Administrative Law: Bureaucracy in a Democracy 7th Edition
By Daniel Hall
IM
PR
ES
SI
VE
G
R
AD
ES
, Table of Content
1. Introduction
2. Bureaucracy and Democracy
IM
3. Agency Discretion
4. The Requirement of Fairness
PR
5. Delegation
6. Agency Rulemaking
ES
7. Agency Information Collection and Investigations
8. Formal Adjudications
SI
9. Accountability Through Reviewability
10. Accountability Through Accessibility
VE
11. Accountability Through Liability
G
R
AD
ES
, jhgfdsa
Administrative Law: Bureaucracy in Democracy, 7e (Hall)
Chapter 1 Introduction
1.1 Multiple Choice Questions
IM
1) Administrative law focuses on the laws governing which part of the government?
A) Congress
B) Courts
C) Administrative agencies
PR
D) President
Answer: C
Page Ref: 2
Objective: Define what administrative law is and isn't.
Level: Basic
ES
2) Administrative law is needed because the number of agencies has significantly
_ in recent years.
A) increased
B) decreased
C) stayed the same
SI
Answer: A
Page Ref: 2
Objective: Define what administrative law is and isn't.
Level: Basic
VE
3) Which source of administrative law is a law passed by Congress that establishes an
agency and sets forth the responsibilities and authority of that agency?
A) Administrative Procedure Act
B) Constitution
G
C) Enabling Statute
D) Executive Order
Answer: C
R
Page Ref: 2-3
Objective: Identify and distinguish the sources of administrative law in the United States.
Level: Basic
AD
4) Which source of administrative law is a comprehensive statute governing the
procedures that agencies must follow when performing their functions?
A) Administrative procedure act
B) Constitution
C) Enabling statute
ES
D) Executive order
Answer: A
Page Ref: 3
Objective: Identify and distinguish the sources of administrative law in the United States.
Level: Intermediate
nbvcxz
, jhgfdsa
5) Which article under the U.S. Constitution is a source of authority for executive orders
issued by the U.S. President?
A) Article I
IM
B) Article II
C) Article III
D) Article IV
Answer: B
Page Ref: 3
PR
Objective: Identify and distinguish the sources of administrative law in the United States.
Level: Intermediate
6) The Administrative Procedure was enacted in:
A) 1926
ES
B) 1936
C) 1946
D) 1956
Answer: C
Page Ref: 3
Objective: Identify and distinguish the sources of administrative law in the United States.
SI
Level: Intermediate
7) Which of the following is NOT a reason that explains the existence of agencies?
A) The government is so large that Congress does not have the time to make all of the
VE
laws needed.
B) Congress is too small to be expert in all areas that it regulates.
C) Agencies allow the President and Congress to delegate their responsibilities, allowing
a shift of accountability and the establishment of a protective buffer regarding
controversial or contentious matters.
G
D) Congress is too busy to be proficient in all areas that it regulates.
Answer: C
Page Ref: 10
R
Objective: Describe the nature and complexity of the administrative state at the federal,
state, and local levels.
Level: Intermediate
AD
8) Who is the head of the U.S. Department of Homeland Security?
A) The Secretary of the Department
B) General Counsel
C) Inspector General
D) Chief Financial Officer
ES
Answer: A
Page Ref: 14
Objective: Describe the nature and complexity of the administrative state at the federal,
state, and local levels.
Level: Intermediate
nbvcxz