx zx zx
Difficulty Level: Easy zx zx
,Skill Level: Understand the Concepts
zx zx zx zx
4. Compared to the others, which group is most capable of avoiding being falsely,
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
erroneously, or unjustly labeled as deviant?
zx zx zx zx zx zx
a) Affluent people zx
b) People living below the poverty line zx zx zx zx zx
c) People in positions of power zx zx zx zx
d) People who are socially powerless zx zx zx zx
Answer: c zx
Learning Objective: 1.1 Identify your personal definitions of deviant behavior.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Topic: Conflicting Definitions
zx zx zx
Difficulty Level: Moderatezx zx
Skill Level: Apply What You Know
zx zx zx zx zx
5. Denis relies on a wheelchair because of his cerebral palsy. Would he be considered
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
“deviant” according to some definitions offered by sociologists?
zx zx zx zx zx zx zx zx
a) Yes, because the mere fact of using a wheelchair violates formal norms
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
b) No, because deviance only applies to people who break laws or commit violent
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
acts zx
c) Yes, because people with disabilities are often devalued by society
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
d) No, because his positive/negative “deviance ratio” is imbalanced
zx zx zx zx zx zx zx
Answer: c zx
Learning Objective: 1.1 Identify your personal definitions of deviant behavior.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Topic: Conflicting Definitions
zx zx zx
Difficulty Level: Difficult
zx zx
Skill Level: Apply What You Know
zx zx zx zx zx
6. Which statement about deviance is TRUE?
zx zx zx zx zx
a) Deviance should include only important violations of norms. zx zx zx zx zx zx zx
b) All sociologists agree that deviance includes mundane, routine, and normal
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
violations of formal norms.
zx zx zx zx
c) Deviance is considered a “fringe topic” by most sociologists. zx zx zx zx zx zx zx zx
d) Sociologists do not agree on a precise definition of deviance. zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Answer: d zx
Learning Objective: 1.1 Identify your personal definitions of deviant behavior.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Topic: Conflicting Definitions
zx zx zx
Difficulty Level: Easy zx zx
Skill Level: Understand the Concepts
zx zx zx zx
7. Which types of people are examples of positive deviants?
zx zx zx zx zx zx zx zx
a) Saints, intellectuals, and geniuses zx zx zx
b) Sex workers and professional gamblers zx zx zx zx
c) People who are badly scarred, blind, or mutilatedzx zx zx zx zx zx zx
d) Murderers, rapists, and kidnappers zx zx zx
Answer: a zx
Learning Objective: 1.1 Identify your personal definitions of deviant behavior.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
, Topic:Conflicting Definitions
zx zx
Difficulty Level: Easy
zx zx zx
Skill Level: Understand the Concepts
zx zx zx zx
8. Sociologists who are influenced by the positivist perspective of absolutism tend tozx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
view deviant behavior as an attribute that
zx zx . zx zx zx zx zx zx
a) is dictated by those in power
zx zx zx zx zx
b) fades over time zx zx
c) varies according to one‟s culture zx zx zx zx
d) inheres in the individual zx zx zx
Answer: d zx
Learning Objective: 1.1 Identify your personal definitions of deviant behavior.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Topic: Conflicting Definitions
zx zx zx
Difficulty Level: Moderatezx zx
Skill Level: Understand the Concepts
zx zx zx zx
9. Sociologists who endorse the role of power in the definition of deviance have zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
discovered that people who are wealthy and powerful
zx zx zx zx zx zx zx zx
a) are rarely deviant. zx zx
b) typically can avoid being labeled as deviant. zx zx zx zx zx zx
c) are welcoming toward most types of deviant behavior.
zx zx zx zx zx zx zx
d) ignore most forms of deviant behavior. zx zx zx zx zx
Answer: b zx
Learning Objective: 1.1 Identify your personal definitions of deviant behavior.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Topic: Conflicting Definitions
zx zx zx
Difficulty Level: Moderatezx zx
Skill Level: Understand the Concepts
zx zx zx zx
10. According to sociologists who study the role of power in the definition of deviance,
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
deviance is any act that
zx zx zx zx zx
a) violates the criminal law. zx zx zx
b) violates deeply held moral values. zx zx zx zx
c) powerful people consider to be a violation of some social rule. zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
d) involves the behavior of people living below the poverty line. zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Answer: c zx
Learning Objective: 1.1 Identify your personal definitions of deviant behavior.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Topic: Conflicting Definitions
zx zx zx
Difficulty Level: Moderatezx zx
Skill Level: Understand the Concepts
zx zx zx zx
11. Sociological definitions of deviance fall into two opposing perspectives, the positivist
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
and the
zx . zx zx
a) traditional
b) feminist
c) constructionist
d) modernist