L L
,Chapter 01: The Past, Present, and Future
L L L L L L
Leifer: Introduction to Maternity and Pediatric Nursing, 9th Edition
L L L L L L L L
MULTIPLE CHOICE L
1. A patient chooses to have the certified nurse-
L L L L L L L
midwife (CNM) provide care during herpregnancy. L L L L L
What does the CNM‘s scope of practice include?
L L L L L L L L
a. Practice independent from medical supervision L L L L
b. Comprehensive prenatal care L L
c. Attendance at all deliveries L L L
d. Cesarean sections L
ANSWER : B L L
The CNM provides comprehensive prenatal and
L L L L L
postnatal care, attends uncomplicated deliveries, and
L L L L L L
ensures that a backup physician is available in case of
L L L L L L L L L L
unforeseen problems.
L L
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p.
L L L L L L
6 OBJ: 5 L L
TOP: Advance Practice Nursing Roles KEY: Nursing Process Step: Implementation
L L L L L L L L L
MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Prevention and Early Detection of
L L L L L L L L L L L
Disease
L
2. Which medical pioneer discovered the relationship between the incidence of
L L L L L L L L L
L puerperal fever and unwashed hands? L L L L
a. Karl Credé L
b. Ignaz Semmelweis L
c. Louis Pasteur L
d. Joseph Lister L
ANSWER : B L L
Ignaz Semmelweis deduced that puerperal fever was septic, contagious, and
L L L L L L L L L
transmitted by the unwashed hands of physicians and medical students.
L L L L L L L L L L
DIF: Cognitive Level: Knowledge
L REF: p. 2 OBJ: 1 L L L L L
TOP: The Past
L KEY: Nursing Process Step: N/A
L L L L L L
MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Safety and Infection Control
L L L L L L L L L
3. A pregnant woman who has recently immigrated to the United States comments to
L L L L L L L L L L L L
the nurse, “I am afraid of childbirth. It is so dangerous. I am afraid I will die.” What
L L L L L L L L L L L L L L L L L L
is the best nursing response reflecting cultural sensitivity?
L L L L L L L L
a. “Maternal mortality in the United States is extremely low.” L L L L L L L L
b. “Anesthesia is available to relieve pain during labor and childbirth.” L L L L L L L L L
c. “Tell me why you are afraid of childbirth.” L L L L L L L
d. “Your condition will be monitored during labor and delivery.”
L L L L L L L L
ANSWER : C L L
Asking the patient about her concerns helps promote understanding and
L L L L L L L L L
individualizes patient care.
L L L
DIF: Cognitive Level: Application
L REF: pp. 6-8 OBJ: 8 L L L L L
TOP: Cross-Cultural Care
L L KEY: Nursing Process Step: L L L L
Implementation MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Psychological Adaptation L L L L L L
,4. An urban area has been reported to have a high perinatal mortality rate. What
L L L L L L L L L L L L L
information does this provide?
L L L L
a. Maternal and infant deaths per 100,000 live births per year L L L L L L L L L
b. Deaths of fetuses weighing more than 500 g per 10,000 births per year
L L L L L L L L L L L L
c. Deaths of infants up to 1 year of age per 1000 live births per year
L L L L L L L L L L L L L L
d. Fetal and neonatal deaths per 1000 live births per year
L L L L L L L L L
ANSWER : D L L
The perinatal mortality rate includes fetal and neonatal deaths per 1000 live births per year.
L L L L L L L L L L L L L L
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 13 | Box
L L L L L L L L L
1.6 OBJ: 9
L TOP: The Present-Child Care
L L L L
KEY: Nursing Process Step: Implementation
L L L L L
MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Coordinated Care
L L L L L L L
5. What is the focus of current maternity practice?
L L L L L L L
a. Hospital births for the majority of women L L L L L L
b. The traditional family unit L L L
c. Separation of labor rooms from delivery rooms L L L L L L
d. A quality family experience for each patient
L L L L L L
ANSWER : D L L
Current maternity practice focuses on a high-quality family experience for all families,
L L L L L L L L L L L
traditional or otherwise.
