Chapter 1: Scientific Understanding of Behavior
ao ao ao ao ao ao
Chapter 2: Where to Start
ao ao ao ao
Chapter 3: Ethics in Behavioral Research
ao ao ao ao ao ao
Chapter 4: Fundamental Research Issues
ao ao ao ao ao
Chapter 5: Measurement Concepts
ao ao ao ao
Chapter 6: Observational Methods
ao ao ao
Chapter 7: Asking People About Themselves: Survey Research
ao ao ao ao ao ao ao ao
Chapter 8: Experimental Design
ao ao ao
Chapter 9: Conducting Experiments
ao ao ao ao
Chapter 10: Complex Experimental Designs
ao ao ao ao
Chapter 11: Single-Case, Quasi-Experimental, and Developmental Research
ao ao ao ao ao ao ao
Chapter 12: Understanding Research Results: Description and Correlation
ao ao ao ao ao ao ao ao
Chapter 13: Understanding Research Results: Statistical Inference
ao ao ao ao ao ao
Chapter 14: Generalization
ao ao
,Chapter 1: Scientific Understanding of Behavior ao ao ao ao ao
1. Knowledge of research methods is important for all of the following EXCEPT:
ao ao ao ao ao ao ao ao ao ao ao
A. evaluating research reported in the media ao ao ao ao ao
B. making decisions in various professions
ao ao ao ao
C. guaranteeing correct conclusions about behavior ao ao ao ao
D. conducting scientific research ao ao ao
Answer: C ao
2. A major problem with relying on intuition to understand behavior is that:
ao ao ao ao ao ao ao ao ao ao ao
A. intuition is always completely wrong ao ao ao ao
B. cognitive and motivational biases can lead to erroneous conclusions
ao ao ao ao ao ao ao ao
C. it is illegal to use intuition in research
ao ao ao ao ao ao ao
D. intuition cannot generate any useful ideas ao ao ao ao ao ao
Answer: B ao
3. An illusory correlation occurs when:
ao ao ao ao
A. two unrelated events are perceived as causally connected
ao ao ao ao ao ao ao
B. we correctly identify a causal relationship
ao ao ao ao ao
C. we use scientific methods to test hypotheses
ao ao ao ao ao ao
D. authority figures provide expert opinions ao ao ao ao ao
Answer: A ao
4. The belief that adoption increases the likelihood of pregnancy in couples having
ao ao ao ao ao ao ao ao ao ao ao ao
difficulty conceiving is an example of:
ao ao ao ao ao
A. scientific evidence ao
B. illusory correlation ao
C. valid causal reasoning ao ao
D. peer-
reviewed research Answer ao ao
:B ao
5. When people accept information from a professor, celebrity, or religious figure
ao ao ao ao ao ao ao ao ao ao ao
without question, they are relying on:
ao ao ao ao ao
A. empiricism
B. scientific skepticism ao
C. authority
D. falsifiability a
Answer: C
o ao
6. The fundamental characteristic that distinguishes the scientific approach from
ao ao ao ao ao ao ao ao ao
other ways of knowing is:
ao ao ao ao
A. authority
B. intuition
, C. empiricism
D. anecdote
Answer: C
ao ao
7. Empiricism is best defined as: ao ao ao ao
A. accepting authority figures' statements ao ao ao
B. knowledge based on observations and data ao ao ao ao ao
C. relying on personal intuition
ao ao ao
D. making untestable claims ao ao ao
Answer: B ao
8. According to Goodstein's evolved theory of science, which of the following is
ao ao ao ao ao ao ao ao ao ao ao ao
TRUE?
A. Data play a central role in scientific inquiry
ao ao ao ao ao ao ao
B. Scientists work in isolation from other scientists
ao ao ao ao ao ao
C. Scientific ideas should not be tested against competing ideas
ao ao ao ao ao ao ao ao
D. Peer review is unnecessary for well-
ao ao ao ao ao
designed studies Answer: Aao ao ao
9. The concept of falsifiability means that:
ao ao ao ao ao
A. all scientific ideas are false
ao ao ao ao
B. scientific ideas can be tested and potentially proven wrong
ao ao ao ao ao ao ao ao
C. scientists intentionally falsify data ao ao ao
D. only false ideas should be tested
ao ao ao ao ao ao
Answer: B ao
10. Peer review in science serves to:
ao ao ao ao ao
A. allow scientists to publish without scrutiny
ao ao ao ao ao
B. ensure that only research without flaws is published
ao ao ao ao ao ao ao
C. eliminate the need for replication ao ao ao ao
D. prevent any criticism of published work
ao ao ao ao ao ao
Answer: B ao
11. Scientific skepticism means that: ao ao ao
A. scientists reject all new ideas ao ao ao ao
B. ideas must be evaluated based on careful logic and well-executed research
ao ao ao ao ao ao ao ao ao ao
C. scientists are generally negative people ao ao ao ao
D. intuition should never generate research ideas
ao ao ao ao ao ao
Answer: B ao
12. Which statement about the scientific approach is correct?
ao ao ao ao ao ao ao
A. Scientists never use intuition to generate ideas
ao ao ao ao ao ao
B. Authority figures' statements should always be accepted as fact
ao ao ao ao ao ao ao ao
C. Ideas must be testable and supported by evidence
ao ao ao ao ao ao ao