Wrightsman's Psychology and the Legal System, 10th Edition Kirk HeilbrunEdie GreeneAmy zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
Bradfield Douglass
zx zx
Chapter 1-15 zx
Chapter 01 zx
1. Which is the purpose of laws? zx zx zx zx zx
a. Legislate moral behavior zx zx
b. Control human nature zx zx
c. Serve as a mechanism for conflict resolution zx zx zx zx zx zx
d. All of these are correct. zx zx zx zx
ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Understand
REFERENCES: The Importance of Laws zx zx zx
QUESTION TYPE: Multiple Choice zx zx
HAS VARIABLES: False
zx
TOPICS: Laws Help Resolve Conflict and Protect the Public zx zx zx zx zx zx zx
DATE CREATED: 5/27/2023 5:21 AM
zx zx zx
DATE MODIFIED: 5/27/2023 5:22 AM
zx zx zx
2. What is the purpose of the Fifth Amendment to the U.S. Constitution?
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
a. Prevents undue searches and seizures zx zx zx zx
b. It safeguards us against self-incrimination
zx zx zx zx
c. Protects spouses from testifying against spouses zx zx zx zx zx
d. Provides the right to peaceful protest zx zx zx zx zx
ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Understand
REFERENCES: The Importance of Laws zx zx zx
QUESTION TYPE: Multiple Choice zx zx
HAS VARIABLES: False
zx
TOPICS: The Changing of Laws zx zx zx
DATE CREATED: 5/27/2023 5:29 AM
zx zx zx
DATE MODIFIED: 5/27/2023 5:30 AM
zx zx zx
3. Edward Rosenheimer was charged with a hit-and-run accident, but he claimed that the law requiring him to report the
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
accident to the police was unconstitutional because it forced him to incriminate himself, violating the U.S. Constitution. A
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
New York judge agreed and released him from custody. This case eventually came before the New York Court of Appeals;
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
what was this court‘s decision?
zx zx zx zx zx
a. Rosenheimer‘s original verdict was upheld because the law forcing him to incriminate himself was said by this zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
court to be unconstitutional.
zx zx zx zx
b. Rosenheimer was released from custody because the Court of General Sessions in New York State said that the zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
hit-and-run regulation should be removed because of unconstitutionality.
zx zx zx zx zx zx zx zx
c. The New York Court of Appeals concluded that the right to avoid self-incrimination did not outweigh the right of
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
injured persons to seek redress for their sufferings.
zx zx zx zx zx zx zx zx
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
zx zx zx zx zx Page 1 zx
, d. The New York Court of Appeals concluded that the right of injured persons to seek redress for their sufferings
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
did not outweigh the right to avoid self-incrimination.
zx zx zx zx zx zx zx zx
ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Apply
REFERENCES: The Importance of Laws zx zx zx
QUESTION TYPE: Multiple Choice zx zx
HAS VARIABLES: False
zx
TOPICS: The Changing of Laws zx zx zx
DATE CREATED: 5/27/2023 5:30 AM
zx zx zx
DATE MODIFIED: 5/27/2023 5:31 AM
zx zx zx
4. Which type of researcher is concerned with comparing laws (and mechanisms for instituting and altering laws) in
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
different societies and relating them to other characteristics of these societies?
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
a. Anthropologist
b. Sociologist
c. Philosopher
d. Psychologist
ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Think Critically zx
REFERENCES: The Psychological Study of Law zx zx zx zx
QUESTION TYPE: Multiple Choice zx zx
HAS VARIABLES: False
zx
DATE CREATED: 5/27/2023 5:31 AM
zx zx zx
DATE MODIFIED: 5/27/2023 5:32 AM
zx zx zx
5. If a researcher is interested in the study a specific society and examines its institutions (e.g., the family, the church, or
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
the subculture) to determine their role in developing adherence to the law, that researcher is most likely which of these?
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
a. Psychologist
b. Sociologist
c. Anthropologist
d. Philosopher
ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Think Critically zx
REFERENCES: The Psychological Study of Law zx zx zx zx
QUESTION TYPE: Multiple Choice zx zx
HAS VARIABLES: False
zx
DATE CREATED: 5/27/2023 5:32 AM
zx zx zx
DATE MODIFIED: 6/7/2023 5:36 AM
zx zx zx
6. Psychology assumes that individual characteristics affect how the legal system operates and in turn the legal system
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
affects individual characteristics and behavior. As defined in the text, characteristics may include which of the following?
