TestBankforMacionis/Gerber,Sociology,NinthCanadianEdition Chapter 1:
.r .r .r .r .r .r .r .r .r
The Sociological Perspective
.r .r .r
MultipleChoiceQuestions .r .r
1) Whatmightasociologist sayaboutpeople'sselection ofmarriagepartners?
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
a. Peoplemarry becausetheyfallin love. .r .r .r .r .r .r
b. Whenit comestoromance, it’s all a matter ofpersonal taste. .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
c. Typically,apersonmarriessomeoneofsimilarsocialposition. .r .r .r .r .r .r .r .r
d. Whenitcomestolove,oppositesattract. .r .r .r .r .r .r
Answer: c
.r .r
PageReference:5 Skill:
.r .r .r
Applied
.r
2) Theideathatthesocialworld guidesouractionsandlife choicesjustasthe seasonsinfluence
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
activities and choice of clothing describes
.r .r .r .r .r .r
a. thebasisofwhatphilosophycalls “freewill.”
.r .r .r .r .r .r .r
b. theessentialwisdomofthediscipline of sociology.
.r .r .r .r .r .r .r
c. thefactthatpeopleeverywhere have“commonsense.”
.r .r .r .r .r .r .r
d. thefact thatpeoplefromcountriesallaround theworldmakemostly identicalchoicesabout howto live. Answer:
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
b
.r
PageReference:3 Skill:
.r .r .r
Conceptual
.r
3) Whichdisciplinedefinesitself as“thesystematicstudyofhumansociety”? .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
a. sociology
b. psychology
c. economics
d. history
Answer:a
.r .r
PageReference:3 Skill:
.r .r .r
Factual
.r
4) PeterBergerdescribedusingthesociologicalperspective as seeing the
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r in the .r .r .
a. good;worsttragedies .r .r
b. new;old .r
c. specific;general .r
d. general;particular .r
Answer: d
.r .r
PageReference:3 Skill:
.r .r .r
Conceptual
.r
5) Bystatingthatthesociologicalperspectiveshowsus“thestrangeinthefamiliar,”thetextarguesthat
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
sociologists
.r
a. focuson thebizarre elementsof society. .r .r .r .r .r .r
b. rejectthe familiar idea that peoplesimply decide howto actin favour of the initially strange idea that society
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
shapes our lives.
.r .r .r
c. believethatpeopleoftenbehaveinstrangeways. .r .r .r .r .r .r .r
d. believethatevenpeoplewhoaremostfamiliartoushavesomeverystrangehabits. .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
Answer: b
.r .r
PageReference:4–5 .r .r
Skill: Conceptual
.r .r
6) Threecampusroommatesaretalking aboutwhy theyarein college.Asociologicalview ofgoingto college
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
highlights the effect of
.r .r .r .r
a. nationality,becausemostcountriesoutsideoftheWestdon’thavecolleges. .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
b. gender,becausewomendon’tgenerallyattendcollege. .r .r .r .r .r .r
DD
oDw
ownwlno
nla
lodaeddedbyb:yS
: u
kAipsre
ihareh
A|||paaabbpbiieigeklciatlcyinh1@
2@gm
gm
aiila.ciclo
.ocm
om . r
Distribution of this document is illegal .r .r .r .r .r
, Stuvia.com - The Marketplace to Buy and Sell your Study Material .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
c. ourplaceinhistory,because acentury agogoing tocollegewas notanoptionformostpeople.
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
d. intelligence,becauseit’ssmartertogotocollegethantradeschool. .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
Answer: c
.r .r
PageReference:5 Skill:
.r .r .r
Applied
.r
7) Asociologicalanalysisofchildbearing aroundthe worldsuggeststhatthenumberofchildrenbornto a woman
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
reflects
.r
a. herpreferenceforfamily size.
.r .r .r .r
b. howmanychildren she can afford. .r .r .r .r .r
c. whethershe herself was bornintoa poororrich society. .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
d. thedesiresofherhusband.
