FundamentalsofNursing 9thEdition n n n n
Chapter01:Nursing Today
n n n
Potter et al.: Fundamentalsof Nursing, 9th Edition MULTIPLE
n n n n n n n n
n CHOICE
1. Which nurse mostlikelykept records on sanitation techniques and theeffects on health?
n n n n n n n n n n n n n n
a. FlorenceNightingale n n
n n
b. MaryNutting n n
c. ClaraBarton n n
n n
d. LillianWald n n
ANS: A n n
Nightingale wasthe first practicing nurse epidemiologist. Herstatistical analysesconnected poor
n n n n n n n n n n n
nsanitation withcholera and dysentery. MaryNutting,Clara Barton, and Lillian Waldcame after
n n n n n n n n n n n n n
Nightingale, eachcontributing to the nursing profession in her own way. MaryNutting was instrumentalin
n n n n n n n n n n n n n n n n
moving nursing educationinto universities. Clara Barton founded the American Red Cross. LillianWald
n n n n n n n n n n n n n n
helped open the HenryStreet Settlement.
n n n n n n n
DIF:Understand (comprehension)REF:5 n n
OBJ: Discussthe influence ofsocial, historical, political, and economic changes on nursing
n n n n n n n n n n n n n practices.
TOP: Evaluation MSC: Health Promotion and Maintenance
n n n n n n n n
2. The nurse prescribes strategies and alternatives to attain expected outcome.Which standard of
n n n n n n n n n n n n
nnursing practiceis the nurse following? n n n n n n
a. Assessment n
n n
b. Diagnosis n
c. Planning n
n n
d. Implementation n
ANS: C n n
In planning, the registerednurse develops a plan that prescribesstrategies and alternativesto attain
n n n n n n n n n n n n n n
nexpected outcomes. During assessment,the registered nurse collectscomprehensive data pertinent to
n n n n n n n n n n n
the patient’s health and/orthe situation. In diagnosis, the registered nurse analyzes the assessment data
n n n n n n n n n n n n n n n n
to determine the diagnoses orissues. During implementation,the registered nurse implements(carries
n n n n n n n n n n n n n
out) the identified plan.
n n n n n
DIF:Understand (comprehension)REF:2 n n
OBJ:Discussthe development of professional nursingroles. TOP: Planning
n n n n n n n n n n
,MSC:Management of Care n n
3. An experienced medical-surgical nursechoosesto workin obstetrics. Whichlevel of proficiencyis
n n n n n n n n n n n n n n the
nurse upon initial transition to the obstetricalfloor?
n n n n n n n n n
a. Novice n
b. Proficient n
c. Competent n
d. Advancedbeginner n n
ANS: A n n
A beginning nursing student or anynurse entering a situation in which thereis no previous level of
n n n n n n n n n n n n n n n n n
nexperience (e.g., an experienced operatingroom nurse chooses to now practicein home health)is an n n n n n n n n n n n n n n n n n
example of a novice nurse. A proficient nurse perceives a patient’sclinicalsituation as a whole,is able to
n n n n n n n n n n n n n n n n n n n
assess an entire situation, and can readilytransferknowledge gained from multiple previous experiences
n n n n n n n n n n n n n n
to a situation. Acompetent nurse understandsthe organization and specificcare required by the type of
n n n n n n n n n n n n n n n n n n
patients(e.g., surgical, oncology, or orthopedic patients). This nurseis a
n n n n n n n n n n n n
competent practitioner who is able to anticipate nursing care and establishlong-range goals. A nurse who
n n n n n n n n n n n n n n n
has had somelevel of experience withthe situation is an advanced beginner. Thisexperience mayonly be
n n n n n n n n n n n n n n n n n n
observationalin nature, but the nurse isable to identify meaningful aspects or principles of nursing care.
n n n n n n n n n n n n n n n n n n
DIF:Apply(application)REF:2 n n
OBJ: Discussthe development of professional nursing roles. TOP: Evaluation MSC:Management
n n n n n n n n n n
of Care
n n n
4. A nurse assesses a patient’s fluidstatus and decides thatthe patient needsto drink more fluids. The
n n n n n n n n n n n n n n n n n
nurse then encourages the patient to drink more fluids.Which conceptis the nurse demonstrating?
n n n n n n n n n n n n n n n n
a. Licensure n
b. Autonomy n
c. Certification n
d. Accountability n
ANS: B n n
Autonomyis an essential element of professional nursing thatinvolves theinitiation ofindependent
n n n n n n n n n n n n n
nnursing interventions without medical orders. To obtain licensurein theUnitedStates,the RN candidate
n n n n n n n n n n n n n n
must pass the NCLEX-RN®. Beyond the NCLEX-RN®,the nurse maychoose to work toward certification
n n n n n n n n n n n n n n n
in a specific area of nursing practice. Accountability meansthat you are responsible, professionallyand
n n n n n n n n n n n n n n n
legally, for the type and qualityof nursing care provided.
