BASIC GERIATRIC NURSING
PATRICIA A. WILLIAMS
8th Edition
TEST BANK
,Chapter 01: Trends and Issues Williams: Basic Geriatric Nursing 8th Edition
MULTIPLE CHOICE
1. Which fact explains the shift of health care focus toward the older adult in the late 1960s?
a. Disability was viewed as unavoidable.
b. Complications from disease increased mortality.
c. Older adults’ needs are similar to those of all adults.
d. Preventive health care practices increased longevity.
ANS: D
Increased preventive health care practices, disease control, and focus on wellness helped people live
longer.
PTS: 1 DIF: 4 REF: p. 2 OBJ: 2
TOP: Aging Trends KEY: Nursing Process Step: Data Collection
MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development
NOT: Understanding
2. To which age group does the term “aged” apply?
a. 55–64 years of age
b. 65–74 years of age
c. 75–84 years of age
d. 85 and older
ANS: C
The term aged refers to persons who are 75–84 years of age.
PTS: 1 DIF: 1 REF: p. 2 | Table 1.1
OBJ: 1 TOP: Age Categories
KEY: Nursing Process Step: Data Collection
MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development
NOT: Remembering
3. Which is true of ageism?
a. It is discrimination against persons solely on the basis of age.
b. It causes a person to fear aging.
, c. It involves the use of cultural sensitivity to address concerns of aging.
d. It focuses on resources for the older adult.
ANS: A
Ageism is a negative belief pattern that influences persons to discriminate against persons solely on the
basis of age and can lead to destructive behaviors toward the older adult.
PTS: 1 DIF: 4 REF: p. 4 OBJ: 3
TOP: Ageism KEY: Nursing Process Step: Data Collection
MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Psychosocial Adaptation
NOT: Understanding
4. Which legislation has been the most beneficial legislation that has influenced health care for the older
adult?
a. Medicare and Medicaid
b. Elimination of the mandatory retirement age
c. The Americans with Disabilities Act
d. The Drug Benefit Program
ANS: A
The broadest sweeping legislation beneficial to the older adult is Medicare and Medicaid. The
elimination of the mandatory retirement age does not apply to health care. The Americans with
Disabilities Act deals with all Americans with disabilities, not just the older adult. The Drug Benefit
Program was added to Medicare, but deals only with medications.
PTS: 1 DIF: 4 REF: p. 11 OBJ: 6
TOP: Legislation KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: N/A NOT: Understanding
5. Which housing option for the older adult offers the privacy of an apartment with restaurant-style meals
and some medical and personal care services?
a. Government-subsidized housing
b. Long-term care facility
c. Assisted-living center
d. Group housing plan
ANS: C
Assisted-living arrangements offer the privacy of an apartment or condominium with meals prepared
and served, limited medical care, and a variety of personal services.
PTS: 1 DIF: 3 REF: p. 14 OBJ: 9
TOP: Housing Options KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation
NOT: Remembering
6. The 75-year-old man who has been hospitalized following a severe case of pneumonia is concerned
about his mounting hospital bill and asks if his Medicare coverage will pay for his care. Which would
be the most helpful response by the nurse?
a. Medicare Part C pays 50% of all medical costs for persons older than 65.
b. Medicare Part B pays hospital costs and physician fees.
, c. Medicare Part A pays for inpatient hospital costs.
d. Medicare Part D pays 80% of the charges made by physicians.
ANS: C
Medicare Part A pays inpatient hospital costs, Part B pays 80% of physician’s charges, and Part D
helps defray prescription drug costs. Medicare Part C allows individuals to receive health insurance
through private insurance companies and typically pays entire costs.
PTS: 1 DIF: 7 REF: p. 16 OBJ: 6
TOP: Medicare Provisions KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Coping and Adaptation NOT: Applying
7. The daughter of a patient who has been diagnosed with terminal cancer asks which documents are
required to allow her to make health care decisions for her parent. Which response would provide the
most accurate information to the daughter?
a. Advance directives indicate the degree of intervention desired by the patient.
b. A ‘Do Not Resuscitate’ document signed by the patient transfers authority to the
next of kin.
c. A durable power of attorney for health care transfers decision-making authority for
health care to a designated person.
d. A living will transfers authority to the physician.
ANS: C
A durable power of attorney for health care transfers the authority for decision making to a designated
person. An advance directive specifies the type of care an individual desires when he cannot speak for
himself. The durable power of attorney is only one type of advance directive. A “Do Not Resuscitate”
document states that the patient wishes to die naturally with no intervention. A living will prohibits the
use of life-prolonging measures.
