Introduction to Maternity and Pediatric Nursing,
8th Edition by Gloria Leifer
UNIT I: An Overview of Maternity and Pediatric Nursing
Chapter 1: The Past, Present, and Future
UNIT II: Maternal-Newborn Nursing and Women’s Health
Chapter 2: Human Reproductive Anatomy and Physiology
Chapter 3: Fetal Development
Chapter 4: Prenatal Care and Adaptations to Pregnancy
Chapter 5: Nursing Care of Women with Complications during Pregnancy
Chapter 6: Nursing Care of Mother and Infant during Labor and Birth
Chapter 7: Nursing Management of Pain during Labor and Birth
Chapter 8: Nursing Care of Women with Complications during Labor and
Birth
Chapter 9: The Family after Birth
Chapter 10: Nursing Care of Women with Complications Following Birth
Chapter 11: The Nurse’s Role in Women’s Health Care
Chapter 12: The Term Newborn
Chapter 13: Preterm and Post-Term Newborns
Chapter 14: The Newborn with a Perinatal Injury or Congenital
Malformation
UNIT III: The Growing Child and Family
Chapter 15: An Overview of Growth, Development, and Nutrition
Chapter 16: The Infant
Chapter 17: The Toddler
Chapter 18: The Preschool Child
Chapter 19: The School-Age Child
Chapter 20: The Adolescent
UNIT IV: Adapting Care to the Pediatric Patient
Chapter 21: The Child’s Experience of Hospitalization
Chapter 22: Health Care Adaptations for the Child and Family
UNIT V: The Child Needing Nursing Care
Chapter 23: The Child with a Sensory or Neurological Condition
Chapter 24: The Child with a Musculoskeletal Condition
Chapter 25: The Child with a Respiratory Disorder
Chapter 26: The Child with a Cardiovascular Disorder
Chapter 27: The Child with a Condition of the Blood, Blood-Forming Organs or Lymphatic System
Chapter 28: The Child with a Gastrointestinal Condition
Chapter 29: The Child with a Genitourinary Condition
Chapter 30: The Child with a Skin Condition
Chapter 31: The Child with a Metabolic Condition
Chapter 32: Childhood Communicable Diseases, Bioterrorism, Natural Disasters and the Maternal-Child
Patient
Chapter 33: The Child with an Emotional or Behavioral Condition
UNIT VI: The Changing Health Care Environment
Chapter 34: Complementary and Alternative Therapies in Maternity and Pediatric Nursing
, INTRODUCTION TO MATERNITY AND PEDIATRIC NURSING 8TH EDITION LEIFER TEST BANK
2
Chapter 01: The Past, Present, and Future
MULTIPLE CHOICE
1. A patient\ chooses\ to\ have\the\ certified\ nurse\ midwife\(CNM)\ provide\ care\during\ her\ pregnancy.\ What\ does\
the\ CNMs\ scope\ of\ practice\ include?
a. Practice\ independent\ from\ medical\ supervision
b. Comprehensive\ prenatal\ care
c. Attendance\at\ all\ deliveries
d. Cesarean\ sections
ANS:\ B
The\CNM\ provides\comprehensive\ prenatal\ and\postnatal\ care,\attends\uncomplicated\ deliveries,\and\ ensures\
that\ a\ backup\ physician\ is\ available\ in\ case\ of\ unforeseen\ problems.
DIF:\Cognitive\ Level:\ Comprehension\REF:\ Page\ 6
TOP:\ Advance\ Practice\ Nursing\ Roles\ KEY:\ Nursing\Process\ Step:\ Implementation
MSC:\ NCLEX:\ Health\Promotion\ and\ Maintenance:\ Prevention\ and\ Early\Detection\ of\ Disease
2. Which\ medical\ pioneer\ discovered\the\relationship\ between\the\incidence\ of\ puerperal\ fever\ and\ unwashed\
hands?
a. Karl\ Cred
b. Ignaz\ Semmelweis
c. Louis\ Pasteur
d. Joseph\ Lister
ANS:\ B
Ignaz\Semmelweis\ deduced\that\ puerperal\ fever\ was\ septic,\ contagious,\and\ transmitted\by\the\ unwashed\
hands\ of\ physicians\ and\ medical\ students.
DIF:\ Cognitive\ Level:\ Knowledge\ REF:\ Page\ 2\
TOP:\ The\Past\ KEY:\ Nursing\Process\ Step:\ N/A
MSC:\ NCLEX:\ Safe,\ Effective\ Care\ Environment:\ Safety\and\ Infection\Control
3. A\ pregnant\ woman\ who\ has\ recently\ immigrated\ to\ the\ United\ States\ comments\ to\ the\ nurse,\ I\am\ afraid\ of\
childbirth.\ It\ is\ so\ dangerous.\ I\ am\ afraid\ I\ will\ die.\ What\ is\ the\ best\ nursing\ response\ reflecting\ cultural\
sensitivity?
a. Maternal\ mortality\in\ the\ United\ States\ is\ extremely\ low.
b. Anesthesia\ is\ available\ to\relieve\ pain\ during\ labor\ and\ childbirth.
c. Tell\ me\ why\ you\ are\ afraid\ of\ childbirth.
d. Your\ condition\ will\ be\ monitored\ during\ labor\ and\ delivery.