.r .r .r .r
Answer: c
.r .r
PageReference:5 Skill:
.r .r .r
Applied
.r
8) AccordingtoEmileDurkheim,acategoryofpeoplewithahigher suicideratetypically has .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
a. moreclinicaldepression. .r .r
b. lessmoney,power,andotherresources..r .r .r .r .r
c. lowersocialintegration. .r .r
d. greaterself-esteem. .r
Answer: c
.r .r
PageReference:5–6
.r .r
Skill: Factual
.r .r
9) ThepioneeringsociologistwhostudiedpatternsofsuicideinEurope was
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
a. RobertK. Merton. .r .r
b. AugusteComte. .r
c. EmileDurkheim. .r
d. KarlMarx. .r
Answer:c .r
PageReference:5 Skill:
.r .r .r
Factual
.r
10) InCanadatoday,thesuiciderateishighestforwhichcategoryofpeoplelistedbelow?
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
a. White males .r
b. Black males .r
c. Whitefemales .r
d. Blackfemales .r
Answer: a
.r .r
PageReference:6 Skill:
.r .r .r
Factual
.r
11) Becausethereis moresocialisolationinruralareasof Canada thanin urbanareas,we wouldexpect suicide .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
rates to be
.r .r .r
a. higherin urbanareas. .r .r .r
b. higherin ruralareas. .r .r .r
c. highin both urban andrural areas. .r .r .r .r .r .r
d. lowinbothurbanandruralareas..r .r .r .r .r .r
Answer: b
.r .r
PageReference:6–7
.r .r
Skill:Applied
.r .r
12) Sociologistsusetheterm“socialmarginality” toreferto .r .r .r .r .r .r .r .r
a. peoplewhohavelittle understanding ofsociology. .r .r .r .r .r .r
b. havingspecialsocialskills. .r .r .r
DD
oDw
ownwlno
nla
lodaeddedbyb:yS
: u
kAipsre
ihareh
A|||paaabbpbiieigeklciatlcyinh1@
2@gm
gm
aiila.ciclo
.ocm
om . r
Distribution of this document is illegal .r .r .r .r .r
, Stuvia.com - The Marketplace to Buy and Sell your Study Material .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
c. beingdefinedby othersas an “outsider.”.r .r .r .r .r .r
d. peoplewhoareespeciallysensitiveabouttheirfamilybackground. .r .r .r .r .r .r .r .r
Answer: c
.r .r
PageReference:7 Skill:
.r .r .r
Conceptual
.r
13) Ifmarginalityencouragessociologicalthinking,wewouldexpectpeopleinwhichcategorylistedbelow to
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
make the most use of the sociological perspective?
.r .r .r .r .r .r .r .r
a. thewealthy .r
b. disabled personsorpeoplewho area racialminority .r .r .r .r .r .r .r .r
c. politicians
d. themiddleclass .r .r
Answer: b
.r .r
PageReference:7–8
.r .r
Skill:Applied
.r .r
14) Following thethinkingofC.WrightMills,wewould haveexpectedthesociologicalimaginationtobe more .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
widespread
.r
a. duringtimesof peaceand prosperity. .r .r .r .r .r
b. amongthevery rich. .r .r .r
c. amongveryreligiouspeople. .r .r .r
d. duringtimesofsocialcrisis. .r .r .r .r
Answer: d
.r .r
PageReference:7–8
.r .r
Skill:Applied
.r .r
15) C.WrightMillsclaimedthatthe“sociologicalimagination”transformed
.r .r .r .r .r .r .r .r
a. commonsense intolaws of society. .r .r .r .r .r
b. peopleintosupportersofthestatusquo. .r .r .r .r .r .r
c. personalproblemsintopublicissues. .r .r .r .r
d. scientificresearchintocommonsense. .r .r .r .r
Answer: c
.r .r
PageReference:8 Skill:
.r .r .r
Conceptual
.r
16) Canadafallswithinwhich categoryoftheworld’snations? .r .r .r .r .r .r .r .r
a. low-incomenations .r
b. middle-incomenations .r
c. high-incomenations .r
d. variable-incomenations .r
Answer: c
.r .r
PageReference:9 Skill:
.r .r .r
Factual
.r
17) Whichofthefollowing categoriescontainscountriesin which average incomeis typicalforthe world as a
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
whole and in which people are as likely to live in a rural area as in an urban area?