PTS: 1 DIF: 7 REF: p. 19 OBJ: 11
TOP: Advance Directives KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Coping and Adaptation NOT: Applying
8. The daughter of a resident in a long-term care facility is frustrated with her 80-year-old mother’s
refusal to eat. Which response would be the most appropriate?
a. The refusal to eat is an effort to maintain a portion of independence and self-
direction.
b. The refusal to eat is an indication of approaching Alzheimer disease.
c. The refusal to eat is an effort to gain attention.
d. The refusal to eat is an indication of the dislike of the institutional food.
ANS: A
Loss of independence and control is a significant issue for the older adult. Some residents will exercise
whatever control they may retain.
PTS: 1 DIF: 7 REF: p. 21 OBJ: 11
TOP: Loss of Independence KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Coping and Adaptation NOT: Applying
9. When do the conditions of a living will go into effect?
, a. When the patient declares that desire in writing
b. When a family member indicates the desire for curative therapy to cease
c. When two physicians agree in writing that the criteria in the living will have been
met
d. When the physician and a family member agree that the criteria in the living will
have been met
ANS: C
Two physicians must agree in writing that the criteria of the living will have been met before the
document can go into effect.
PTS: 1 DIF: 4 REF: p. 19 OBJ: 11
TOP: Living Wills KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Coordinated Care
NOT: Understanding
10. In zthe z1980s, zMedicare zinitiated za zprogram zof zdiagnosis-related zgroups z(DRGs) zto zreduce
zhospital zcosts. zHow zdid zthe z DRGs zreduce z hospital z costs?
a. By zclassifying zvarious zdiagnoses zas zineligible z for zhospitalization
b. By zallotting za zset zamount zof zhospital zdays zand zprospective zpayment zon zthe zbasis
zof zthe z admitting zdiagnosis
c. By zspecifying zparticular zphysicians zto ztreat zspecified zdiagnoses
d. By zusing z frequency zof za zparticular z diagnosis zto zset za zpayment z schedule
ANS: z B
DRGs zset zup za zsystem zof zpreset zhospitalization ztime zand zpayment zon zthe zbasis zof zthe zadmitting
zdiagnosis.
PTS: z z 1 DIF: 4 REF: z z p. z16 OBJ: z 6
TOP: z DRGs KEY: z Nursing zProcess zStep: zN/A MSC: zNCLEX: zN/A
zNOT: zUnderstanding
11. Which zfacility zwould zbe zrecommended zfor za zpatient zwith zdiabetes zwho zhas zhad za zhip zreplacement
zand zneeds zphysical z therapy?
a. Basic zcare z facility
b. Skilled zcare zfacility
c. Subacute zcare zfacility
d. Assisted-living zresidence
ANS: z B
Skilled zcare zfacilities zoffer znot zonly zbasic zcare zbut zalso zservices zfrom zexperienced zlicensed
zprofessionals zsuch zas znurses, zphysical ztherapists, zspeech ztherapists, z and zoccupational ztherapists.
PTS: z z 1 DIF: 7 REF: z z p. z15 OBJ: z 9
TOP: z Extended-Care zFacilities KEY: zNursing zProcess zStep:
zImplementation zMSC: z NCLEX: zSafe, zEffective zCare zEnvironment: zCoordinated zCare
NOT: zApplying
,12. The z80-year-old zwoman zwho zis zrecovering zfrom za zstroke zis zbeing zsent zto za zskilled zcare zfacility.
zShe zis z concerned zabout zthe z expense. zThe znurse zcan zdecrease z anxiety zby zexplaining zthat zMedicare
zwill zcover zextended-care z facility z costs z for z which zperiod z of ztime?
a. A zperiod zof z30 zdays
b. A zperiod zof z45 zdays z for zphysical ztherapy
c. A zperiod zof z100 zdays zfor zneeded zskilled
zcare
d. Until zshe zis zable zto zbe zdischarged zhome
ANS: z C
Medicare zwill zcover zskilled zcare zcosts zfor z100 zdays. zAfter z100 zdays, zthe zresident zmust zrevert zto
zprivate zpay z or zancillary zlong-term z care zinsurance.
