Chapter 01: Studying Human Sexuality: An Introduction
Multiple Choice Questions
1. inform us about the physiological mechanisms!of!sexual! arousal!and! response.
A) Biologists
B) Psychologists
C) Anthropologists
D) Sociologists
Difficulty:! 1
QuestionID:! 01-1-01
Page-Reference:! 3!
Skill:!Recall!/!Concept!
Objective:! LO! 1.1
Answer:! A)!Biologists
2. Meaney!and! Rye!(2007)! argue!that!learning! about!one's!own! sexual!likes! and! dislikes! can! lead!to
A) sexual! self-actualization.
B) a!greater!probability!of !conception.
C) sexual! selfishness.
D) more! frequent! masturbation.
Difficulty:! 1
QuestionID:! 01-1-02
Page-Reference:! 3!
Skill:!Recall!/!Concept!
Objective:! LO! 1.1
Answer:!A)!sexual!self-actualization.
3. Which!of! the!following! is! an! example!of! gender! roles?
A) anatomical! differences! between! male! and! female! sexual! anatomy
B) cultural! expectations! that! males,! but! not! females,! initiate! sexual! contact
C) political! freedom! to! self-identify!as! heterosexual,! homosexual,! or! bisexual
D) taboos! prohibiting! male–male! or! female–female! sexual! activities
Difficulty:! 2
QuestionID:! 01-1-03
Page-Reference:!2!
Skill:! Application!
Objective:! LO! 1.1
Answer:!B)!cultural!expectations!that!males,!but!not!females,!initiate!sexual!contact
1
,4. In! which! of! the! following! scenarios! would! sex! be! considered! a! leisure! activity,! according! to! Meaney! and! Rye!
(2007)?
A) Julie!voluntarily!engages! in!sex!with!a!casual!acquaintance
B) Frank! has! sex! with! his! wife! because! he!feels! that! it!is! his! obligation
C) David! is! a! sex! worker!who! accepts! both! male!and!female!clients
D) Emma! has! had! sex! in! exchange! for!money!on! only! one! occasion
Difficulty:! 2
QuestionID:! 01-1-04
Page-Reference:!2!
Skill:! Application!
Objective:! LO! 1.1
Answer:! A)!Julie!voluntarily!engages! in!sex! with!a!casual!acquaintance
5. examine! cross-cultural! similarities! and! differences! in! sexual! behaviour! is
A) Medical! doctors
B) Anthropologists
C) Psychologists
D) Sociologists
Difficulty:! 1
QuestionID:! 01-1-05
Page-Reference:! 3!
Skill:!Recall!/!Concept!
Objective:! LO! 1.1
Answer:! B)!Anthropologists
6. A!leading!organization!in!Canada!that!promotes!sexuality!research! and!education!is
A) the!Sex!Information!and! Education!Council!of !Canada.
B) the! Canadian! Association! of! Sex! Educators,! Counsellors! and! Therapists.
C) the!Canadian! Society!for!the! Study!of! Sexuality.
D) the! Canadian! Association! of! Sexual! Health! Promotion.
Difficulty:! 1
QuestionID:! 01-1-06
Page-Reference:! 3!
Skill:!Recall!/!Concept!
Objective:! LO! 1.1
Answer:! A)!the!Sex!Information!and!Education!Council!of! Canada.
7. What!did!Messenger!observe!was! the!norm!in! Inis! Beag?
A) women!who!found!sex!to!be! pleasurable! were!revered
B) women!were!always!the! initiator! of! sex
C) married!couples!engaged!in!sex!with!their!undergarments!on
D) men!did!whatever! they!could!to! prolong! ejaculation
2
,Difficulty:! 1
QuestionID:! 01-1-07
Page-Reference:! 4!
Skill:!Recall!/!Concept!
