ORGANIC CHEMISTRY
c
1st Edition Binder
c c c
Klein, David R.
c c
(Chapter 1-23) cc
, Chapter One c
Topic:c IntroductionctocOrganiccChemistrycSec
tion:c1.1
DifficultycLevel:c Easy
1. Chemicalcreactionscoccurcascacresultcof:
A) Attractioncbetweencoppositeccharges
B) Nucleus–Nucleuscinteractions
C) Motioncofcelectrons
D) Likecatomscinteracting
E) Combiningctwocchemicals
Ans: C
Topic:c IntroductionctocOrganiccChemistrycSec
tion:c1.1
DifficultycLevel:c Easy
2. Creditcforcthecfirstcsynthesiscofcancorganicccompoundcfromcancinorganiccprecursorcis
generallycascribedcto:
A) Berzelius
B) Arrhenius
C) Kekulé
D) Wöhler
E) Lewis
Ans: D
Topic:c IntroductionctocOrganiccChemistrycSec
tion:c1.1
DifficultycLevel:c Easy
3. Whatcwasclongcthoughtctocbecthecdifferencecbetweencinorganiccandcorganicccompounds?
A) Thecnumbercofcatoms
B) Thecsynthesiscofcorganicccompoundscrequiredcacvitalcforce
C) Thecmolecularcweight
D) Inorganicccompoundscexhibitedcacstrongcnuclearcforce
E) Inorganicccompoundscwereccomposedcexclusivelycofctransitioncmetals
Ans: B
Topic:c ThecStructuralcTheorycofcMattercSectio
n:c1.2
DifficultycLevel:c Easy
, 4. Constitutionalcisomerscmaycnotcdiffercincwhatcaspects?
A) Physicalcproperties
B) Atomiccconnectivity
C) Molecularcformula
D) Name
E) Constitution
Ans: C
Topic:c ThecStructuralcTheorycofcMattercSectio
n:c1.2
DifficultycLevel:c Easy
5.c Whatciscthecrelationshipcbetweencthecfollowingccompounds?
H O H H O H
Hc Cc cCc cC H Cc cC Cc
Hc cC
cCcc C H H H cHcHc cCc cH
cH H H
A) Theycarecisotopes
B) Theycarecconstitutionalcisomers
C) Theycarecthecsamecstructure
D) Theycareccomposedcofcdifferentcelements
E) Thereciscnocrelationshipc
Ans:c B
Topic:c ThecStructuralcTheorycofcMattercSectio
n:c1.2
DifficultycLevel:c Easy
6. Whatciscthecrelationshipcbetweencthecfollowingccompounds?
H H H H H H
H C C O C H H C C C O
Hc H cH cH cH cH cH
A) Resonancecisomers
B) Constitutionalcisomers
C) Empiricalcisomers
D) Thereciscnocrelationship
Ans: B
Topic:c ThecStructuralcTheorycofcMattercSectio
n:c1.2
DifficultycLevel:c Easy
, 7. Carboncgenerallycformscfourcbondscandciscconsidered:
A) Tetravalent
B) Divalent
C) Trivalent
D) Monovalent
E) Qudravalent
Ans: A
Topic:c ThecStructuralcTheorycofcMattercSectio
n:c1.2
DifficultycLevel:c Medium
8. Whichcofcthecfollowingccompoundscarecconstitutionalcisomerscofceachcother?
H
H
C H
Br H H
Br C C H H Br
H H H Hc Hc H
C C Cl H C Cl H C C H C C C
Hc H C C C C C C H H C C
H
C C H C C C C C C
H C C H C H Br C H Br C H
H H H H Cl Cl
III IV
I II
A) Ic&cII
B) IIIc&cIV
C) I,cIIc&cIII
D) II,cIIIc&cIV
E) Allcofcthese
Ans: E
Topic:c ThecStructuralcTheorycofcMattercSectio
n:c1.2
DifficultycLevel:c Medium
9. Whichcofcthecfollowingccompoundscarecconstitutionalcisomerscofceachcother?
Cl H Cl H Cl H H Cl
H C C Cl Cl C C Cl H C C Cl H C C
Clc H Cl H Cl H cH H Cl
I II III IV
A) Ic&cII
B) IIIc&cIV
C) IIc&cIII
D) Ic&cIV
E) Allcofcthese
Ans: D
Topic:c ThecStructuralcTheorycofcMattercSectio
n:c1.2