100% tevredenheidsgarantie Direct beschikbaar na betaling Zowel online als in PDF Je zit nergens aan vast
logo-home
Artikelen samenvatting Recht in Pedagogiek en Onderwijs $6.13   In winkelwagen

Samenvatting

Artikelen samenvatting Recht in Pedagogiek en Onderwijs

  • Vak
  • Instelling

In dit document vind je de samenvatting van (bijna) alle artikelen voor het vak Recht in Pedagogiek en Onderwijs. Ik heb geprobeerd van elk artikel de kern kort samen te vatten in 1-2 pagina's zodat je dit document kunt gebruiken bij het studeren voor het tentamen. Eventueel kun je een bepaald arti...

[Meer zien]

Voorbeeld 3 van de 29  pagina's

  • 18 maart 2022
  • 29
  • 2021/2022
  • Samenvatting

3  beoordelingen

review-writer-avatar

Door: evatenbrinke69 • 1 jaar geleden

review-writer-avatar

Door: maudabbink • 2 jaar geleden

review-writer-avatar

Door: lidewijzilverberg • 1 jaar geleden

avatar-seller

Beschikbare oefenvragen

Oefenvragen 45 Oefenvragen
$5.58 3 verkocht

Enkele voorbeelden uit deze set oefenvragen

1.

1. We hebben een indeling van recht in publiek recht en privaat recht. Welke zijn 2 voorbeelden van publiek recht? a) staatsrecht en personen- en familierecht b) strafrecht en migratierecht c) migratierecht en vermogensrecht d) personen- en familierecht en strafrecht.

Antwoord: b. publiekrecht: staats/bestuursrecht, strafrecht, arbeids-en sociale zekerheid, migratierecht en volkerenrecht. burgerlijk recht: personen- en familierecht en vermogensrecht.

2.

2. Wat doet een bijzonder currator? a) komt op voor een van de ouders als die het niet met elkaar eens zijn. b) komt op voor de ouder zonder gezag in een rechtszaak. c) die komt voor het kind op wanneer de ouders het eens zijn, maar het kind heeft een andere mening.

Antwoord: c.

3.

3. Wat hoort NIET bij de bevoegdheden van een gezinsvoogd? a) de kinderen opvoeden en verzorgen b) samen met de ouders gezag dragen over de kinderen c) inzetten van jeugdhulp d) een verzoek doen tot uithuisplaatsing bij de kinderrechter

Antwoord: a. Een gezinsvoogd voedt de kinderen niet op en verzorgt ze niet. Hij/zij heeft als doel het opheffen van de ontwikkelingsbedreiging en kan hiervoor middelen inzetten als jeugdhulp, een schriftelijke aanwijzing of een verzoek tot uithuisplaatsing.

4.

4. Welke stelling over vrijstelling van leerplicht is niet waar? a) je kunt een vrijstelling krijgen als je ouders een trekkend beroep hebben. b) als je bent vrijgesteld van leerplicht word je uitgeschreven bij de school waar je op zat. c) een vrijstelling is nooit langer dan 1 jaar. d) de leerplichtambtenaar is betrokken bij de vrijstelling.

Antwoord: b) Je blijft ingeschreven staan bij de school. De school blijft zo betrokken en heeft een bepaalde inspanningsverplichting. Zo kan het zijn dat ze bijvoorbeeld huiswerk geven wat je thuis kunt maken om bij te blijven met het schoolwerk.

5.

Twee stellingen: I: als de school vol is en er geen ruimte is voor nieuwe leerlingen, heeft de school geen zorgplicht. II: als een leerling niet geschikt is om het niveau van het type onderwijs te volgen, heeft de school geen zorgplicht. a) beide zijn waar. b) I is waar, II is niet waar. c) I is niet waar, II is wel waar d) beide zijn niet waar.

Antwoord: a. Een school kan een volverklaring krijgen die gemeld moet worden bij het samenwerkingsverband. Dan heeft de school geen zorgplicht. Ook als een leerling niet geschikt is om het niveau te volgen is er geen zorgplicht én als ouders weigeren de grondslag van de school te respecteren is er ook geen zorgplicht.

6.

Twee stellingen over de rechten van ouders bij passend onderwijs: I: ouders mogen beslissingen of hun kind al dan niet naar het speciaal basisonderwijs wordt overgeplaatst. II: ouders hebben het recht om in te stemmen met het Ontwikkelingsperspectief. a) beide stellingen zijn waar. b) I is waar, II is niet waar. c) I is niet waar, II is wel waar d) beide zijn niet waar.

