1. How many hormones does the anterior pituitary gland secrete?
a. two
b. three
c. four
d. five
e. six
ANSWER: e
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Introduction
2. Which glands secrete somatostatin?
a. pituitary and thalamus
b. hypothalamus and pancreas
c. pancreas and adrenals
d. hypothalamus and pineal
e. pituitary and adrenals
ANSWER: b
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Introduction
3. What is the common name for chronic adrenal insufficiency?
a. Crohn’s disease
b. Parkinson’s disease
c. Addison’s disease
d. Lou Gehrig’s disease
e. Marfan’s syndrome
ANSWER: c
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Glossary
4. What adrenal medulla hormone regulates arterial blood pressure and prepares the body for “fight or flight” responses?
a. oxytocin
b. serotonin
c. cortisol
d. epinephrine
e. norepinephrine
ANSWER: d
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Glossary
5. What hormone stimulates contraction of the uterus during childbirth and promotes ejection of milk from mammary
glands during breastfeeding?
a. oxytocin
b. serotonin
c. cortisol
Page 1
, Chapter 17 - Diseases of the Endocrine System
d. epinephrine
e. norepinephrine
ANSWER: a
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Glossary
6. What is the term for inadequate glucose supply to the brain?
a. neuropathy
b. neuroglycopenia
c. glycosuria
d. achlorhydria
e. ketoacidosis
ANSWER: b
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Glossary
7. There are how many functional groups or categories of endocrine hormones?
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
e. 6
ANSWER: c
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Normal Anatomy and Physiology of the Endocrine System
8. What chemical class of hormones do the majority of endocrine hormones fall into?
a. steroid hormones
b. amine hormones
c. neurohormones
d. peptide hormones
e. sugar-based hormones
ANSWER: d
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
REFERENCES: Normal Anatomy and Physiology of the Endocrine System
9. Amines are derivatives of what amino acid?
a. tyrosine
b. lysine
c. arginine
d. serotonin
e. thyroxin
ANSWER: a
DIFFICULTY: Bloom’s: Remember
Page 2