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
a. low-incomenations .r
b. middle-incomenations .r
c. high-incomenations .r
d. variable-incomenations .r
Answer: b
.r .r
PageReference:9–11
.r .r
Skill: Conceptual
.r .r
18) Thenationsof Europe,Israel,Japan, andAustraliafallinto whichofthefollowing categories of
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
countries?
.r
DD
oDw
ownwlno
nla
lodaeddedbyb:yS
: u
kAipsre
ihareh
A|||paaabbpbiieigeklciatlcyinh1@
2@gm
gm
aiila.ciclo
.ocm
om . r
Distribution of this document is illegal .r .r .r .r .r
, Stuvia.com - The Marketplace to Buy and Sell your Study Material .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
a. low-incomenations .r
b. middle-incomenations .r
c. high-incomenations .r
d. eachbelongstoadifferentcategory .r .r .r .r .r
Answer: c
.r .r
PageReference:9 Skill:.r .r .r
Conceptual
.r
19) AlmostallofLatinAmericaandAsia falls within whichofthefollowing categories? .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
a. low-incomenations .r
b. middle-incomenations .r
c. high-incomenations .r
d. veryrichnations .r .r
Answer: b
.r .r
PageReference:9 Skill:.r .r .r
Factual
.r
20) Whichofthefollowing is a reason thatit is importantto understand theworld beyondourown borders?
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
a. Nationsoftheworldareincreasingly interconnected. .r .r .r .r .r .r
b. Sowe can see howmuch better ourcountryis than other countries.
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
c. Becauseofaninternationalagreementmandated bytheUnitedNations. .r .r .r .r .r .r .r .r .r
d. Itisn’timportant.
.r .r
Answer: a
.r .r
PageReference:9 Skill:.r .r .r
Factual
.r
21) Sarahis spending a summerlivingin another countrywherepeoplehaveaway of lifethat differsfrom her own.
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
Asociologist might expect that this experience would lead her to
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
a. endup with a greater understanding of both a new way of life and herown way of life.
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
b. acceptwhatpeopleinCanadacall “commonsense.” .r .r .r .r .r .r .r
c. assumethatpeople’slivesreflectthechoicestheymake. .r .r .r .r .r .r .r .r
d. wanttomovetothatothercountry,becausetheirwayoflifeisclearlysuperior.
.r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
Answer: a
.r .r
PageReference:12 .r .r
Skill:Applied
.r .r
22) Makinguseofthesociologicalperspectiveencourages .r .r .r .r .r .r
a. challengingcommonlyheldbeliefs. .r .r .r
b. acceptingconventionalwisdom. .r .r
c. thebeliefthat society is mysterious.
.r .r .r .r .r
d. peopletobehappier withtheirlivesastheyare. .r .r .r .r .r .r .r .r .r
Answer: a
.r .r
PageReference:12 .r .r
Skill: Factual
.r .r
23) Learningmoresociologyhelpsusto .r .r .r .r .r
a. realizethatcommonsenseis universal. .r .r .r .r .r
b. assesstheopportunitiesandconstraintsinourlives. .r .r .r .r .r .r .r
c. understandwhyit’sbetter toliveinhigh-incomecountriesthanlow-incomecountries. .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
d. conformtosocialexpectationsandfitinbetter. .r .r .r .r .r .r .r
Answer: b
.r .r
PageReference:12 .r .r
Skill: Factual
.r .r
24) Sociologyprovidesanadvantagetostudentspreparingforlatercareersbypreparing themforwork .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r .r
DD
oDw
ownwlno
nla
lodaeddedbyb:yS
: u
kAipsre
ihareh
A|||paaabbpbiieigeklciatlcyinh1@
2@gm
gm
aiila.ciclo
.ocm
om . r
Distribution of this document is illegal .r .r .r .r .r