m m
Immunology and Serology in Laboratory Medicine, 7th Edition by Mary Louise Turgeon
m m m m m m m m m m m
Chapter 1-27 m
Chapter 01: Highlights of the Innate and Adaptive Immune Systems
m m m m m m m m m
MULTIPLE CHOICE m
1. The ―father‖ of immunology is generally considered to be
m m m m m m m m
a. Koch.
b. Pasteur.
c. Gram.
d. Salk.
ANS: B
Louis Pasteur is generally considered to be the ―father of immunology.‖
m m m m m m m m m m
DIF: Cognitive Level: I m m
2. An early form of immunization was practiced by the
m m m m m m m m
a. Romans.
b. Greeks.
c. Chinese.
d. Native Americans. m
ANS: C
Beginning about 1000 AD, the Chinese practiced a form of immunization by inhaling dried
m m m m m m m m m m m m m
powders derived from the crusts of smallpox lesions.
m m m m m m m m
DIF: Cognitive Level: I m m
3. A m specific function of the immune system is to
m m m m m m m
a. recognize self from nonself. m m m
b. defend the body against nonself. m m m m
c. amplify specific functions. m m
d. Both A and B. m m m
ANS: D
The function of the immune system is to recognize self from nonself and defend the body
m m m m m m m m m m m m m m m
against nonself. Such a system is necessary for survival. The immune system also
m m m m m m m m m m m m m
mhas nonspecific effector mechanisms that usually amplify the specific functions. Nonspecific
m m m m m m m m m m
mcomponents of the immune system include mononuclear phagocytes, polymorphonuclear
m m m m m m m m
leukocytes, and soluble factors (e.g., complement).
m m m m m m
DIF: Cognitive Level: I m m
4. An undesirable consequence of immunity is
m m m m m
a. natural resistance. m
b. acquired resistance to infectious diseases. m m m m
, c. an autoimmune disorder.
m m
d. recovery from infectious disease. m m m
ANS: C
The desirable consequences of immunity include natural resistance, recovery, and acquired
m m m m m m m m m m
m resistance to infectious diseases. A deficiency or dysfunction of the immune system can
m m m m m m m m m m m m
m cause many disorders. Undesirable consequences of immunity include allergy,
m m m m m m m m
mrejection of a transplanted organ, or an autoimmune disorder.
m m m m m m m m
DIF: Cognitive Level: I m m
5. The immune system has various distinctive characteristics except;
m m m m m m m
a. specificity.
b. memory.
c. mobility.
d. noncooperation among different cells. m m m
ANS: D
The immune system is composed of a large, complex set of widely distributed
m m m m m m m m m m m m
m elements, with the distinctive characteristics of specificity, memory, mobility, replicability,
m m m m m m m m m
mand cooperation among different cells or cellular products. Specificity and memory are
m m m m m m m m m m m
m characteristics of lymphocytes in the immune system. Nonspecific elements of the immune
m m m m m m m m m m m
m system demonstrate mobility. In addition, specific and nonspecific cellular components of
m m m m m m m m m m
mthe immune system can replicate. Cooperation is required for optimal functioning, and
m m m m m m m m m m m
m interaction involves specific cellular elements, cell products, and nonlymphoid
m m m m m m m m
m elements.
DIF: Cognitive Level: I m m
6. Hematopoiesis occurs in the yolk sac during the m m m m m m m
a. immediate hours after conception m m m
b. second month of gestation. m m m
c. second trimester of gestation. m m m
d. periods of severe anemia in children.
m m m m m
ANS: A
The sites of blood cell development, or hematopoiesis, follow a definite sequence in
m m m m m m m m m m m m
mthe embryo and fetus. Hematopoiesis occurs in the yolk sac during the second month of
m m m m m m m m m m m m m m
mgestation.
DIF: Cognitive Level: II m m
7. The sequence of blood cell development in the embryo and fetus is
m m m m m m m m m m m
a. yolk sac, liver-spleen, bone marrow.
m m m m
b. yolk sac, bone marrow, liver/spleen.
m m m m
c. liver-spleen, yolk sac, bone marrow. m m m m
d. bone marrow, liver-spleen, yolk sac.
m m m m
ANS: A
, The first blood cells are primitive red blood cells (erythroblasts; RBCs) formed in
m m m m m m m m m m m m
the islets of the yolk sac during the first 2 to 8 weeks of life. Gradually, the liver
m m m m m m m m m m m m m m m m m m
and spleen replace the yolk sac as the sites of blood cell development. By the
m m m m m m m m m m m m m m m
second month of gestation, the liver becomes the major site of hematopoiesis, and
m m m m m m m m m m m m m
granular types of leukocytes have made their initial appearance. The liver and
m m m m m m m m m m m m
spleen predominate from about 2 to 5 months of fetal life. In the fourth month of
m m m m m m m m m m m m m m m m
gestation, bone marrow begins to produce blood cells. After the fifth fetal month,
m m m m m m m m m m m m m
bone marrow begins to assume its ultimate role as the primary site of
m m m m m m m m m m m m m
hematopoiesis.
m
DIF: Cognitive Level: II m m
8. The primary function of mature neutrophils is
m m m m m m
a. to reduce inflammation.
m m
b. to lyse parasites in the circulatory system.
m m m m m m
c. antigen recognition. m
d. phagocytosis.
ANS: D
Various phagocytic cells continually circulate throughout the blood, lymph, gastrointestinal
m m m m m m m m m
system, and respiratory tract. When trauma occurs, the neutrophils arrive at the
m m m m m m m m m m m m
site of injury and can be found in the initial exudate in less than 1 hour.
m m m m m m m m m m m m m m m m
Monocytes are slower in moving to the inflammatory site. Macrophages resident in
m m m m m m m m m m m m
the tissues of the body are already in place to deal with an intruding agent.
m m m m m m m m m m m m m m m
Additional macrophages from the bone marrow and other tissues can be released in
m m m m m m m m m m m m m
severe infections.
m m
DIF: Cognitive Level: II m m
9. Primary granules, or azurophilic granules, in neutrophils contain
m m m m m m m
a. lysozyme.
b. myeloperoxidase.
c. lactoferrin.
d. Both A and B. m m m
ANS: D
Granules in the phagocyte cytosol contain degradatory enzymes of three types
m m m m m m m m m m
1. Primary, or azurophilic, granules containing enzymes (e.g., m m m m m m
lysozyme, myeloperoxidase)
m m
2. Secondary, or specific, granules containing substances such as lactoferrin. m m m m m m m m
3. Tertiary granules containing substances such as caspases m m m m m m
DIF: Cognitive Level: I m m
10. The origin of a condition when eosinophils are increased in the circulating blood
m m m m m m m m m m m m
mis associated with:
m m
a. fungus
b. parasitic amoeba m
c. allergic reactions m
d. bacteria
ANS: C