n n n n n n n n n n n
,DIF:Apply(application)REF:3 n
OBJ: Discussthe roles andcareer opportunities for nurses. TOP:Implementation
n n n n n n n n n n
n MSC:Management of Care n n n
5. A nurse prepares the budget and policies for an intensive care unit.Whichrole is the nurse
n n n n n n n n n n n n n n n n
nimplementing? n
a. Educator n
b. Manager n
c. Advocate n
d. Caregiver n
ANS: B n n
A manager coordinates the activities of members of the nursingstaffin delivering nursing care and has
n n n n n n n n n n n n n n n n
personnel, policy, and budgetary responsibility for aspecific nursing unit or facility.As an educator,you
n n n n n n n n n n n n n n n n
explain concepts and facts about health, describe the reason for routine care activities, demonstrate
n n n n n n n n n n n n n n n n
proceduressuch asself-care activities, reinforcelearning or patient behavior, and evaluate the patient’s
n n n n n n n n n n n n n n
progressin learning. As a patient advocate,you protectyourpatient’s human and legal rights and provide
n n n n n n n n n n n n n n n n n
assistancein asserting these rightsif the need arises. As a caregiver,you help patients maintain and
n n n n n n n n n n n n n n n n n
regain health, manage disease and symptoms, and attain a maximallevel function and independence
n n n n n n n n n n n n n n n n
through the healing process.
n n n n n
DIF:Apply(application)REF:4 n n
OBJ: Describe theroles and career opportunities for nurses. TOP:Implementation
n n n n n n n n n n
n MSC:Management of Care n n n
6. The nurse has been workingin the clinicalsettingfor several years as an advanced practice nurse.
n n n n n n n n n n n n n n n n n
However, the nurse has astrong desire to pursue research and theorydevelopment. To fulfill this desire,
n n n n n n n n n n n n n n n n n
which programshould the nurse attend?
n n n n n n n
a. Doctorof Nursing Science degree (DNSc) n n n n n n
b. Doctorof Philosophydegree (PhD) n n n n n
c. Doctorof Nursing Practice degree (DNP) n n n n n n
d. Doctorin the Science of Nursing degree (DSN)n n n n n n n n
ANS: B n n
Some doctoral programs prepare nursesformore rigorous research and theory development and award
n n n n n n n n n n n n n
the research-oriented Doctor of Philosophy (PhD)in nursing. Professional doctoral programs in nursing
n n n n n n n n n n n n n n
(DSN orDNSc)prepare graduates to applyresearch findingsto clinical nursing. The DNP is a practice
n n n n n n n n n n n n n n n n n
doctorate that prepares advanced practice nursessuch as nurse practitioners.
n n n n n n n n n n n
, DIF:Understand(comprehension)REF:10 n
OBJ: Describe educational programs available for professional registered nurse (RN) education.
n n n n n n n n n n
n TOP:Teaching/LearningMSC:Management of Care n n n
7. A nurse attends a workshop on current nursing issues provided bythe American Nurses
n n n n n n n n n n n n n
nAssociation.Which type of education did the nurse receive? n n n n n n n n n
a. Graduateeducation n n
b. Inserviceeducation n n
c. Continuingeducation n n
d. Registerednurse education n n n
ANS: C n n
Continuing educationinvolvesformal, organized educational programs offered by universities,
n n n n n n n n n
nhospitals, state nurses associations, professional nursing organizations, and educational and health
n n n n n n n n n n
n careinstitutions. After obtaining a baccalaureate degree in nursing, you can pursue graduate education
n n n n n n n n n n n n n
leading to a master’s or doctoraldegree in any number of graduate fields,including nursing. Inservice
n n n n n n n n n n n n n n n n
education programs areinstruction or training provided by a healthcare facility or institution. Registered
n n n n n n n n n n n n n n n
nurse education isthe education preparation for anindividualintending to be an RN.
n n n n n n n n n n n n n n n
DIF:Apply(application)REF:10 n n
OBJ: Describe educational programs available for professional registered nurse (RN) education.
n n n n n n n n n n
n TOP:Teaching/LearningMSC:Management of Care n n n
8. A nurseidentifies gaps between local and best practices.Which Quality and Safety Education for
n n n n n n n n n n n n n n
nNurses (QSEN) competencyis the nurse demonstrating?
n n n n n n n
a. Safety n
b. Patient-centeredcare n
c. Quality improvement n n
d. Teamwork andcollaboration n n
ANS: C n n
Qualityimprovementidentifies gaps between local and best practices. Safety minimizes risk of harm to
n n n n n n n n n n n n n n
patients and providersthrough both system effectiveness and individual performance. Patient- centered
n n n n n n n n n n n n
care recognizes the patient or designee as the source of control and full partner in providing
n n n n n n n n n n n n n n n n n n
compassionate and coordinatedcare based on respect for patient’s preferences,values, and needs.
n n n n n n n n n n n n n
Teamwork and collaboration allows effective functioning within nursing and
n n n n n n n n n n