Objective:! LO! 1.2
Answer:!C)!married!couples!engaged!in!sex! with!their! undergarments!on
8. What! did!Marshall!observe! was! the!norm! in!Mangaia?
A) adolescent! boys! were! expected!to! engage!in!sex! with! older! men!in!the!community
B) boys!and!girls! were!discouraged!from! engaging!in!sexual!play!and!masturbation
C) adolescent!boys,!but!not!girls,!were!encouraged!to!have!sexual!relationships!before!marriage
D) boys! were!given!a!two-week! course!of !instruction! on!techniques! of !sexual!behaviour!at!around!age!13
Difficulty:! 1
QuestionID:! 01-1-08
Page-Reference:! 4!
Skill:!Recall!/!Concept!
Objective:! LO! 1.2
Answer:!D)! boys! were!given!a!two-week! course!of ! instruction!on!techniques! of ! sexual!behaviour! at!around!age!13
9. According! to! the! textbook,! is!vital!to!resolving! conflicts!and! establishing!healthy! relationships.
A) respect
B) education
C) passion
D) pleasure
Difficulty:! 1
QuestionID:! 01-1-09
Page-Reference:! 6!
Skill:!Recall!/!Concept!
Objective:! LO! 1.2
Answer:! A)!respect
10. According!to!(Statistics!Canada,!2017b),!what!percentage!of!Canadians!were!immigrants! in!2016?
A) 10%
B) 22%
C) 30%
D) 41%
Difficulty:! 1
QuestionID:! 01-1-10
Page-Reference:! 8!
Skill:!Recall!/!Concept!
Objective:! LO! 1.2
Answer:! B)! 22%
11. Imagine! two! relatively! isolated! populations! on! opposite! sides! of! the! world.! An! anthropologist! finds! that!
one! population!is! relatively! sexually! conservative,!whereas! the! other! population! endorses! personal! sexual!
freedom.
3
, What! factor! might! account! for! the! differences! in! sexual! attitudes! and! behaviours! between! these! two!
populations?
A) latitude
B) nutrition
C) culture
D) biology
Difficulty:! 1
QuestionID:! 01-1-11
Page-Reference:!4!
Skill:! Application!
Objective:! LO! 1.2
Answer:!C)!culture
12. When!looking! at! Canadian!society!and! sexuality,! one!of! the! most!notable! changes!in! the! Canadian! mosaic! is
A) an!increase! in!liberal!attitudes! since! the!early!90s.
B) the!dramatic!increase! in!the!proportion! of! visible!minorities.
C) the!addition! of! a!variety!of! less! conservative!sexual!practices.
D) the! significant! increase! of! mixed! marriage—i.e.,! marriage! between! people! of ! different! ethnicities.
Difficulty:! 1
QuestionID:! 01-1-12
Page-Reference:! 8!
Skill:!Recall!/!Concept!
Objective:! LO! 1.3
Answer:! B)!the!dramatic!increase!in!the!proportion!of !visible!minorities.
13. Some! Canadians! have! their! male! children! circumcised! at! a! young! age.! Some! immigrants! to! Canada! disagree!
with! this! practice! on! the! grounds! that! children! cannot! consent! to! the! procedure.! This! is! an! example! of! how!
immigrants! and! those! born! in! Canada! may! differ! in! their
A) ethics.
B) gender! roles.
C) values.
D) education.
Difficulty:! 2
QuestionID:! 01-1-13
Page-Reference:!8!
Skill:! Application!
Objective:! LO! 1.3
Answer:!C)!values.
14. When!it! comes! to!sexual! activities,! children!of!immigrant! parents!in! Canada
A) tend!to!leave!their!traditional!cultural!value!systems!and!adopt!the!values!of !Canadian!society.
B) are!more!likely!to! participate!in!risky!behaviour! due!to!limited!education.
C) tend! to! be!very!similar!to! Canadian! children! of ! the!same! age.
D) often! get! caught! in! a! cultural! clash! between! the! traditional! values! of ! their! parents! and! the! more! permissive! values! of !
Canadian! society.
4