L L L
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 6
L OBJ: 5 L L L L L L
TOP: The Present-Maternity Care
L L KEY: Nursing Process Step:
L L L L L
N/A MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance
L L L L L L L
6. Who advocated the establishment of the Children‘s Bureau?
L L L L L L L
a. Lillian Wald L
b. Florence Nightingale L
c. Florence Kelly L
d. Clara Barton L
ANSWER : A L L
Lillian Wald is credited with suggesting the establishment of a federal Children‘s Bureau.
L L L L L L L L L L L L
DIF: Cognitive Level: Knowledge
L REF: p. 4 OBJ: 1 | L L L L L L
2 TOP: The Past KEY: Nursing Process Step: Implementation
L L L L L L L L
MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development
L L L L L L L L
7. What was the result of research done in the 1930s by the Children‘s Bureau?
L L L L L L L L L L L L L
a. Children with heart problems are now cared for by pediatric cardiologists.
L L L L L L L L L L
b. The Child Abuse and Prevention Act was passed.
L L L L L L L
c. Hot lunch programs were established in many schools.
L L L L L L L
d. Children‘s asylums were founded. L L L
ANSWER : C L L
School hot lunch programs were developed as a result of research by the Children‘s
L L L L L L L L L L L L L
Bureau on the effects of economic depression on children.
L L L L L L L L L
DIF: L L Cognitive Level: Knowledge L L REF: L p. 4 L OBJ: 2 | 3 L L L
, TOP: The Past KEY: Nursing Process Step: N/A
L L L L L L
MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Coordinated Care
L L L L L L L
8. What government program was implemented to increase the educational
L L L L L L L L
exposure of preschool children?
L L L L
a. WIC
b. Title XIX of Medicaid L L L
c. The Children‘s Charter L L
d. Head Start L
ANSWER : D L L
Head Start programs were established to increase educational exposure of preschool
L L L L L L L L L L
children.
L
DIF: Cognitive Level: Knowledge
L L REF: p. 3 OBJ: 3 L L L L L
TOP: Government Influences in Maternity and Pediatric Care
L KEY: Nursing Process L L L L L L L L
Step: N/A MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development
L L L L L L L L L L L
9. What guidelines define multidisciplinary patient care in terms of expected
L L L L L L L L L
L outcome and timeframe from different areas of care provision?
L L L L L L L L
a. Clinical pathways L
b. Nursing outcome criteria L L
c. Standards of care L L
d. Nursing care plan L L
ANSWER : A L L
Clinical pathways, also known as critical pathways or care maps, are collaborative
L L L L L L L L L L L
guidelines that define patient care across disciplines. Expected progress within a
L L L L L L L L L L L
specified timeline is identified.
L L L L
DIF: Cognitive Level: Knowledge
L REF: p. 13 OBJ: 10 L L L L L
TOP: Health Care Delivery Systems
L L KEY: Nursing Process Step: L L L L L L
N/A MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Coordinated
L L L L L L L L
Care
L
10. A nursing student has reviewed a hospitalized pediatric patient chart, interviewed her
L L L L L L L L L L L
mother, and collected admission data. What is the next step the student will take to
L L L L L L L L L L L L L L L
develop a nursing care plan for this child?
L L L L L L L L
a. Identify measurable outcomes with a timeline. L L L L L
b. Choose specific nursing interventions for the child. L L L L L L
c. Determine appropriate nursing diagnoses. L L L
d. State nursing actions related to the child‘s medical diagnosis.
L L L L L L L L
ANSWER : C L L
The nurse uses assessment data to select appropriate nursing diagnoses.
L L L L L L L L L
Outcomes and interventions are then developed to address the relevant
L L L L L L L L L L
nursing diagnoses.
L L
DIF: Cognitive Level: Application
L L REF: p. 12 OBJ: 7 L L L L L
TOP: Nursing Process L KEY: Nursing Process Step: Nursing L L L L L
Diagnosis MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Coordinated Care
L L L L L L L L L
11. A nursing student on an obstetric rotation questions the floor nurse about the
L L L L L L L L L L L L
definition of the LVN/LPN scope of practice. What resource can the nurse suggest to
L L L L L L L L L L L L L L
the student?
L L
a. American Nurses Association L L