Antwoord: c). Ouders hebben door passend onderwijs minder rechten. Ze mogen wel instemmen met het OPP, maar hebben niet het recht om te beslissen, dit heeft de school.

7.

7. Wat is géén taak van de kinderombudsman. a) onderzoek doen naar onderwerpen die te maken hebben met schending van kinderrechten. b) advies geven aan het parlement en instanties. c) Kinderen opvangen waarvan hun rechten geschonden zijn en die hierdoor ernstig benadeeld zijn. d) bewustwording creëren over kinderrechten bij kinderen, jongeren, hun ouders, scholen, de overheid etc.

Antwoord: c. antwoord a, b en d zijn waar. Dit zijn de drie taken van de kinderombudsman: 0nderzoek doen, advies geven en bewustwording creëren.

8.

8. Wie doet een beroep op de gezinsherenigingsrichtlijn? a) een referent met de nationaliteit van een derde land buiten de EU. b) als de referent de nationaliteit heeft van een ander EU land. c) Een Nederlander die in Groningen woont die gaat verhuizen naar zijn familie in Vlissingen. d) geen van deze bovenstaande antwoorden.

Antwoord: a). De gezinsherenigingsrichtlijn is voor referenten met de nationaliteit van een derde land. De verblijfsrichtlijn is voor referenten met de nationaliteit van een ander EU land. Deze richtlijn is veel soepeler dan de gezinsherenigingsrichtlijn.

9.

9. wat is geen grondrecht in het gezins- en migratierecht? a) recht op eerbiediging van familie- en gezinsleven. b) recht op zorg en onderdak c) de belangen van het kind moeten de eerste overweging zijn bij besluitvorming.

Antwoord: b). Er zijn twee grondrechten in het gezins- en migratierecht, namelijk a en c.

10.

10. Bij welke situatie is er sprake van objectief gegronde vrees? a) de persoon is gevlucht omdat hij bang is voor de zon en uit een land komt waar de zon meer schijnt dan in Nederland. b) de persoon hoopt in Nederland meer geld te kunnen krijgen. c) de persoon is homoseksueel en dit mag in het land niet, wat is terug te vinden in landrapporten. d) de persoon heeft ruzie met zijn broer en is daarom gevlucht.

Antwoord: c) Bij gegronde objectieve vrees moet er sprake zijn van een geloofwaardige verklaring en/of documenten die de vrees kunnen aantonen. Bij subjectieve vrees gaat het om persoonlijke redenen doe moet zijn aan te tonen.

Voordelen van het kopen van samenvattingen bij Stuvia op een rij:

Verzekerd van kwaliteit door reviews

Verzekerd van kwaliteit door reviews

Stuvia-klanten hebben meer dan 700.000 samenvattingen beoordeeld. Zo weet je zeker dat je de beste documenten koopt!

Snel en makkelijk kopen

Snel en makkelijk kopen

Je betaalt supersnel en eenmalig met iDeal, creditcard of Stuvia-tegoed voor de samenvatting. Zonder lidmaatschap.

Focus op de essentie

Focus op de essentie

Samenvattingen worden geschreven voor en door anderen. Daarom zijn de samenvattingen altijd betrouwbaar en actueel. Zo kom je snel tot de kern!

Veelgestelde vragen

Wat krijg ik als ik dit document koop?

Je krijgt een PDF, die direct beschikbaar is na je aankoop. Het gekochte document is altijd, overal en oneindig toegankelijk via je profiel.

Tevredenheidsgarantie: hoe werkt dat?

Onze tevredenheidsgarantie zorgt ervoor dat je altijd een studiedocument vindt dat goed bij je past. Je vult een formulier in en onze klantenservice regelt de rest.

Van wie koop ik deze samenvatting?

Stuvia is een marktplaats, je koop dit document dus niet van ons, maar van verkoper elinemonteban. Stuvia faciliteert de betaling aan de verkoper.

Zit ik meteen vast aan een abonnement?

Nee, je koopt alleen deze samenvatting voor $6.13. Je zit daarna nergens aan vast.

Is Stuvia te vertrouwen?

4,6 sterren op Google & Trustpilot (+1000 reviews)

Afgelopen 30 dagen zijn er 91376 samenvattingen verkocht

Opgericht in 2010, al 14 jaar dé plek om samenvattingen te kopen

Start met verkopen

Laatst bekeken door jou


$6.13  37x  verkocht
  • (3)
  Kopen