Chapter 01: History of Massage: Prehistoric Times to the Modern Era and Professional
g g g g g g g g g g g g
Societies, Organizations, and Associations.
g g g g
MULTIPLE CHOICE g
1. Which method is defined as manipulation of soft tissue using pressure and traction for
g g g g g g g g g g g g g
clinical, therapeutic, and palliative purposes?
g g g g g
a. Acupuncture
b. Ayurveda
c. Polarity therapy g
d. Massage therapy g
ANS: D g
Massage therapy the manipulation of soft tissue using compression and
g g g g g g g g g
decompression/traction for clinical, therapeutic, and palliative purposes or for wellness and
g g g g g g g g g g g
self-care purposes.
g g
2. Which origin for the word massage is Greek?
g g g g g g g
a. Mashesh
b. Masso
c. Masser
d. Makeh
ANS: B g
The origin of the word massage is unclear, but can be traced to numerous sources: the Hebrew
g g g g g g g g g g g g g g g g
mashesh, the Greek masso and massin, the Latin massa, the Arabic mass’h, the Sanskrit
g g g g g g g g g g g g g g
makeh, and the French masser.
g g g g g
3. When was the earliest the term massage was used by most European-based cultures?
g g g g g g g g g g g g
a. 1600s
b. 1700s
c. 1800s
d. 1900s
ANS: C g
By the early 1800s, the term massage was used by most European-based cultures.
g g g g g g g g g g g g
Historically, massage was referred to by its techniques such as friction or rubbing.
g g g g g g g g g g g g g
4. The first written records of massage date back to 3000 BCE in which country?
g g g g g g g g g g g g g
a. India
b. China
c. Egypt
d. Greece
ANS: B g
Written records regarding the practice of massage go back to 3000 BCE in China.
g g g g g g g g g g g g g
Acupuncture was not mentioned in Chinese writings until 90 BCE.
g g g g g g g g g g
5. Which work is commonly referred to as the classic scripture of traditional Chinese medicine?
g g g g g g g g g g g g g
, a. Tao Te Ching g g
b. Nei Ching g
c. Ayur-Veda
d. Corpus Hippocraticum g
ANS: B g
At the time of Hwang Ti, various ideas and beliefs were compiled under the name of the
g g g g g g g g g g g g g g g g
Yellow Emperor (died in 2599 BCE) which became the classic scripture of traditional Chinese
g g g g g g g g g g g g g g
medicine known as the Nei Chang. The Nei Chang was written about 2760 BCE, and this
g g g g g g g g g g g g g g g g
work contains detailed descriptions of massage procedures as well as herbal medicines.
g g g g g g g g g g g g
6. What is the original massage technique in China and the precursor to manual and energetic
g g g g g g g g g g g g g g
therapies?
g
a. Polarity
b. Shiatsu
c. Acupuncture
d. Amma
ANS: D g
Amma is regarded as the original massage technique and precursor to all other Chinese
g g g g g g g g g g g g g
therapies, manual and energetic.
g g g g
7. Which healing method is based on Hindu tradition?
g g g g g g g
a. Ayurveda
b. Shiatsu
c. Amma
d. Polarity
ANS: A g
Knowledge of amma massage traveled to the subcontinent of India from China, and massage
g g g g g g g g g g g g g
became part of Hindu tradition. Massage is described in India’s first great medical texts, the
g g g g g g g g g g g g g g g
Ayurveda books of wisdom (about 1800 BCE) and recommend massage as an indispensable
g g g g g g g g g g g g g
healing procedure.
g g
8. Which method is Japanese but based on Chinese medicine concepts, and uses pressure applied
g g g g g g g g g g g g g
from the practitioner’s thumbs, elbows, and other parts of the body?
g g g g g g g g g g g
a. Ayurveda
b. Shiatsu
c. Massage
d. Amma
ANS: B g
Shiatsu is a Japanese method based on the same traditional Chinese medicine concepts as
g g g g g g g g g g g g g
acupuncture —energy flows in the body through streams called channels or meridians.
g g g g g g g g g g g g
Acupuncturists use needles at specific points to balance the flow of energy; shiatsu
g g g g g g g g g g g g
practitioners use their fingers, thumbs, forearms, elbows, and even their knees and feet.
g g g g g g g g g g g g g
9. Who is generally recognized as the father of modern Western medicine?
g g g g g g g g g g
a. Galen
b. Celsus
c. Rhazes
, d. Hippocrates
ANS: D g
Hippocrates was known to be a fine physician, founder of a medical school, author of
g g g g g g g g g g g g g g
numerous books, and advocated the use of massage or “rubbing.” These works are
g g g g g g g g g g g g g
collectively known as the Corpus Hippocraticum, and summarized much of what was known
g g g g g g g g g g g g g
about disease and medicine in the ancient world. Hippocrates is generally recognized as the
g g g g g g g g g g g g g g
father of modern Western medicine, and he believed that physicians should avoid causing
g g g g g g g g g g g g g
harm to patients.
