Base Settings: Brownstone Default
Information Field: Complexity
Information Field: Ahead
Information Field: Subject
Information Field: Title
Highest Answer Letter: E
Multiple Keywords in Same Paragraph: No
Chapter: Chapter 1 - Quiz
Multiple Choice
1. Which of the following is an example of a non-direct care setting?
A) Insurer
B) Physician practice
C) Assisted living facility
D) Public health department
E) All of these are correct
Ans: A
Complexity: Easy
Ahead: Introduction
Subject: Chapter 1
Title: An Overview of Health Care Management
Rationale: Direct care settings provide care directly to a patient; non-direct care settings are not directly
involved in providing care to persons needing health services.
2. Employment of medical and health services managers is expected to change by what percentage
between 2022 and 2032?
A) Plus 28.4 percent
B) Plus 50 percent
C) Minus 10 percent
D) Plus 12 percent
E) Minus 12 percent
Ans: A
Complexity: Easy
Ahead: Introduction
Subject: Chapter 1
Title: An Overview of Health Care Management
Rationale: Plus 28.4 percent from 2022 to 2032, faster than the average for all occupations.
3. The internal domain of health care management includes which of the following?
A) Community demographics
B) Regulations
C) Budgeting
,D) Managed care organizations/insurers
E) Competitors
Ans: C
Complexity: Moderate
Ahead: The Need for Managers and Their Perspectives
Subject: Chapter 1
Title: An Overview of Health Care Management
Rationale: Table 1-2. Domains of Health Services Administration
4. The external domain of health care management includes which of the following?
A) Staffing
B) Quality services
C) Physician relations
D) Patient satisfaction
E) Medicare/Medicaid
Ans: E
Complexity: Easy
Ahead: The Need for Managers and Their Perspectives
Subject: Chapter 1
Title: An Overview of Health Care Management
Rationale: Table 1-2. Domains of Health Services Administration
5. What is the relationship of organizational mission, values, and vision?
A) Vision shapes mission
B) Mission shapes values that shape vision
C) Values shape mission that shapes vision
D) Goals shape mission and values
E) None these is correct
Ans: C
Complexity: Difficult
Ahead: Role of the Manager in Establishing and Maintaining Organizational Culture
Subject: Chapter 1
Title: An Overview of Health Care Management
Rationale: Culture is shaped by the values, mission, and vision for the organization. Values are
principles the organization believes in and shape the organization’s purpose, goals, and day-to-day
behaviors. Adopted values provide the foundation for the organization’s activities and include such
principles as respect, quality service, and innovation.
6. Which function refers to the setting of reporting and responsibility relationships within a manager’s
unit?
A) Controlling
B) Organizing
C) Staffing
D) Planning
E) Decision making
Ans: B
Complexity: Moderate
Ahead: Management: Definition, Functions, and Competencies
Subject: Chapter 1
Title: An Overview of Health Care Management
,Rationale: Organizing refers to the overall design of the organization or the specific division, unit, or
service for which the manager is responsible. Furthermore, it means designating reporting relationships
and intentional patterns of interaction.
7. Which function refers to acquiring and retaining human resources?
A) Controlling
B) Planning
C) Staffing
D) Organizing
E) Decision making
Ans: C
Complexity: Moderate
Ahead: Management: Definition, Functions, and Competencies
Subject: Chapter 1
Title: An Overview of Health Care Management
Rationale: Staffing refers to acquiring and retaining human resources. It also refers to developing and
maintaining the workforce through various strategies and tactics.
8. Compared to senior managers, lower-level managers have:
A) more authority.
B) the same authority.
C) less authority.
D) authority that depends on experience.
E) authority that depends on education.
Ans: C
Complexity: Easy
Ahead: Management Positions: The Control in the Organizational Hierarchy
Subject: Chapter 1
Title: An Overview of Health Care Management
Rationale: The hierarchy of management means that authority, or power, is delegated downward in the
organization, and lower-level managers have less authority than higher-level managers, whose scope of
responsibility is much greater.
9. Which of the following is the most commonly used organizational structure?
A) Matrix, or team-based
B) Service line management
C) Functional
D) Divisional
E) None these is correct
Ans: C
Complexity: Easy
Ahead: Management Positions: The Control in the Organizational Hierarchy
Subject: Chapter 1
Title: An Overview of Health Care Management
Rationale: The most common organizational structure for health care organizations is a functional
organizational structure, whose key characteristic is a pyramid-shaped hierarchy that defines the
functions carried out and the key management positions assigned to those functions (see Figure 1-3).
, 10. Which competency involves the ability to critically analyze and solve complex problems?
A) Conceptual
B) Interpersonal
C) Technical
D) Conceptual and interpersonal
E) Interpersonal and technical
Ans: A
Complexity: Moderate
Ahead: Management: Definition, Functions, and Competencies
Subject: Chapter 1
Title: An Overview of Health Care Management
Rationale: Katz (1974) identified key competencies of the effective manager, including conceptual,
technical, and interpersonal skills. Conceptual skills are those skills that involve the ability to critically
analyze and solve complex problems. Examples: a manager conducts an analysis of the best way to
provide a service or determines a strategy to reduce patient complaints regarding food service.
11. Which competency reflects expertise or ability to perform a specific work task?
A) Conceptual
B) Interpersonal
C) Technical
D) Conceptual and interpersonal
E) Interpersonal and technical
Ans: C
Complexity: Moderate
Ahead: Management: Definition, Functions, and Competencies
Subject: Chapter 1
Title: An Overview of Health Care Management
Rationale: Katz (1974) identified key competencies of the effective manager, including conceptual,
technical, and interpersonal skills. Technical skills are those skills that reflect expertise or ability to
perform a specific work task. Examples: a manager develops and implements a new incentive
compensation program for staff or designs and implements modifications to a computer-based staffing
model.
12. Which of the following best describes an organization’s mission?
A) Goals
B) Desired future state
C) Values
D) Purpose
E) Ownership
Answer: D
Complexity: Easy
Ahead: Role of the Manager in Establishing and Maintaining Organizational Culture
Subject: Chapter 1
Title: An Overview of Health Care Management
Rationale: The mission of the organization is its fundamental purpose, or what the organization seeks to
achieve.
13. Larger organizations are more likely to have all of the following except:
A) vertical structure.
B) formal chain of command.