Vol 1
APPENDIX B: SALES TAXES
TRUE-FALSE STATEMENTS
1. GST is a provincial tax on most goods and services.
Answer: False
Bloomcode: Knowledge
Difficulty: Easy
Learning Objective: Explain the different types of sales taxes.
Section Reference: Types of Sales Taxes
CPA: Financial Reporting
AACSB: Analytic
2. GST is 5% on most transactions.
Answer: True
Bloomcode: Knowledge
Difficulty: Easy
Learning Objective: Explain the different types of sales taxes.
Section Reference: Types of Sales Taxes
CPA: Financial Reporting
AACSB: Analytic
3. GST is NOT charged on basic grocery items.
Answer: True
Bloomcode: Knowledge
Difficulty: Easy
Learning Objective: Explain the different types of sales taxes.
Section Reference: Types of Sales Taxes
CPA: Financial Reporting
AACSB: Analytic
4. HST is a combined or harmonized tax consisting of GST and provincial sales tax.
Answer: True
B-1
Copyright © 2025 .
,Test Bank for Accounting Principles, Tenth Canadian Edition
Bloomcode: Knowledge
Difficulty: Easy
Learning Objective: Explain the different types of sales taxes.
Section Reference: Types of Sales Taxes
CPA: Financial Reporting
AACSB: Analytic
5. HST does NOT have the same regulations as GST.
Answer: False
Bloomcode: Knowledge
Difficulty: Easy
Learning Objective: Explain the different types of sales taxes.
Section Reference: Types of Sales Taxes
CPA: Financial Reporting
AACSB: Analytic
6. Provincial sales taxes are remitted to the Receiver General for Canada.
Answer: False
Bloomcode: Knowledge
Difficulty: Easy
Learning Objective: Explain the different types of sales taxes.
Section Reference: Types of Sales Taxes
CPA: Financial Reporting
AACSB: Analytic
7. HST is remitted to the Receiver General for Canada.
Answer: True
Bloomcode: Knowledge
Difficulty: Easy
Learning Objective: Explain the different types of sales taxes.
Section Reference: Types of Sales Taxes
CPA: Financial Reporting
AACSB: Analytic
8. Provincial sales taxes are remitted to the Minister of Finance of the province.
B-2
Copyright © 2025 .
,Test Bank for Accounting Principles, Tenth Canadian Edition
Answer: True
Bloomcode: Knowledge
Difficulty: Easy
Learning Objective: Explain the different types of sales taxes.
Section Reference: Types of Sales Taxes
CPA: Financial Reporting
AACSB: Analytic
9. The PST percentage does NOT vary from province to province.
Answer: False
Bloomcode: Knowledge
Difficulty: Easy
Learning Objective: Explain the different types of sales taxes.
Section Reference: Types of Sales Taxes
CPA: Financial Reporting
AACSB: Analytic
10. GST returns are submitted quarterly for most registrants.
Answer: True
Bloomcode: Knowledge
Difficulty: Easy
Learning Objective: Explain the different types of sales taxes.
Section Reference: Types of Sales Taxes
CPA: Financial Reporting
AACSB: Analytic
11. Zero-rated supplies include uncooked pizza.
Answer: True
Bloomcode: Knowledge
Difficulty: Easy
Learning Objective: Explain the different types of sales taxes.
Section Reference: Types of Sales Taxes
CPA: Financial Reporting
AACSB: Analytic
B-3
Copyright © 2025 .
, Test Bank for Accounting Principles, Tenth Canadian Edition
12. GST charged on a sale is recorded in the GST Payable account.
Answer: True
Bloomcode: Knowledge
Difficulty: Easy
Learning Objective: Record sales taxes collected by businesses on good and services.
Section Reference: Sales Taxes Collected on Receipts
CPA: Financial Reporting
AACSB: Analytic
13. When inventory is purchased for resale, its GST is recorded as GST payable.
Answer: False
Bloomcode: Knowledge
Difficulty: Easy
Learning Objective: Record sales taxes paid on the purchase of goods and services.
Section Reference: Sales Taxes Paid on Payments
CPA: Financial Reporting
AACSB: Analytic
14. PST is NOT charged on goods for resale.
Answer: True
Bloomcode: Knowledge
Difficulty: Easy
Learning Objective: Record sales taxes paid on the purchase of goods and services.
Section Reference: Sales Taxes Paid on Payments
CPA: Financial Reporting
AACSB: Analytic
15. Furniture purchased for the office would include an entry for GST recoverable.
Answer: True
Bloomcode: Knowledge
Difficulty: Easy
Learning Objective: Record sales taxes paid on the purchase of goods and services.
Section Reference: Sales Taxes Paid on Payments
CPA: Financial Reporting
B-4
Copyright © 2025 .