PTS: z z 1 DIF: 4 REF: z z p. z16 OBJ: z 8
TOP: z Extended zCare KEY: zNursing zProcess zStep:
zImplementation zMSC: z NCLEX: zSafe, zEffective zCare zEnvironment: zCoordinated zCare
NOT: z Understanding
13. Which zsenior zcitizen zpolitical zaction zgroup zuses zvolunteers zand zlobbyists zto zadvance zthe zinterests
zof zolder z adults?
a. American zAssociation zof zRetired zPersons
z(AARP)
b. National zCouncil zof zSenior zCitizens z(NCSC)
c. National zAlliance zof zSenior zCitizens z(NASC)
d. Gray zPanthers
ANS: z A
The zAARP zuses zvolunteers zand zlobbyists zto zadvance zthe zinterests zand zwelfare zof zolder zadults.
PTS: z z 1 DIF: 2 REF: z z p. z12 OBJ: z 7
TOP: z Political zAction zGroups KEY: zNursing zProcess zStep:
zN/A zMSC: z NCLEX: zN/A NOT: zRemembering
14. Which zcaregiver z could zbe zfound zguilty zof zelder z abuse?
a. A zdaughter zwho zuses zher zmother’s zSocial zSecurity zmoney zto zpurchase zher
zmother’s zmedication
b. A zson zwho zputs zan zalarm zon zthe zfront zdoor zto zprevent zhis zmother zfrom zwandering
zout zof zthe zhouse
c. A zwife zwho zallows zher zmentally zcompetent zhusband zto zrefuse zto ztake za zbath zfor za
zweek
d. A zson zwho zuses zhis zmother’s zchecking zaccount zfunds zto zpurchase zalcohol zfor
zhimself
ANS: z D
It zis zfinancial zabuse z if zthe zolder zperson’s zmoney zis ztaken zand zspent zby zothers zfor ztheir z own zpurposes.
PTS: z z 1 DIF: 8 REF: z z p. z23 OBJ: z 13
TOP: z Elder zAbuse KEY: zNursing zProcess zStep: zData
zCollection zMSC: zNCLEX: zPhysiological z Integrity: z Basic zCare
zand zComfort zNOT: z Analyzing
15. Which zis zthe zmost zfrequent z response zto zelder zabuse z by zthe zabused zolder zadult?
, a. Anger
b. Physical zretaliation
c. Notification zof zauthorities
d. Nothing zat z all
ANS: z D
Fear zof zretaliation zor zabandonment zkeeps zmost zabused zolder zadults zsilent.
PTS: z z 1 DIF: 5 REF: z z p. z24 OBJ: z 14
TOP: z Response zto zAbuse KEY: zNursing zProcess zStep: zData
zCollection zMSC: z NCLEX: zPsychosocial z Integrity: zCoping zand zAdaptation NOT:
zUnderstanding
16. Which zreason zis zoften zstated zby znurses ztoday zfor znot zseeking zcareers zin zgerontology?
a. The zphysical zwork zis ztoo z difficult.
b. Their ztechnical zskills zare znot zused.
c. There zis ztoo zmuch zchallenge.
d. There zare zlimited zoptions zfor
zemployment.
ANS: z B
Many znurses zfeel zthat ztheir ztechnical zskills zwill znot zbe zused zin zthe zcare zof zthe zolder zadult. zThere zare
zmany z employment z options zthat zoffer z challenge z and z fulfillment.
PTS: z z 1 DIF: 4 REF: z z p. z5 OBJ: z 2
TOP: z Employment zOptions KEY: zNursing zProcess zStep: zN/A
MSC: z NCLEX: zN/A NOT: z Understanding
17. “Baby zboomers” z is za zterm zused zto z classify zwhich zof zthe z following zpersons?
a. Those zwho z entered zschool zin z1945
b. Those zwho zserved zin zthe zmilitary zin zWorld zWar zII
c. Those zwho zwere zborn zbetween z1946 zand z1964
d. Those zwho zwere zeligible zfor zSocial zSecurity zbenefits zin
z2000
ANS: z C
Baby zboomers zare zthose zborn zbetween z1946 zand z1964. zThe zimpact zof zthe zretirement zof zthis zcohort zis
zunprecedented z in zterms zof zthe zimpact zon zsociety.
