nt.7th.Edition.Sally.A..Weiss
,Test.Bank.Essentials.of.Nursing.Leadership.&.Manageme
nt.7th.Edition.Sally.A..Weiss
Chapter.1:.Nursing.Leadership.and.Management.MULTIPL
E.CHOICE
1. According.to.Henri.Fayol,.the.functions.of.planning,.organizing,.coordinating,.and.controlling.a
re.considered.which.aspect.of.management?
a. Roles
b. Process
c. Functions
d. Taxonomy
ANS:.B,.The.management.process.includes.planning,.organizing,.coordinating,.and.controlling..Management.roles.include.infor
mation.processing,.interpersonal.relationships,.and.decision.making..Management.functions.include.planning,.organizing,.staffin
g,.directing,.coordinating,.reporting,.and.budgeting..A.taxonomy.is.a.system.that.orders.principles.into.a.grouping.or.classificatio
n.
2. Which.of.the.following.is.considered.a.decisional.managerial.role?
a. Disseminator
b. Figurehead
c. Leader
d. Entrepreneur
ANS:.D,.The.decisional.managerial.roles.include.entrepreneur,.disturbance.handler,.allocator.of.resources,.and.negotiator..The.i
nformation.processing.managerial.roles.include.monitor,.disseminator,.and.spokesperson..The.interpersonal.managerial.roles.i
nclude.figurehead,.leader,.and.liaison.
3. A.nurse.manager.meets.regularly.with.other.nurse.managers,.participates.on.the.organizations.c
ommittees,.and.attends.meetings.sponsored.by.professional.organizations.in.order.to.manage.relati
onships..These.activities.are.considered.which.function.of.a.manager?
a. Informing
b. Problem.solving
c. Monitoring
d. Networking
ANS:.D,.The.role.functions.to.manage.relationships.are.networking,.supporting,.developing.and.mentoring,.managing.conflict.a
nd.team.building,.motivating.and.inspiring,.recognizing,.and.rewarding..The.role.functions.to.manage.the.work.are.planning.an
d.organizing,.problem.solving,.clarifying.roles.and.objectives,.informing,.monitoring,.consulting,.and.delegating.
4. A.nurse.was.recently.promoted.to.a.middle-
level.manager.position..The.nurses.title.would.most.likely.be.which.of.the.following?
a. First-line.manager
b. Director
c. Vice.president.of.patient.care.services
d. Chief.nurse.executive
ANS:.B,.A.middle-level.manager.is.called.a.director..A.low.managerial-.level.job.is.called.the.first-
line.manager..A.nurse.in.an.executive.level.role.is.called.a.chief.nurse.executive.or.vice.president.of.patient.care.services.
5. A.nurse.manager.who.uses.Frederick.Taylors.scientific.management.approach,.would.most.likely.fo
cus.on.which.of.the.following?
,Test.Bank.Essentials.of.Nursing.Leadership.&.Manageme
nt.7th.Edition.Sally.A..Weiss
a. General.principles
b. Positional.authority
c. Labor.productivity
d. Impersonal.relations
ANS:.C,.The.area.of.focus.for.scientific.management.is.labor.productivity..In.bureaucratic.theory,.efficiency.is.achieved.through.i
mpersonal.relations.within.a.formal.structure.and.is.based.on.positional.authority..Administrative.principle.theory.consists.of.prin
ciples.of.management.that.are.relevant.to.any.organization.
6. According.to.Vrooms.Theory.of.Motivation,.force:
a. is.the.perceived.possibility.that.the.goal.will.be.achieved.
b. describes.the.amount.of.effort.one.will.exert.to.reach.ones.goal.
c. describes.people.who.have.free.will.but.choose.to.comply.with.orders.they.are.given.
d. is.a.naturally.forming.social.group.that.can.become.a.contributor.to.an.organization.
ANS:.B,.According.to.Vrooms.Theory.of.Motivation,.Force.describes.the.amount.of.effort.one.will.exert.to.reach.ones.goal..Val
ence.speaks.to.the.level.of.attractiveness.or.unattractiveness.of.the.goal..Expectancy.is.the.perceived.possibility.that.the.goal.will.b
e.achieved..Vrooms.Theory.of.Motivation.can.be.demonstrated.in.the.form.of.an.equation:.Force.=.Valence.Expectancy.(Vroom
,.1964)..The.theory.proposes.that.this.equation.can.help.to.predict.the.motivation,.or.force,.of.an.individual.as.described.by.Vroom
.
7. According.to.R..N..Lussier,.motivation:
a. is.unconsciously.demonstrated.by.people.
b. occurs.externally.to.influence.behavior.
c. is.determined.by.others.choices.
d. occurs.internally.to.influence.behavior.
ANS:.D,.Motivation.is.a.process.that.occurs.internally.to.influence.and.direct.our.behavior.in.order.to.satisfy.needs..Motivation.is
.not.explicitly.demonstrated.by.people,.but.rather.it.is.interpreted.from.their.behavior..Motivation.is.whatever.influences.our.choi
ces.and.creates.direction,.intensity,.and.persistence.in.our.behavior.