g g g
10. Who wrote the Canon of Medicine, the most famous book in the history of medicine in both
g g g g g g g g g g g g g g g g
the East and the West?
g g g g g
a. Rhazes
b. Celsus
c. Avicenna
d. Hippocrates
ANS: C g
A text entitled
g g or Canon of Medicine was written by one of the greatest
g g g g g g g g g g g g
Persian physicians of his era, Avicenna (980-1037). He was also known as Ibn Sina. The
g g g g g g g g g g g g g g g
Canon of Medicine is the most famous book in the history of medicine in both the East and
g g g g g g g g g g g g g g g g g g
the West.
g g
11. Which individual discussed the effects of massage and used friction on joints in the 1500s?
g g g g g g g g g g g g g g
a. Paré
b. Harvey
c. Galen
d. Mezger
ANS: A g
Ambroise Paré (1515-1590) was a famous French surgeon who was among the earliest
g g g g g g g g g g g g
individuals in this era to discuss the effects of massage. He used friction to treat dislocated
g g g g g g g g g g g g g g g g
joints and other orthopedic conditions.
g g g g g
12. Who was the first known scientist to demonstrate that blood circulation due to muscular
g g g g g g g g g g g g g
gcontraction of the heart? g g g
a. Paré
b. Galen
c. Harvey
d. Mezger
ANS: C g
English scientist William Harvey (1578–1657) discovered the circulation of blood in 1628,
g g g g g g g g g g g
and his writings did much to promote the acceptance of massage as a treatment measure.
g g g g g g g g g g g g g g g
Harvey observed the hearts of living animals and determined that active phase of the heart
g g g g g g g g g g g g g g
muscular contraction (systole) pumped blood through arteries and veins.
g g g g g g g g g
13. Who developed the Swedish Movement Cure, which included the use of massage?
g g g g g g g g g g g
a. Johann Mezger g
b. Pehr H. Ling g g
c. George Henry Taylor g g
, d. John Harvey Kellogg g g
ANS: B g
Pehr Henrik Ling (1776 to 1839) developed his own system of massage and exercises or
g g g g g g g g g g g g g g
gymnastics, the latter of which consisted of four types—educational, military, medical, and
g g g g g g g g g g g g
esthetic. This system was called the Swedish Remedial Massage and Exercise, the Swedish
g g g g g g g g g g g g g
Movement Cure, or simply the Ling system.
g g g g g g g
14. Which term describes a component of the Ling System?
g g g g g g g g
a. Shiatsu
b. Ayurveda
c. Thai massage g
d. Swedish massage g
ANS: D g
The term Swedish massage was used to describe the massage component of Ling’s system.
g g g g g g g g g g g g g
For this reason, Ling is regarded as the father of Swedish massage.
g g g g g g g g g g g g
15. Which individual is credited with having introduced French terms still in use to describe
g g g g g g g g g g g g g
gmassage techniques? g
a. Johann Mezger g
b. William Harvey g
c. Pehr H. Ling g g
d. Charles Taylor g
ANS: A g
French was the international language in the nineteenth century. The Dutch physician Johann
g g g g g g g g g g g g
Mezger (1838 to 909) is credited with having introduced the French terminology still used to
g g g g g g g g g g g g g g g
describe massage techniques (e.g., effleurage, pétrissage, tapotement) which is still used in
g g g g g g g g g g g g
massage legislation, medical insurance billing codes, and massage curricula.
g g g g g g g g g
16. Who is the founder of modern nursing, which included massage as part of care?
g g g g g g g g g g g g g
a. Tiffany Field g
b. Florence Nightingale g
c. Charles Fayette Taylor g g
d. John Harvey Kellogg g g
ANS: B g
Florence Nightingale (1829 to 1910) of England, founder of modern nursing, took care of
g g g g g g g g g g g g g
wounded soldiers during the Crimean War (1853 to 1856). She developed a standard of care
g g g g g g g g g g g g g g g
for patients, and massage was an integral part of care. When nurse training was developed,
g g g g g g g g g g g g g g g
massage was included in the curriculum and massage was provided to patients as part of their
g g g g g g g g g g g g g g g g
comfort measures.
g g
17. French physician Lucas-Championniere used massage and exercise to treat soldiers injured
g g g g g g g g g g
during which event?
g g g
a. World War I g g
b. World War II g g
c. Civil War g
d. Viet Nam War g g
ANS: A g