ANS:\ C
Asking\the\ patient\ about\ her\ concerns\ helps\ promote\ understanding\ and\individualizes\ patient\ care.
DIF:\Cognitive\ Level:\ Application\REF:\ Page\ 7
TOP:\Cross-Cultural\Care\KEY:\Nursing\Process\Step:\ Implementation\
MSC:\ NCLEX:\ Psychosocial\ Integrity:\ Psychological\ Adaptation
4. An\urban\ area\ has\ been\reported\to\ have\a\ high\ perinatal\ mortality\rate.\ What\ information\ does\ this\ provide?
a. Maternal\ and\infant\ deaths\ per\ 100,000\ live\births\ per\ year
b. Deaths\ of\ fetuses\ weighing\ more\ than\ 500\ g\ per\ 10,000\ births\ per\ year
c. Deaths\ of\ infants\ up\to\ 1\ year\ of\ age\ per\ 1000\ live\ births\ per\ year
d. Fetal\ and\ neonatal\ deaths\ per\ 1000\ live\ births\ per\ year
ANS:\ D
The\perinatal\ mortality\rate\includes\ fetal\ and\ neonatal\ deaths\ per\ 1000\ live\births\ per\ year.\
DIF:\ Cognitive\ Level:\ Comprehension\ REF:\ Page\ 12
, INTRODUCTION TO MATERNITY AND PEDIATRIC NURSING 8TH EDITION LEIFER TEST BANK
3
OBJ:\ 9\ TOP:\ The\ Present-Child\ Care
KEY:\ Nursing\ Process\ Step:\ Implementation
MSC:\ NCLEX:\ Safe,\ Effective\ Care\ Environment:\ Coordinated\ Care
5. What\ is\ the\ focus\ of\ current\ maternity\ practice?
a. Hospital\ births\ for\ the\ majority\of\ women
b. The\traditional\ family\ unit
c. Separation\ of\ labor\ rooms\ from\ delivery\rooms
d. A\ quality\family\ experience\ for\ each\ patient
ANS:\ D
Current\ maternity\ practice\ focuses\ on\ a\ high-quality\family\ experience\ for\ all\ families,\ traditional\ or\ otherwise.
DIF:\ Cognitive\ Level:\ Comprehension\ REF:\ Page\ 6
TOP:\ The\Present-Maternity\Care\ KEY:\Nursing\Process\ Step:\ N/A\
MSC:\ NCLEX:\ Health\ Promotion\ and\ Maintenance
6. Who\ advocated\ the\ establishment\ of\ the\ Childrens\ Bureau?
a. Lillian\ Wald
b. Florence\Nightingale
c. Florence\Kelly
d. Clara\Barton
ANS:\ A
Lillian\ Wald\ is\ credited\ with\suggesting\ the\ establishment\ of\ a\ federal\ Childrens\ Bureau.
DIF:\Cognitive\ Level:\ Knowledge\ REF:\ Page\ 4
TOP:\ The\ Past\ KEY:\ Nursing\ Process\ Step:\ Implementation
MSC:\ NCLEX:\ Health\Promotion\ and\ Maintenance:\ Growth\ and\Development
7. What\ was\ the\ result\ of\ research\ done\ in\ the\ 1930s\ bythe\ Childrens\ Bureau?
a. Children\ with\ heart\ problems\ are\ now\cared\for\ by\pediatric\ cardiologists.
b. The\ Child\ Abuse\ and\ Prevention\ Act\ was\ passed.
c. Hot\ lunch\ programs\ were\ established\ in\ many\schools.
d. Childrens\ asylums\ were\founded.
ANS:\ C
School\ hot\ lunch\ programs\ were\ developed\ as\ a\ result\ of\ research\ by\the\ Childrens\ Bureau\ on\the\ effects\ of\
economic\ depression\ on\ children.
DIF:\ Cognitive\ Level:\ Knowledge\ REF:\ Page\ 4\
TOP:\ The\Past\ KEY:\ Nursing\Process\ Step:\ N/A
MSC:\ NCLEX:\ Health\Promotion\ and\ Maintenance:\ Coordinated\ Care
8. What\ government\ program\ was\ implemented\ to\ increase\ the\ educational\ exposure\ of\ preschool\ children?
a. WIC
b. Title\ XIX\ of\ Medicaid
c. The\ Childrens\ Charter
d. Head\Start
ANS:\ D
Head\ Start\ programs\ were\ established\ to\ increase\ educational\ exposure\ of\ preschool\ children.
