Questions| With Correct Answers.
1). Who is credited to the discover of atoms?
Ans: John Dalton and Democritus (Greek Philosopher)
2). Can atoms be divided?
Ans: no
3). Where are protons found?
Ans: in the nucleus
4). Where are electrons found?
Ans: Outside the nucleus
5). Where are neutrons found?
Ans: in the nucleus
6). What is the ratio from a proton to an electron?
Ans: 1/2000
7). What charge do protons have?
Ans: +
8). What charge to electrons have?
Ans: -
9). What charge to neutrons have?
PaperStoc.com Page 1 of 8
, Ans: none
10). What is the atomic number?
Ans: The number of protons in the atom's nucleus
11). What is the mass number?
Ans: The total number of protons and neutrons in the nucleus of an atom
12). What are isotopes?
Ans: Atoms of a particular element that have a different number of neutrons.
Same atomic number, different mass number
13). Atomic weight
Ans: refers to the average mass of the atoms in a naturally occurring sample of the
element
14). What dietary deficiency can causes rickets?
Ans: A calcium deficiency
15). Cation
Ans: Positive ion (usually metals)
16). Anion
Ans: Negative ion (usually nonmetals)
17). Define element
Ans: A substancce that contains only one type of atom
PaperStoc.com Page 2 of 8