PTS: z z 1 DIF: 3 REF: z z p. z8 OBJ: z 5
TOP: z Baby zBoomers KEY: zNursing zProcess zStep:
zN/A zMSC: z NCLEX: zPsychosocial z Integrity: zPsychosocial zAdaptation
NOT: zRemembering
18. The zhome zhealth znurse zrecognizes zwhich ztype zof zabuse zis zoccurring zwhen zfinding zan zolder
zadult z restrained zin za zrecliner?
a. Physical zabuse
b. Neglect
c. Emotional zabuse
d. Self-neglect
ANS: z A
Physical zabuse zis zany zaction zthat zcauses zphysical zpain zor zinjury. z Inappropriate zuse zof zdrugs, zforce-
zfeeding, z physical z restraints, zand zpunishment zof zany z kind zare zexamples zof zphysical z abuse.
, PTS: z z 1 DIF: 7 REF: z z p. z23 OBJ: z 13
TOP: z Types zof zAbuse KEY: zNursing zProcess zStep: zData zCollection
MSC: z NCLEX: zN/A NOT: z Applying
19. The znurse zdiscovers za zfamily zmember zhas znot zprovided zprescribed zmedications zand zdressing
zchanges z for zan zolder z adult. zWhich ztype z of z elder zabuse zis zdemonstrated z by zthe znonprovision zof
zmedical z care?
a. Physical zabuse
b. Neglect
c. Emotional zabuse
d. Self-neglect
ANS: z B
Neglect zis za zpassive zform zof zabuse zin zwhich zcaregivers zfail zto zprovide zfor zthe zneeds zof zthe zolder
zperson zunder ztheir zcare. zFailure zto zprovide znecessary z medical zcare z may zconstitute zneglect z because
zwith z no zmeans zof z going zto zthe zdoctor zor zpharmacy, z the zolder zperson zmay zsuffer z or zeven zdie.
PTS: z z 1 DIF: 7 REF: z z p. z23 OBJ: z 13
TOP: z Types zof zAbuse KEY: zNursing zProcess zStep: zData zCollection
MSC: z NCLEX: zN/A NOT: z Applying
20. A zpatient zreports zto zthe znurse zthat za zhealth zcare zworker ztold zthe zpatient zthe zcall zlight zwould zbe
ztaken zaway zif zit zcontinues zto zbe zused zexcessively. z The znurse zrecognizes zthis zas zwhich ztype zof
zelder z abuse?
a. Physical zabuse
b. Neglect
c. Emotional zabuse
d. Self-neglect
ANS: z C
Emotional zabuse zis zmore zsubtle zand zdifficult zto zrecognize zthan zphysical zabuse zor zneglect. zIt zoften
zincludes zbehaviors zsuch zas zisolating, zignoring, zor zdepersonalizing zolder zadults. zEmotional zabusers
zcan zuse zverbal zabuse zto zinflict zdamage zsuch z as zthreatening z punishment.
PTS: z z 1 DIF: 7 REF: z z p. z23 OBJ: z 13
TOP: z Types zof z Abuse KEY: zNursing zProcess zStep: zData zCollection
MSC: z NCLEX: zN/A NOT: z Applying
MULTIPLE zRESPONSE
1. The znurse zis zaware zthat za zperson’s zattitude zabout zaging zis zinfluenced zmainly zby zwhich zfactor?
. z(Select zall zthat zapply.)
a. Life zexperiences
b. Income zlevel
c. Level zof zeducation
d. Current zage
e. Occupation
ANS: z A, zD
A zperson’s zcurrent zage zand zlife zexperiences zare zthe zmain zinfluences zon zhis zor zher zattitude zrelative zto
zaging.
, PTS: z z 1 DIF: 7 REF: z z p. z3 OBJ: z 2
TOP: z Attitudes zToward zAging KEY: zNursing zProcess zStep:
zPlanning zMSC: z NCLEX: zPsychosocial z Integrity: zPsychosocial z Adaptation
NOT: z Understanding
2. Gerontology zencompasses zapplying zto zwhich zaspect? z(Select zall zthat zapply.)
a. Appropriate zhousing
b. Health zcare
c. Education
d. Business zventures
e. Government-sponsored zpensions
ANS: z A, zB, zC, zD
Gerontological zconcerns zextend zand zinfluence zprovision zof zappropriate zhousing, zhealth zcare, zeducation,
zbusiness zventures, zand zpolitical zstands z relative zto zthe zwelfare z of zthe zolder zadult.
