ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
Pommerville ky
Chap01, Chapter 1 ky ky
Multiple Choice ky
1. Who was one of the early natural philosophers who coined the name “cella” for
ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
the empty cork spaces that became the word we use today, “cells”?
ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
A. Robert Hooke ky
B. Zacharias Janssen ky
C. Francesco Stalluti ky
D. Giovanni Faber ky
Ans: Aky
2. Leeuwenhoek made lenses that allowed him to magnify objects more than
ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
200X. However, he failed to promote scientific inquiry because:
ky ky ky ky ky ky ky ky ky
A. he didn't share his drawings with other scientists.
ky ky ky ky ky ky ky
B. he didn't reveal how he ground the lenses and no one else was doing it that well.
ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
C. he limited his research to pond water
ky ky ky ky ky ky
D. it was only a hobby and he didn't live very long
ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
Ans: Bky
1
,3. Leeuwenhoek was the first person to: ky ky ky ky ky
A. see viruses. ky
B. use a microscope.
ky ky
C. describe bacteria. ky
D. suggest animalcules caused disease.ky ky ky
Ans: Cky
4. Francesco Redi is famous for performing one of the first experiments over the
ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
debate regarding spontaneous generation. What was his experiment?
ky ky ky ky ky ky ky ky
A. He boiled some mutton gravy and sealed the tops with corks.
ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
B. He covered some jars of meat with gauze and left others open. The covered jars did
ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
not develop maggots, the uncovered ones did.
ky ky ky ky ky ky ky
C. He showed that mice will appear with damp rags and rice.
ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
D. He boiled broth for longer periods of time and sealed the tops with melted glass.
ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
Ans: Bky
5. did not attempt to prove or refute the idea of spontaneous generation.
ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
A. Francesco Redi ky
B. Robert Koch ky
C. Lazzaro Spallanzani ky
D. Louis Pasteur ky
Ans: Bky
2
,6. Which one of the following would be consistent with the idea of spontaneous
ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
generation?
ky
A. Microorganisms may be cultivated on solid laboratory media. ky ky ky ky ky ky ky
B. Insects are important in the transmission of disease.
ky ky ky ky ky ky ky
C. Sick people give rise to microorganisms in their body.
ky ky ky ky ky ky ky ky
D. Disinfection is essential to prevent the spread of microorganisms.
ky ky ky ky ky ky ky ky
Ans: C
ky
7. Spallanzani’s experiments showed that: ky ky ky
A. viruses were transmitted by water.
ky ky ky ky
B. spontaneous generation occurs. ky ky
C. miasma was the cause of disease.
ky ky ky ky ky
D. experiments can be modified to test a hypothesis. ky ky ky ky ky ky ky
Ans: D
ky
Page: 8
ky k y
8. Which pair of scientists were antagonists during the same period of history?
ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
A. Pasteur and Ehrlich ky ky
B. Koch and Leeuwenhoek
ky ky
C. Spallanzani and Needham ky ky
3
, D. Pasteur and Snow ky ky
Ans: C
ky
9. Semmelweis showed that the transmission of disease could be interrupted by:
ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
A. killing disease-carrying mosquitoes.
ky ky
B. disinfecting water supplies. ky ky
C. pasteurizing milk. ky
D. washing hands in chlorine water.
ky ky ky ky
Ans: D
k y
10. In 1854, John Snow determined that contaminated water transmits:
ky ky ky ky ky ky ky ky
A. smallpox.
B. cholera.
C. influenza.
D. anthrax.
Ans: B
ky
11. John Snow traced the source of an 1854 outbreak of cholera to:
ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky ky
A. consumption of contaminated beef. ky ky ky
B. an increase in infected mosquitoes.
ky ky ky ky
4