SENSATION AND PERCEPTION
2ND EDITION
CHAPTER NO. 01: FOUNDATIONS
MULTIPLE CHOICE QUESTION & ANSWERS
1. _____ refers to the later steps in the perceptual process, whereby the initial sensory signals
are used to represent objects and events so they can be identified, stored in memory, and used in
thought and action.
A) Perception
B) Sensation
C) Dissociation
D) Transduction
Ans: A
Level: Easy
Page: 2
Topic: World, Brain, and Mind
2. An example of sensation would be:
A) information about a tree contained in neural signals from receptors.
B) information in the mind and brain used to identify, store, and use information about a tree.
C) the features of a tree getting converted into electrochemical signals.
D) an observer’s knowledge and expectations about a tree.
Ans: C
Level: Moderate
Page: 2
Topic: World, Brain, and Mind
,3. A perceived object or event in the world is known as a:
A) sensory receptor.
B) distal stimuli.
C) proximal stimuli.
D) neural signal.
Ans: B
Level: Easy
Page: 4
Topic: The Perceptual Process
4. Sensory receptors convert _____ into neural signals.
A) difference threshold
B) absolute threshold
C) distal stimuli
D) proximal stimuli
Ans: D
Level: Easy
Page: 4
Topic: The Perceptual Process
5. Arvi is standing outside his house. He turns his head as he hears an approaching motorcycle. In
this scenario, the distal stimulus would be the:
A) sound waves reaching his ears.
B) light waves reaching his eyes.
C) vibrations produced by the motorcycle.
D) motorcycle itself.
Ans: D
,Level: Difficult
Page: 4
Topic: The Perceptual Process
6. Marco is cooking dinner. He detects the smell of the garlic that he is chopping. In this
scenario, the proximal stimulus is the:
A) garlic clove.
B) signal being sent to the brain about the smell from the receptors.
C) odor molecule entering the nose from the garlic.
D) interpretation of neural signals in the brain.
Ans: C
Level: Difficult
Page: 4
Topic: The Perceptual Process
7. The objects and events that are perceived and the physical phenomena they produce are
known as:
A) stimuli.
B) receptors.
C) neurons.
D) representations.
Ans: A
Level: Easy
Page: 4
Topic: The Perceptual Process
8. In baseball, most hitters can detect the initial rotation of a pitched ball. Experienced hitters
are able to use this information to accurately anticipate a ball’s position when it reaches the
plate. This shows that experienced hitters can utilize:
, A) bottom-up information.
B) top-down information.
C) distal stimuli.
D) transduction.
Ans: B
Level: D ifficult
Page: 5
Topic: The Perceptual Process
9. A person’s knowledge, expectations, and goals that can affect perception are referred to as:
A) bottom-up information.
B) top-down information.
C) the absolute threshold.
D) proximal stimuli.
Ans: B
Level: Easy
Page: 5
Topic: The Perceptual Process
10. Cognitive neuroscience measures neural activity:
A) only at the level of individual neurons.
B) only in neural circuits.
C) both at the level of individual neurons and groups of neurons and neural circuits.
D) through simple behavioral responses.
Ans: C
Level: Moderate
Page: 5
Topic: Three Main Types of Questions