2026/2027 Updated Verified
Questions and Solutions A+ Pass
Guaranteed
1. Why is only one strand of DNA transcribed into mRNA?
- ANS - Because the other strand would produce the same
amino acid sequence in reverse order
2. During which phase does crossing-over occur?
- ANS - prophase-I
3. What is the function of nucleosomes?
- ANS - To prevent DNA strands from tangling.
4. Which of the following combinations of letters accurately
represents two sister chromatids?
- ANS - A and C
,5. During which of the following stages of meiosis do the
sister chromatids separate?
- ANS - anaphase II
6. Which of the following combinations of letters accurately
represents two homologous chromatids?
- ANS - A and D
7. A maternal homologue and a paternal homologue synapse
to form:
- ANS - a tetrad.
8. Once nerve cells become mature, they don't usually
undergo cell division. Based on your knowledge of the
cell cycle, you would predict that mature nerve cells
become arrested in the __________ of the cell cycle.
- ANS - G0 phase
9. The M phase of the cell cycle involves two main
processes:
- ANS - mitosis and cytokinesis.
10. The mitotic spindle is made of:
- ANS - microtubules.
, 11. A cell is in metaphase if:
- ANS - the chromosomes are aligned at the midplane of
the cell.
12. During prophase, __________ is(are) compacted into
visible chromosomes.
- ANS - chromatin
13. __________ contain identical DNA sequences and are
held together by __________ during mitosis.
- ANS - Sister chromatids; centromeres
14. Duplicated centrioles start moving to opposite poles
of a dividing __________ cell during __________ of the cell
cycle.
- ANS - animal; prophase
15. Cytokinesis in animal cells involves contraction of a
ring of __________ microfilaments.
16. Answers:
17. cyclin plus actin
- ANS - actin plus myosin