1. Name the following:
A) isopropane
B) methylpentane
C) methylbutane
D) n-pentane
E) dodecane
ANS: C PTS: 1 DIF: Easy REF: 22.1
KEY: Chemistry | organic chemistry | alkane | nomenclature MSC: Conceptual
2. Name the following:
A) n-heptane
B) 2-methyl-2-ethylbutane
C) 3,3-dimethylpentane
D) 2,2-diethylpropane
E) none of these
ANS: C PTS: 1 DIF: Easy REF: 22.1
KEY: Chemistry | organic chemistry | alkane | nomenclature | IUPAC nomenclature
MSC: Conceptual
3. Name the following: CH3 –CH2 –CH3
A) ethane
B) propane
C) butane
D) pentane
E) hexane
ANS: B PTS: 1 DIF: Easy REF: 22.1
KEY: Chemistry | organic chemistry | alkane | nomenclature MSC: Conceptual
4. Name the following:
, A) 2,4-diethylpentane
B) 3,5-dimethylheptane
C) secondary ethylpentane
D) 2,3-dimethyl-2,3-diethylpropane
E) none of these
ANS: B PTS: 1 DIF: Easy REF: 22.1
KEY: Chemistry | organic chemistry | alkane | nomenclature | IUPAC nomenclature
MSC: Conceptual
5. Name the following:
A) n-hexane
B) isohexane
C) 1,2,3-trimethylpropane
D) methyl-diethylmethane
E) 3-methylpentane
ANS: E PTS: 1 DIF: Easy REF: 22.1
KEY: Chemistry | organic chemistry | alkane | nomenclature | IUPAC nomenclature
MSC: Conceptual
6. Name the following:
CH3–(CH2)6 –CH3
A) pentane
B) hexane
C) heptane
D) octane
E) nonane
ANS: D PTS: 1 DIF: Easy REF: 22.1
KEY: Chemistry | organic chemistry | alkane | nomenclature MSC: Conceptual
7. A student gave a molecule the following name:
2-methyl-4-t-butylpentane
, However, the teacher pointed out that, although the molecule could be correctly drawn from
this name, the name violates the IUPAC rules. What is the correct (IUPAC) name of the
molecule?
A) 2-t-butyl-4-methylpentane
B) 2,2,3,5-tetramethylhexane
C) 2,4,5,5-tetramethylhexane
D) 1-sec-butyl-1,2,2-trimethylpentane
E) none of these
ANS: B PTS: 1 DIF: Easy REF: 22.1
KEY: Chemistry | organic chemistry | alkane | nomenclature | IUPAC nomenclature
MSC: Conceptual
8. Which of the following names is a correct one?
A) 3-methyl-4-isopropylpentane
B) 2-ethyl-4-tertiary-butylpentane
C) 2,2,3,5-tetramethylheptane
D) t-butylethane
E) trans-1,2-dimethylethane
ANS: C PTS: 1 DIF: Easy REF: 22.1
KEY: Chemistry | organic chemistry | alkane | nomenclature | IUPAC nomenclature
MSC: Conceptual
9. What is the compound whose carbon skeleton (minus any hydrogen atoms) appears below?
A) 2,4-diethyl-3,6-dimethylheptane
B) 2,5-dimethyl-4,6-diethylheptane
C) 1,4-diethyl-3,6-dimethyl-tridecane
D) 5-ethyl-3,6-trimethyloctane
E) 4-ethyl-2,5,6-trimethyloctane
ANS: E PTS: 1 DIF: Easy REF: 22.1
KEY: Chemistry | organic chemistry | alkane | nomenclature | IUPAC nomenclature
MSC: Conceptual
10. A student gave a molecule the following name: 2-ethyl-3-methyl-5-isopropylhexane
However, his TA pointed out that, although the molecule could be correctly drawn from this
name, the name violates the systematic rules. What is the correct (systematic) name of the
molecule?
A) 3,4-dimethyl-6-isopropylheptane
B) 2-isopropyl-4,5-dimethylheptane
C) 3,4,6,7-tetramethyloctane
D) 1,2-diethyl-3,6,7-trimethylheptane
E) 2,3,5,6-tetramethyloctane
ANS: E PTS: 1 DIF: Easy REF: 22.1