anxiety or stress during math exams, particularly when they are faced with complex, multi-step problems. The pressure
TEST BANK FOR
SYSTEM
ANALYSIS AND
DESIGN
METHODS - 7TH
EDITION BY
WHITTEN &
BENTLEY
,demonstrating the thought process behind the solution, not just the final answer.For many students, mathematics can be an intimidating subject because it requires both conceptual understanding and
technical skill. As a result, students often experience anxiety or stress during math exams, particularly when they are faced with complex, multi-step problems. The pressure
Chapter 1 The Context of Systems Analysis and Design Methods
principles.1.4. Preparing for Business ExamsPreparing for business exams involves mastering both conceptual understanding and practical application. Students are encouraged to study theories and
frameworks
True/False Questions
1. An information system is an arrangement of people, data, processes, and information
technology that interact to collect, process, store, and provide as output the
information needed to support the organization.
Answer: True Page: 6 LOD: Easy
2. An information system must have computer hardware and software to be valid.
Answer: False Page: 6 LOD: Medium
Rationale: An information system is an arrangement of people, data, processes, and
information technology that interact to collect, process, store, and provide as output
the information needed to support the organization
3. A management information system can use data provided by a transaction processing
system.
Answer: True Page: 6 LOD: Easy
4. Decision support systems are tailored to the unique information needs of executives.
Answer: False Page: 7 LOD: Easy
5. Communication and collaboration systems enhance communication between people
both inside and outside of the organization.
Answer: True Page: 7 LOD: Easy
6. Upper management people typically are the direct users of transaction processing
systems.
Answer: False Page: 6-7 LOD: Medium
Rationale: Upper management people generally use only DSS and EIS.
7. A stakeholder for an information system is a technical employee working on the
systems analysis and design.
Answer: False Page: 7 LOD: Easy
Rationale: A stakeholder can be anyone who has an interest in the information system.
Whitten/Bentley, Systems Analysis & Design Methods, Seventh Edition 1
,demonstrating the thought process behind the solution, not just the final answer.For many students, mathematics can be an intimidating subject because it requires both conceptual understanding and
technical skill. As a result, students often experience anxiety or stress during math exams, particularly when they are faced with complex, multi-step problems. The pressure
8. The stakeholders for information systems can be broadly classified into five groups:
system owners, system users, system designers, system builders, and system
analysts/project managers.
Answer: True Page: 7-11 LOD: Easy
9. An information worker is a person whose jobs include the creation, collection,
processing, distribution and use of information.
Answer: True Page: 7 LOD: Easy principles.1.4. Preparing for Business ExamsPreparing for business exams involves mastering both
conceptual understanding and practical application. Students are encouraged to study theories and frameworks
10. System owners are the information system's sponsors and chief advocates, usually
responsible for funding the project to develop, operate and maintain the information
system.
Answer: True Page: 7-8 LOD: Easy
11. System users are concerned with the functionality the system provides to their jobs
and the system's ease of learning and ease of use.
Answer: True Page: 7 LOD: Easy
12. Internal system users are employees of the businesses for which most information
systems are built.
Answer: True Page: 9 LOD: Easy
13. External system users can include employees of the organization.
Answer: True Page: 9 LOD: Easy
14. System designers are technology specialists for information systems.
Answer: True Page: 10 LOD: Easy
15. A system builder is a technical specialist who constructs information systems and
components based on the design specifications generated by the system designers.
Answer: True Page: 10 LOD: Easy
16. An applications programmer is an example of a system designer.
Answer: False Page: 10 LOD: Easy
2 Whitten/Bentley, Systems Analysis & Design Methods, Seventh Edition
, 17. A system analyst is a specialist who studies problems and needs of an organization to
determine how people, data, processes, and information technology can best
accomplish improvements for their business.
Answer: True Page: 11 LOD: Easy
demonstrating the thought process behind the solution, not just the final answer.For many students, mathematics can be an intimidating subject because it requires both conceptual understanding and
technical skill. As a result, students often experience anxiety or stress during math exams, particularly when they are faced with complex, multi-step problems. The pressure
18. System owners are more concerned with the costs and benefits of an information
system, while system users are more concernedwiththe functionality of the system.
Answer: True Page: 7 LOD: Medium principles.1.4. Preparing for Business ExamsPreparing for business exams involves mastering
both conceptual understanding and practical application. Students are encouraged to study theories and frameworks
19. Clerical andservice workers perform most ofthe day-to-day transaction processing in
the average business.
Answer: True Page: 9 LOD: Easy
20. Clerical andservice workers consist largely ofbusiness and industrial specialists who
perform highly skilled and specialized work.
Answer: False Page: 9 LOD: Easy
Rationale: Technical and professional staff consists largely ofbusiness andindustrial
specialists who perform highly skilled and specialized work. Clerical and service
workers perform most of the day-to-day transaction processing in the average
business.
21. Supervisors are decision makers who tend to focus on day-to-day management issues.
Answer: True Page: 9 LOD: Easy
22. Executive managers are decision makers whotend to focusonoverall business
performance and strategic or long-term planning and problem solving.
Answer: True Page: 9 LOD: Easy
23. Middle managers are concerned with the day-to-day management issues.
Answer: False Page: 9 LOD: Medium
Rationale: Supervisors are concerned with the day-to-day management issues, while
Middle Managers are concerned with the short-term, tactical management plans and
problem solving.
Whitten/Bentley, Systems Analysis & Design Methods, Seventh Edition 3