8. According.to.R..N..Lussier,.there.are.content.motivation.theories.and.process.motivation.t
heories..Which.of.the.following.is.considered.a.process.motivation.theory?
a. Equity.theory
b. Hierarchy.of.needs.theory
c. Existence-relatedness-growth. theory
d. Hygiene.maintenance.and.motivation.factors
ANS:.A,.The.process.motivation.theories.are.equity.theory.and.expectancy.theory..The.content.motivation.theories.include.Masl
ows.hierarchy.of.needs.theory,.Aldefers.existence-.relatedness-
growth.(ERG).theory,.and.Herzbergs.hygiene.maintenance.factors.and.motivation.factors.
9. The.theory.that.includes.maintenance.and.motivation.factors.is:
a. Maslows.hierarchy.of.needs.
b. Herzbergs.two-factor.theory.
c. McGregors.theory.X.and.theory.Y.
d. Ouchis.theory.Z.
, Test.Bank.Essentials.of.Nursing.Leadership.&.Manageme
nt.7th.Edition.Sally.A..Weiss
ANS:.B,.The.two-
factor.theory.of.motivation.includes.motivation.and.maintenance.factors..Maslows.hierarchy.of.needs.includes.the.following.need
s:.physiological,.safety,.security,.belonging,.and.self-
actualization..In.theory.X,.employees.prefer.security,.direction,.and.minimal.responsibility..In.theory.Y,.employees.enjoy.their.
work,.show.self-
control.and.discipline,.are.able.to.contribute.creatively,.and.are.motivated.by.ties.to.the.group,.organization,.and.the.work.itself..T
he.focus.of.theory.Z.is.collective.decision.making.and.long-
term.employment.that.involves.slower.promotions.and.less.direct.supervision.
10. A.nurse.is.appointed.to.a.leadership.position.in.the.local.hospital..The.nurses.position.would.be.co
nsidered.which.of.the.following?
a. Informal.leadership
b. Formal.leadership
c. Leadership
d. Management
ANS:.B,.Formal.leadership.is.based.on.occupying.a.position.in.an.organization..Informal.leadership.is.shown.by.an.individual.w
ho.demonstrates.leadership.outside.the.scope.of.a.formal.leadership.role.or.as.a.member.of.a.group..Leadership.is.a.process.of.infl
uence.whereby.the.leader.influences.others.toward.goal.achievement..Management.is.a.process.to.achieve.organizational.goals.
11. A.nursing.instructor.is.evaluating.whether.the.nursing.students.understand.the.three.fu
ndamental.qualities.that.leaders.share..According.to.Bennis.and.Nanus,.the.fundamental.qua
lities.of.effective.leaders.are:
a. guided.vision,.passion,.and.integrity.
b. knowledge.of.self,.honesty,.and.maturity.
c. intelligence,.self-confidence,.and.determination.
d. honesty,.self-awareness,. and.sociability.
ANS:.ABennis.and.Nanus.list.guided.vision,.passion,.and.integrity.as.fundamental.qualities.of.effective.leaders..Knowledge.of.s
elf,.honesty.and.maturity;.intelligence,.self-confidence.and.determination;.self-
awareness.and.sociability.are.all.desirable. traits.in.leaders.as.well.as.in.others.
12. The.six.traits.identified.by.Kirkpatrick.and.Locke.that.separate.leaders.from.non-leaders.were:
a. respectability,. trustworthiness,. flexibility,. self-confidence,. intelligence,.sociability.
b. self-
confidence,.progression.of.experiences,.influence.of.others,.personal.life.factors,.honesty,.drive.
c. intelligence,.self-confidence,. determination,. integrity,. sociability,.honesty.
d. drive,.desire.to.lead,.honesty,.self-confidence,.cognitive.ability,.knowledge.of.business.
ANS:.D,.Research.by.Kirkpatrick.and.Locke.concluded.that.leaders.possess.six.traits:.drive,.desire.to.lead,.honesty,.self-
.confidence,.cognitive.ability,.and.knowledge.of.the.business..Woods.identified.five.dominant.factors.that.influenced.leadership.
development:.self-
confidence,.innate.qualities,.progression.of.experience,.influence.of.significant.others,.and.personal.life.factors..Stogdill.identi
fied.the.following.traits.of.a.leader:.intelligence,.self-
.confidence,.determination,.integrity,.and.sociability..Murphy.and.DeBack.identified.the.following.leader.characteristics:.carin
g,.respectability,.trustworthiness,.and.flexibility.
13. A.nurse.manager.who.uses.a.leadership.style.that.is.participatory.and.where.authority.is.
delegated.to.others.is.most.likely.using.which.of.the.following.leadership.styles?
a. Autocratic
b. Democratic
c. Laissez-faire