A?
VI
TU
_S
EK
GE
ED
M
, TABLE OF CONTENTS
Genetics: A Conceptual Approach Digital Update (7th Edition) - Test Bank
R
Benjamin Pierce
U
Chapter 1 Introduction to Genetics
M
SE
Chapter 2 Chromosomes and Cellular Reproduction
Chapter 3 Basic Principles of Heredity
ED
Chapter 4 Sex Determination and Sex-Linked Characteristics
IS
Chapter 5 Extensions and Modifications of Basic Principles
Chapter 6 Pedigree Analysis, Applications, and Genetic Testing
O
Chapter 7 Linkage, Recombination, and Eukaryotic Gene Mapping
GE
Chapter 8
Chapter 9
N
Chromosome Variation
Bacterial and Viral Genetic Systems
N
Chapter 10 DNA: The Chemical Nature of the Gene
EK
Chapter 11 Chromosome Structure and Organelle DNA
O
Chapter 12 DNA Replication and Recombination
C
Chapter 13 Transcription
_S
Chapter 14 RNA Molecules and RNA Processing
ED
Chapter 15 The Genetic Code and Translation
Chapter 16 Control of Gene Expression in Bacteria
TU
Chapter 17 Control of Gene Expression in Eukaryotes
M
Chapter 18 Gene Mutations and DNA Repair
Chapter 19 Molecular Genetic Analysis and Biotechnology
Chapter 20 Genomics and Proteomics
VI
Chapter 21 Epigenetics
Chapter 22 Developmental Genetics and Immunogenetics
Chapter 23 Cancer Genetics
A?
Chapter 24 Quantitative Genetics
Chapter 25 Population Genetics
Chapter 26 Evolutionary Genetics
?
,Name: Class: Date:
Chapter 01: Introduction to Genetics
Multiple Choice
1. Which one of the following pairings between the subdiscipline of genetics and the phenomenon is INCORRECT?
a. evolution—population genetics
b. gene regulation—molecular genetics
c. allelic frequency alteration—population genetics
M
d. arrangement of genes on chromosome—transmission genetics
e. chemical nature of the gene—transmission genetics
ED
ANSWER: e
2. Which one of the following topics of research belongs to the discipline of transmission genetics?
a. inheritance pattern of gene alleles
GE
b. mechanism of DNA replication
c. gene expression patterns
d. evolution
EK
e. chemical modification of nucleic acids
ANSWER: a
3. The complete genetic makeup of an organism is referred to as its
_S
a. chromosome.
b. alleles.
c. locus.
TU
d. genome.
e. phenotype.
ANSWER: d
VI
4. Identify a TRUE statement from the following descriptions concerning genetics.
a. The theory of pangenesis states that all living organisms are composed of cells.
b. Bacteria and viruses are not useful in studying genes and inheritance because they are structurally and
A?
metabolically different from eukaryotic cells.
c. Charles Darwin accurately described the laws of inheritance in his landmark book, On the Origin of
Species.
?
d. Many human traits, such as skin and hair color, are determined by more than a single gene.
e. Evolution can occur without genetic changes in the population.
ANSWER: d
, Name: Class: Date:
Chapter 01: Introduction to Genetics
5. Identify a FALSE statement from the following descriptions of genetics.
a. Humans first applied genetics to the domestication of plants and animals between approximately 10,000 and
12,000 years ago.
b. Some viruses use RNA to carry their genetic information.
c. Albinism results from a mutation in the genes that control the synthesis and storage of melanin.
M
d. All human traits that display blending inheritance are affected by a single gene.
e. The process by which genetic information is copied and decoded is similar for all forms of life.
ED
ANSWER: d
6. Which of the following species is considered a model genetic organism?
a. the plant Linaria vulgaris
GE
b. the deer mouse Peromyscus maniculatus
c. the worm Caenorhabditis elegans
d. the frog Hyla chrysoscelis
e. the chimpanzee Pan troglodytes
EK
ANSWER: c
7. Which of the following would serve the LEAST well as a model for understanding basic mechanisms of
inheritance?
_S
a. fruit flies
b. humans
c. yeast
TU
d. mice
e. zebrafish
ANSWER: b
VI
8. Which of the following statements is TRUE?
a. Each subdiscipline of genetics is very specific as to what is explored and does not overlap with the other
subdisciplines.
A?
b. All phenotypes or traits are always determined by multiple genes.
c. Albinism arises from the overexpression of the gene that controls the synthesis and storage of melanin.
d. Humans make excellent model organisms because they have a variety of well-defined traits.
?
e. None of the statements provided are true.
ANSWER: e