2025 QUESTIONS AND ANSWERS
1. The clinical laboratory discipline that is used most often to assess inherited disease through
the study of the constitutive genome is:
a. transfusion services.
b. clinical chemistry.
c. molecular diagnostics.
d. hematology. - ANS :
c. molecular diagnostics.
2. The study of the genetic variation between individuals in their ability to metabolize drugs is
referred to as:
a. pharmacogenetics.
b. molecular diagnostics.
c. clinical chemistry.
d. epidemiology. - ANS a. pharmacogenetics.
3. When a practitioner in clinical chemistry has an inappropriate personal relationship with a
commercial supplier of medical supplies and chemistry analyzers, there may be a potential
issue with:
1 @COPYRIGHT THESTAR 2025/2026
,a. publication development.
b. confidentiality.
c. selection of treatment.
d. conflict of interest. - ANS d. conflict of interest.
4. "Molecular testing" involves the clinical analysis of:
a. atoms and molecules.
b. nucleic acids.
c. cellular components of blood.
d. the physical structure of compounds. - ANS b. nucleic acids.
5. Which one of the following is not considered an ethical issue facing a clinical laboratorian? a.
Allocation of resources b. Conflicts of interest c. Discussion of one's salary d. Maintenance of
confidentiality - ANS Answer: c. Discussion of one's salary.
Question - ANS Answer
1. The type of error that occurs when an analytical method is nonspecific for an analyte and is
actually considered to be a type of bias is: a. systematic error. b. nonsystematic error. c.
random error. d. true error. - ANS Answer: a. systematic error.
2. The statistical analysis commonly applied when the results of analytical method comparison
that involves a plot of paired observations (one from the established method and the other
from the new method) are assessed is: a. uncertainty analysis. b. traceability analysis. c.
regression analysis. d. difference analysis. - ANS Answer: c. regression analysis.
2 @COPYRIGHT THESTAR 2025/2026
, 3. In the selection of a new method, the first step in selecting a candidate method is the
determination of: a. reliability. b. total allowable error. c. specifics of the assay including
reagent stability. d. what is necessary clinically from a laboratory test. - ANS Answer: b. total
allowable error.
4. To categorize whether a systematic error is either constant or proportional, one must
assume and test for: a. randomness. b. linearity. c. precision. d. accuracy. - ANS Answer: b.
linearity.
5. Which one of the following, when stated as an interval around a reported laboratory result,
will specify the location of the true value with a given probability? a. Traceability b. Coefficient
of variation c. Trueness d. Uncertainty - ANS Answer: d. Uncertainty.
6. The closeness of agreement between independent results or measurements obtained under
specific conditions is: a. linearity. b. precision. c. accuracy. d. specificity. - ANS Answer: b.
precision.
7. Analytical specificity is: a. the ability of an assay procedure to determine the concentration of
a target analyte in the presence of interfering substances in the sample matrix. b. the detection
limit of a method. c. the ability of an analytical method to assess small variations in the
concentration of analyte. d. the analyte concentration range over which measurements are
within the declared tolerances for imprecision and bias of the method. - ANS Answer: a. the
ability of an assay procedure to determine the concentration of a target analyte in the presence
of interfering substances in the sample matrix.
8. In a regression analysis that compares results of two methods, the y-intercept is calculated to
be 2.0 and the slope is 3. This indicates a(n): a. calibration error. b. uncertainty. c. systematic
difference. d. interference in one method. - ANS Answer: c. systematic difference.
9. A type of regression analysis that is used to estimate slope and intercept and that is
acceptant to outlier values in the methods and does not require assumption of a Gaussian
distribution is: a. weighted Deming regression analysis. b. ordinary least-squares regression
3 @COPYRIGHT THESTAR 2025/2026