DIF:\Cognitive\ Level:\ Knowledge\ REF:\ Page\ 3
TOP:\Government\ Influences\ in\ Maternity\and\Pediatric\Care\KEY:\ Nursing\Process\ Step:\ N/A\
MSC:\ NCLEX:\ Health\ Promotion\ and\ Maintenance:\ Growth\ and\ Development
9. What\ guidelines\ define\ multidisciplinary\patient\ care\ in\terms\ of\ expected\ outcome\ and\timeframe\ from\
different\ areas\ of\ care\ provision?
, INTRODUCTION TO MATERNITY AND PEDIATRIC NURSING 8TH EDITION LEIFER TEST BANK
4
a. Clinical\pathways
b. Nursing\ outcome\ criteria
c. Standards\ of\ care
d. Nursing\care\ plan
ANS:\ A
Clinical\ pathways,\also\ known\as\critical\ pathways\ or\ care\maps,\are\collaborative\ guidelines\ that\ define\
patient\ care\ across\ disciplines.\ Expected\ progress\ within\ a\ specified\ timeline\ is\ identified.
DIF:\Cognitive\ Level:\ Knowledge\ REF:\ Page\ 12
TOP:\Health\Care\Delivery\ Systems\ KEY:\ Nursing\Process\ Step:\ N/A\
MSC:\ NCLEX:\ Safe,\ Effective\ Care\ Environment:\ Coordinated\ Care
10. A\ nursing\student\ has\ reviewed\a\hospitalized\ pediatric\ patient\ chart,\interviewed\ her\ mother,\and\ collected\
admission\ data.\ What\ is\ the\ next\ step\ the\ student\ will\ take\ to\ develop\ a\ nursing\ care\ plan\ for\ this\
child?
a. Identify\ measurable\ outcomes\ with\a\ timeline.
b. Choose\ specific\ nursing\ interventions\ for\ the\ child.
c. Determine\ appropriate\ nursing\ diagnoses.
d. State\ nursing\ actions\related\to\ the\ childs\ medical\ diagnosis.
ANS:\ C
The\nurse\ uses\ assessment\ data\to\ select\ appropriate\ nursing\ diagnoses\ from\the\ NANDA-I\list.\Outcomes\ and\
interventions\ are\ then\ developed\ to\ address\ the\ relevant\ nursing\ diagnoses.
DIF:\Cognitive\ Level:\ Application\ REF:\ Page\11
TOP:\Nursing\Process\KEY:\ Nursing\Process\ Step:\ Nursing\Diagnosis\
MSC:\ NCLEX:\ Safe,\ Effective\ Care\ Environment:\ Coordinated\ Care
11. A\ nursing\ student\ on\an\ obstetric\ rotation\ questions\ the\ floor\ nurse\ about\ the\ definition\ of\ the\ LVN/LPN\
scope\of\ practice.\What\resource\can\the\nurseNsUu Rg\Sg\Ie Ns \t\Gt\oTBth.\Ce\Ost\Mu\ dent?
a. American\Nurses\ Association
b. States\ board\ of\ nursing
c. Joint\ Commission
d. Association\ of\ Womens\ Health,\ Obstetric\ and\Neonatal\ Nurses
ANS:\ B
The\scope\ of\ practice\ of\ the\ LVN/LPN\ is\ published\ by\ the\ states\ board\ of\ nursing.
DIF:\Cognitive\ Level:\Comprehension\REF:\Page\3\
OBJ:\ 18\ TOP:\ Critical\ Thinking
KEY:\ Nursing\ Process\ Step:\ Implementation
MSC:\ NCLEX:\ Safe,\ Effective\ Care\ Environment:\ Coordinated\ Care
12. What\ was\ recommended\ by\Karl\ Cred\ in\ 1884?
a. All\ women\should\ be\ delivered\in\ a\ hospital\ setting.
b. Chemical\ means\ should\ be\ used\to\ combat\ infection.
c. Podalic\ version\should\ be\ done\ on\ all\ fetuses.
d. Silver\ nitrate\ should\ be\ placed\ in\ the\ eyes\ of\ newborns.
ANS:\ D
In\ 1884\ Karl\ Cred\ recommended\the\ use\ of\ 2%\ silver\ nitrate\ in\the\ eyes\ of\ newborns\ to\ reduce\the\incidence\ of\
blindness.
DIF:\Cognitive\ Level:\ Knowledge\ REF:\ Page\ 2
TOP:\ Use\ of\ Silver\ Nitrate\ KEY:\ Nursing\Process\ Step:\ N/A
MSC:\ NCLEX:\ Health\Promotion\ and\ Maintenance:\ Prevention\ and\ Early\Detection\ of\ Disease
13. What\ is\ the\ purpose\ of\ the\ White\ House\ Conference\ on\ Children\ and\ Youth?
a. Set\ criteria\ for\ normal\ growth\patterns.