by
Srikant M. Datar
,Horngren's Cost Accounting: A Managerial Emphasis, 17e by Datar/Rajan
Chapter 1 The Manager and Management Accounting
Objective 1.1
1) Management accounting:
A) focuses on estimating future revenues, costs, and other measures to forecast activities and their results
B) provides information about the company as a whole
C) reports information that has occurred in the past that is verifiable and reliable
D) provides information that is generally available only on a quarterly or annual basis
Answer: A
Explanation: A) Management accounting has a forward-looking orientation as opposed to financial accounting
which has a historical perspective.
Diff: 1
Objective: 1
AACSB: Analytical thinking
2) Managers use management accounting information to:
A) help external users such as investors, banks, regulators, and suppliers
B) communicate, develop, and implement strategies
C) communicate a firm's financial position to investors, banks, regulators, and other outside parties
D) ensure that financial statements are consistent with the SEC rules
Answer: B
Diff: 1
Objective: 1
AACSB: Analytical thinking
3) Financial accounting:
A) focuses on the future and includes activities such as preparing next year's operating budget
B) must comply with GAAP (generally accepted accounting principles)
C) is the process of measuring, analyzing, and reporting financial and nonfinancial information related to the costs
of acquiring or using resources in an organization
D) is prepared for the use of department heads and other employees
Answer: B
Difft: 1
Objective: 1
AACSB: Analytical thinking
4) Which of the following would most likely be the user of financial accounting information?
A) factory shift supervisor
B) distribution manager
C) current shareholder
D) department manager
Answer: C
Diff: 1
Objective: 1
AACSB: Analytical thinking
,5) Which of the following people is LEAST likely to use management accounting information?
A) the controller
B) a shareholder evaluating a stock investment
C) the treasurer
D) an assembly department supervisor
Answer: B
Diff: 1
Terms: treasury
Objective: 1
AACSB: Analytical skills
6) Financial accounting provides the primary source of information for:
A) decision making in the finishing department
B) improving customer service
C) preparing the income statement for shareholders
D) planning next year's operating budget
Answer: C
Diff: 2
Terms: financial accounting
Objective: 1
AACSB: Reflective thinking
7) Which of the following descriptors refers to management accounting information?
A) It is verifiable and reliable.
B) It is driven by rules.
C) It is prepared for shareholders.
D) It provides reasonable and timely estimates.
Answer: D
Diff: 2
Terms: treasury
Objective: 1
AACSB: Reflective thinking
8) Which of the following statements refers to management accounting information?
A) There are no regulations governing the reports.
B) The reports are generally delayed and historical.
C) The audience tends to be stockholders, creditors, and tax authorities.
D) It primarily measures and records business transactions.
Answer: A
Diff: 2
Terms: treasury
Objective: 1
AACSB: Reflective thinking
9) Which of the following groups would be LEAST likely to receive detailed management accounting
reports?
A) stockholders
B) sales representatives
C) production supervisors
, D) managers
Answer: A
Diff: 1
Terms: treasury
Objective: 1
AACSB: Analytical skills
10) Management accounting information includes:
A) tabulated results of customer satisfaction surveys
B) the cost of producing a product
C) the percentage of units produced that are defective
D) All of these answers are correct.
Answer: D
Diff: 1
Terms: treasury
Objective: 1
AACSB: Reflective thinking
11) Cost accounting:
A) provides information on the efficiency of factory labor
B) provides information on the cost of servicing commercial customers
C) provides information on the performance of an operating division
D) All of these answers are correct.
Answer: D
Diff: 1
Terms: cost accounting
Objective: 1
AACSB: Reflective thinking
12) Which of the following types of information are used in management accounting?
A) financial information
B) nonfinancial information
C) information focused on the long term
D) All of these answers are correct.
Answer: D
Diff: 2
Terms: treasury
Objective: 1
AACSB: Reflective thinking
13) Modern cost accounting plays a role in:
A) planning new products
B) evaluating operational processes
C) controlling costs
D) All of these answers are correct.
Answer: D
Diff: 1
Terms: cost accounting
Objective: 1
AACSB: Reflective thinking