PTS: z z 1 DIF: 4 REF: z z p. z2 OBJ: z 1
TOP: z Gerontology KEY: z Nursing zProcess zStep: zN/A MSC: zNCLEX: zN/A
zNOT: zUnderstanding
3. Medicare zPart zC zallows zeligible zpersons zto zreceive zMedicare zbenefits zvia zthe zservices zof
zprivate zinsurance z companies zthrough z which zprogram? z (Select zall zthat zapply.)
a. Health zmaintenance zorganization z(HMO)
b. Preferred zprovider zorganization z(PPO)
c. Medications zprovided zfree zof zcharge z(FOC)
d. Medicaid zis zsupplemented zwith zMedicare
z(MCD/MA)
e. Medical zservice zorganization z(MSO)
ANS: z A, zB
Medicare zPart zC zallows zbenefits zvia zthe zservices zof zmanaged zcare zorganizations, zsuch zas zan zHMO
zor zPPO. zMedications z are z not zprovided zfree z of zcharge. z Medicaid zis znot zsupplemented z with
zMedicare z in zMedicare z Part z C. zMedical zservice z organization zis znot zone zof zthem.
PTS: z z 1 DIF: 7 REF: z z p. z16 OBJ: z 6
TOP: z Medicare zPart z C KEY: zNursing zProcess zStep: zN/A
MSC: z NCLEX: zN/A NOT: z Understanding
4. Which zemotional zresponse zwould zbe zexpected zfrom za zfamily zwho zis zcoping zwith zan zaging zloved
zone’s zdiminishing z abilities z and zincreased z care z needs? z(Select z all zthat zapply.)
a. Grief
b. Anger
c. Frustration
d. Loss
e. Resentment
ANS: z A, zB, zC, zD
As zthe zfamily zwitnesses zthe zdecline zof za zloved zone zand zattempts zto zrespond zto zthe zincreasing zcare
zneeds, zthe zemotional z responses z are zvaried z and zchanging. z The z responses zinclude z grief, z anger,
zfrustration, zloss, z and zconfusion.
, PTS: z z 1 DIF: 7 REF: z z p. z21 OBJ: z 11
TOP: z Impact zof zAging zon zthe zFamily KEY: zNursing zProcess zStep:
zPlanning zMSC: z NCLEX: zPsychosocial zIntegrity: zCoping zand zAdaptation
NOT: z Applying
5. Which zcharacteristic z is ztypical zfor za zcaregiver zof zan zaging zfamily zmember? z(Select zall zthat zapply.)
a. Average zage zof z32
b. Female
c. Spending zabout z24 zhours za zweek zgiving
zcare
d. Caring zfor za zparent zor zparent-in-law
e. Giving zcare z for zan zaverage zof z4 z years
ANS: z B, zC, zD
The zaverage zage zof zthe zcaregiver zis z49 zand zis zcaring zfor za zparent zor zparent-in-law. zAbout z75% zof
zcaregivers zto zolder zadults z are zfemales, zwho zspend z about z24 zhours zweekly zproviding zcare. z As zthe
zpopulation zages, z women zwill zspend zmore ztime zcaring z for ztheir zparents zthan zthey zdid zcaring z for ztheir
zchildren.
PTS: z z 1 DIF: 7 REF: z p. z20 z| z Box z1.5
OBJ: z 11 TOP: zCharacteristics zof zFamily
zCaregiver zKEY: zNursing zProcess zStep: zData zCollection
MSC: zNCLEX: zHealth zPromotion zand zMaintenance: zGrowth zand zDevelopment
zNOT: zUnderstanding
6. Which zfactor zis zan zindicator zof zself-neglect z in zthe zaging zperson? z(Select zall zthat zapply.)
a. Unpaid zbills
b. Reduced zpersonal zhygiene
c. Increased zalcohol zconsumption
d. Irritability
e. Loss zof zweight
ANS: z A, zB, zC, zE
Indicators zmay zbe zmismanagement zof zpersonal zfinances, zreduced zhygiene, zsubstance zabuse, zand zloss
zof zweight z due zto zinability zto zobtain zadequate z food. z Irritability zis znot za zconsistent zcharacteristic.
PTS: z z 1 DIF: 8 REF: z z p. z22 OBJ: z 11
TOP: z Self-Neglect KEY: zNursing zProcess zStep: zData zCollection
MSC: zNCLEX: zHealth zPromotion zand zMaintenance: zPrevention zand zEarly zDetection zof
zDisease zNOT: zApplying
7. The znurse zreminds za zgroup zof zprospective zcaregivers zthat zelder zabuse zmay ztake zwhich zform? z(Select
zall zthat zapply.)
a. Caring zfor zphysical zneeds
b. Misappropriation zof zfinances
c. Psychological zintimidation
d. Emotional zdepersonalization
e. Abandonment
ANS: z B, zC, zD, zE