answers
1). Long bones
Ans: longer than they are wide, long cylindrical shaft, ends are enlarged, includes the
femur, humerus, metatarsals, and phalanges
2). Short bones
Ans: small, cube-shaped, usually articulate with more than one bone, includes the
tarsals and carpals
3). Flat bones
Ans: curved surfaces, large area for muscles to attach, provide protection, can be very
thick/thin, includes the ribs, scapula, sternum
4). Sesamoid bones
Ans: short bones embedded into tendon, places of high pressure, include the patella
(patella tendon/knee), and a set of smaller bones near the metatarsals
5). Irregular bones
Ans: specialized shapes and functions, include the coccyx, sacrum, mandible, and
vertebrae
6). Axial skeleton
Ans: central part of the skeleton, axis, contains 80 bones, includes the skull, ribs,
sternum, vertebral column, mainly functions to protect
7). Appendicular skeleton
Ans: bones built off of the axis, 126 bones, used for movement, energy storage,
muscle attachment, calcium/phosphorous storage
PaperStoc.com Page 1 of 40
, 8). Articulate
Ans: to form a joint
9). Tendon
Ans: connective tissue that connects muscle to bone
10). Ligament
Ans: connective tissue that connects bone to bone
11). Cartilage
Ans: reduces friction, absorbs shock, protects bones, layer of strong protective tissue
12). Posterior
Ans: behind
13). Anterior
Ans: in front of
14). Medial
Ans: near the midline
15). Lateral
Ans: far from the midline, towards the sides
16). Inferior
Ans: below
17). Superior
Ans: above
PaperStoc.com Page 2 of 40
, 18). Articular cartilage
Ans: cartilage that reduces friction, absorbs shock where bones meet to form joints
19). Synovial membrane
Ans: membrane that secretes fluid into joint cavity
20). Synovial fluid
Ans: joint lubricant, very fluid with movement, reduces friction, provides nutrients to
the cartilage
21). Bursae
Ans: fluid-filled sacs, where bone/ligaments meet, tendons/bones meet, or skin/bone
meet, lined by synovial membrane, reduces friction
22). Meniscus
Ans: cushion-like fibrocartilage disk that is found between some bones, particularly
when they don't fit well, semi-lunar disk
23). Articular capsule
Ans: sleeve-like structure, allows joint movement but protects from dislocation, fibers
protect joint
24). Proximal
Ans: closer to the center of the body/attachment point
25). Distal
Ans: farther from the center of the body/attachment point
26). Epiphysis
Ans: the ending of the bone (proximal=closer to body's axis, distal=farther from the
body's axis)
PaperStoc.com Page 3 of 40
, 27). Order of vertebrae bones
Ans: cervical(7), thoracic(12), lumbar(5), sacral(5), coccygeal (4)
28). Spongy bone
Ans: (found primarily in the epiphyses), branching, bony plates, reduced weight, tissue
with branching and interconnected spaces, also called cancellous bone, storage center
of red bone marrow
29). Diaphysis
Ans: long shaft of the bone, made of compact bone, encloses the medullary/marrow
cavity
30). Compact bone
Ans: tightly packed tissue, resists bending, solid, dense, homogenous, strong
31). Marrow cavity
Ans: also called medullary cavity, where yellow bone marrow is stored (in diaphysis)
32). Bone marrow
Ans: tissue that produces either blood cells, or stores lipids
33). Periosteum
Ans: thin, shiny white membrane, outer lining of bone, important for growth, repair,
nutrition, and ligament/tendon attachment
34). Fibrous joint
Ans: joint that has a layer of fibrous tissue connects the edges of two bones,
continuous with the periosteum, no movement allowed, as in the sutures between the
parts of the skull
35). Cartilaginous joint
PaperStoc.com Page 4 of 40