j
Introduction to Genetic Analysis
j j j
AnthonyjJ.F.jGriffiths,jJohnjDoebley,jCatherinejPeichel,jandjDavidjA.jWassarman
12thjEdition
PlusBay.Plus
,TablejofjContents
Chapterj01jThejGeneticsjRevolution 1
Chapterj02jSinglejGenejInheritance 6
Chapterj03jIndependentjAssortmentjofjGenes 26
Chapterj04jMappingjEukaryotejChromosomesjbyjRecombination 43
Chapterj05jGenejInteraction 63
Chapterj06jThejGeneticsjofjBacteriajandjTheirjViruses 84
Chapterj07jDNAjStructurejandjReplication 104
Chapterj08jRNAjTranscriptionjProcessingjandjDecay 117
Chapterj09jProteinsjandjTheirjSynthesis 130
Chapterj10jGenejIsolationjandjManipulation 141
Chapterj11jRegulationjofjGenejExpressionjinjBacteriajandjTheirjViruses 160
Chapterj12jRegulationjofjGenejExpressionjinjEukaryotes 175
Chapterj13jThejGeneticjControljofjDevelopment 184
Chapterj14jGenomesjandjGenomics 192
Chapterj15jDNAjDamagejRepairjandjRecombination 197
Chapterj16jThejDynamicjGenomejTransposablejElements 216
Chapterj17jLargejScalejChromosomaljChanges 225
Chapterj18jPopulationjGenetics 243
Chapterj19jThejInheritancejofjComplexjTraits 258
Chapterj20jEvolutionjofjGenesjandjTraits 270
PlusBay.Plus
, TestjBankj-jIntroductionjtojGeneticjAnalysis,j12thjEditionj(Griffiths,j2021)
Chapterj01:jThejGeneticsjRevolution
1. Thejearlyj1900sjwasjanjimportantjperiodjforjgeneticsjduejtojwhichjofjthejfollowingjmajorjevents?
a. thejrediscoveryjofjGregorjMendel'sjscientificjfindings
b. WatsonjandjCrickjsolvingjthejstructurejofjDNA
c. WalterjSuttonjandjTheodorejBoverijhypothesizingjthatjchromosomesjarejthejhereditaryjelements
d. thejrediscoveryjofjGregorjMendel'sjscientificjfindingsjandjWalterjSuttonjandjTheodorejBoverijhy
pothesizingjthatjchromosomesjarejthejhereditaryjelements
e. Alljofjthejanswerjoptionsjarejcorrect.
ANSWER:j e
2. Ajsamplejofjnormaljdouble-
strandedjDNAjwasjfoundjtojhavejajguaninejcontentjofj18%.jWhatjisjthejexpectedjproportionjofjadenine?
a. 9%
b. 32%
c. 36%
d. 68%
e. 82%
ANSWER:j b
3. InjonejstrandjofjDNA,jthejnucleotidejsequencejisj5'-ATGC-
3'.jThejcomplementaryjsequencejinjthejotherjstrandjmustjbe
a. 3'-ATGC-5'.
b. 3'-TACG-5'.
c. 5'-ATCG-3'.
d. 5'-CGTA-3'.
e. 5'-TACG-3'.
ANSWER:j b
4. HowjmanyjdifferentjDNAjmoleculesjthatjarejeight-nucleotide-pairsjlongjarejtheoreticallyjpossible?
a. 24
b. 32
c. 64
d. 256
e. 65,536
ANSWER:j e
5. Whichjofjthejfollowingjis/arejTRUEjaboutjgenes?
a. Genesjarejlocatedjonjchromosomes.
b. Genesjcomejinjvariantsjknownjasjalleles.
c. Genesjusuallyjencodejproteinjproducts.
d. Alljofjthejanswerjoptionsjarejcorrect.
e. Nonejofjthejanswerjoptionsjisjcorrect.
ANSWER:j d
1 |jPjajgje
PlusBay.Plus
, TestjBankj-jIntroductionjtojGeneticjAnalysis,j12thjEditionj(Griffiths,j2021)
6. Wildjcatsj(Felisjsilvestris)jandjcommonjmicej(Musjmusculus)jarejdiploid.jInjwildjcats,j2nj=j38,jwhilejinjco
mmonjmice,j2nj=j40.jBasedjonjthisjinformation,jwejcanjconcludejthatjwild-catjcellsjhave
a. lessjDNAjthanjcommon-mousejcells.
b. smallerjgenomesjthanjcommon-mousejcells.
c. fewerjDNAjmoleculesjthanjcommon-mousejcells.
d. fewerjgenesjthanjcommon-mousejcells.
e. fewerjsetsjofjchromosomesjthanjcommon-mousejcells.
ANSWER:j c
7. WhichjofjthejfollowingjisjajcomponentjofjDNA?
a. alanine
b. arginine
c. cysteine
d. guanine
e. tyrosine
ANSWER:j d
8. Whichjofjthejfollowingjis/arejTRUEjofjthejDNAjstructurejsolvedjbyjWatsonjandjCrick?
a. Itjisjajdouble-helicaljstructure.
b. Sugar–phosphatejbackbonejisjalwaysjtowardjthejoutsidejofjthejDNA.
c. TherejarejtwojhydrogenjbondsjbetweenjAjandjTjandjthreejhydrogenjbondsjbetweenjCjandjG.
d. Therejarejfourjtypesjofjnitrogenousjbases.
e. Alljofjthejanswerjoptionsjarejcorrect.
ANSWER:j e
9. WhichjofjthejfollowingjisjajCORRECTjrepresentationjofjthejcentraljdogma?
a. RNAj→jDNAj→jprotein
b. proteinj→jDNAj→jRNA
c. DNAj→jRNAj→jprotein
d. DNAj→jproteinj→jDNA
e. Nonejofjthejanswerjoptionsjisjcorrect.
ANSWER:j c
10. Youjhavejcomejacrossjajdogj(namedjCindy)jthatjdoesjnotjhavejajtail.jInterestingly,jalljthejpuppiesjproducedjbyjt
hisjdogjdon'tjhavejajtail.jIfjthejlackjofjtailjisjcausedjbyjajgeneticjmutation,jwherejhasjthisjmutationjmostjlikelyjtakenj
place?
a. injCindy'sjgametes
b. injthejcellsjthatjshouldjnormallyjhavejgivenjrisejtojCindy'sjtail
c. injthejcellsjthatjshouldjnormallyjhavejgivenjrisejtojCindy'sjandjherjpuppies'jtails
d. injalljofjCindy'sjcellsj(includingjherjgametes)
e. injajgametejofjonejofjCindy'sjparents
ANSWER:j a
11. Whichjofjthejfollowingjfeaturesjmakesjajspeciesjsuitablejasjajmodeljorganism?
2 |jPjajgje
PlusBay.Plus