BIO 101 / PATH 201 – CELLULAR BIOLOGY & CELL
PHYSIOLOGY
TRUE/FALSE
1. Eukaryotic cells are characterized by a lack of a distinct nucleus,
whereas prokaryotic cells have intracellular compartments bordered
by membranes and a well-defined nucleus.
ANS: F
Eukaryotic cells have a characteristic set of membrane-bound intracellular
compartments called organelles that includes a well-defined nucleus.
Prokaryotes contain no organelles, and their nuclear material is not
encased by a nuclear membrane. Prokaryotic cells are characterized by
lack of a distinct nucleus.
REF: p. 2
2. The primary functions of the cell nucleus are cell division and control of
genetic information.
ANS: T The primary functions of the nucleus are cell division and
control of genetic information.
REF: p. 2
3. The chief function of ribosomes is to provide sites for lipid synthesis.
ANS: F Their chief function is to provide sites for
cellular protein synthesis.
REF: p. 5
,4. Lysosomes remain fully active by maintaining an acid pH created by
pumping hydrogen ions into their interiors.
ANS: T
Lysosomes remain fully active by maintaining a low internal pH. They do
this by pumping hydrogen ions into their interiors.
REF: p. 5
5.Lipids and proteins are the major components of the plasma
membrane.
ANS: T
The major chemical components of all membranes are lipids and proteins,
but the percentage of each varies among different membranes.
REF: p. 11
6. If cells are deprived of communication from extracellular chemical
messengers, most cells experience apoptosis.
ANS: T
If deprived of appropriate signals, most cells undergo a form of cell
suicide known as programmed cell death, or apoptosis.
REF: p. 19
7. The function of adenosine triphosphate (ATP) is to store energy in
molecules of carbohydrates, proteins and lipids, but not to transfer
energy from one molecule to another.
ANS: F
The function of ATP is not only to store energy but also to transfer it from
one molecule to another.
REF: p. 23
8. Diffusion is an example of active transport.
, ANS: F
This process, called passive transport, occurs naturally through any
semipermeable barrier. It is driven by osmosis, hydrostatic pressure, and
diffusion, all of which depend on the laws of physics and do not require
life.
REF: p. 25
9. Phagocytosis is an example of exocytosis.
ANS: F
Two types of endocytosis are designated based on the size of the vesicle
formed.
Pinocytosis (cell drinking) involves the ingestion of fluids and solute
molecules through formation of small vesicles, and phagocytosis (cell
eating) involves the ingestion of large particles, such as bacteria, through
formation of large vesicles (also called vacuoles).
REF: p. 31
10.All body cells are electrically polarized, with the inside of the cell being
more negatively charged than the outside.
ANS: T
All body cells are electrically polarized, with the inside of the cell more
negatively charged than the outside.
REF: p. 32
MULTIPLE CHOICE
1. Which of the following best describes the cellular function of metabolic
absorption?