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
a. Socioeconomic status zx
b. Personal values zx
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
zx zx zx zx zx Page 2
zx
, c. Minority status zx
d. All of these are correct.
zx zx zx zx
ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Think Critically zx
REFERENCES: The Psychological Study of Law zx zx zx zx
QUESTION TYPE: Multiple Choice
zx zx
HAS VARIABLES: False
zx
DATE CREATED: 5/27/2023 5:35 AM
zx zx zx
DATE MODIFIED: 5/27/2023 5:36 AM
zx zx zx
7. Most forensic psychologists are trained as which of the following?
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
a. Social psychologists zx
b. Clinical psychologists zx
c. Counseling psychologists zx
d. Criminologists
ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Criminologists
REFERENCES: The Psychological Study of Law zx zx zx zx
QUESTION TYPE: Multiple Choice
zx zx
HAS VARIABLES: False
zx
DATE CREATED: 5/27/2023 5:36 AM
zx zx zx
DATE MODIFIED: 5/27/2023 5:37 AM
zx zx zx
8. According to Kurt Lewin, what influences the behavior of an individual in the legal system?
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
a. One‘s personal qualities zx zx
b. One‘s social class zx zx
c. Both one‘s personal qualities and one‘s social class
zx zx zx zx zx zx zx
d. One‘s attitudes zx
ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Understand
REFERENCES: The Psychological Study of Law zx zx zx zx
QUESTION TYPE: Multiple Choice
zx zx
HAS VARIABLES: False
zx
DATE CREATED: 5/27/2023 5:37 AM
zx zx zx
DATE MODIFIED: 5/27/2023 5:37 AM
zx zx zx
9. A common role for a forensic psychologist is which of the following?
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
a. Evaluate whether a defendant was sane at the time the crime was committed.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
b. Determine if the DNA from the defendant matches the DNA collected at the crime scene.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
c. Investigate the role that social class plays in criminal behavior.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
d. Examine if the evidence is appropriate to introduce in court.
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
ANSWER: a
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
zx zx zx zx zx Page 3
zx
, POINTS: 1
DIFFICULTY: Think Critically zx
REFERENCES: The Psychological Study of Law
zx zx zx zx
QUESTION TYPE: zx Multiple Choice zx
HAS VARIABLES:
zx False
DATE CREATED: zx 5/27/2023 5:37 AM zx zx
DATE MODIFIED: zx 5/27/2023 5:38 AM zx zx
10. The United States is perhaps the most individualistic society where people can deviate from the norm or make their
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
own choices to a greater degree. What are two deeply desired values?
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
a. Individualism and free will zx zx zx
b. Freedom and personal autonomy zx zx zx
c. Freedom with personal responsibility zx zx zx
d. Personal responsibility and personal autonomy zx zx zx zx
ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Understand
REFERENCES: Basic Choices in the Psychological Study of the Law zx zx zx zx zx zx zx zx
QUESTION TYPE: Multiple Choice zx zx
HAS VARIABLES: False
zx
TOPICS: The First Choice: Rights of Individuals versus the Common Good zx zx zx zx zx zx zx zx zx
DATE CREATED: 5/27/2023 5:38 AM
zx zx zx
DATE MODIFIED: 5/27/2023 5:52 AM
zx zx zx
11. In 2017, a law known as the ―show me your papers law,‖ which prohibits local authorities from limiting the ability of
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
law enforcement or court personnel to demand proof of a person‘s immigration status and report it to federal officials, was
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
passed in which state?
zx zx zx zx
a. Baltimore
b. Florida
c. Texas
d. New York zx
ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Apply
REFERENCES: Basic Choices in the Psychological Study of the Law zx zx zx zx zx zx zx zx
QUESTION TYPE: Multiple Choice zx zx
HAS VARIABLES: False
zx
TOPICS: The First Choice: Rights of Individuals versus the Common Good zx zx zx zx zx zx zx zx zx
DATE CREATED: 5/27/2023 5:52 AM
zx zx zx
DATE MODIFIED: 5/27/2023 5:54 AM
zx zx zx
12. Most of the U.S. Supreme Court decisions, like the Miranda rule, that provided more explicit rights for those
zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx zx
suspected of breaking the law, occurred during which decade?
zx zx zx zx zx zx zx zx zx
a. 1950s
b. 1960s
c. 1970s
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
zx zx zx zx zx Page 4 zx