Geschreven door studenten die geslaagd zijn Direct beschikbaar na je betaling Online lezen of als PDF Verkeerd document? Gratis ruilen 4,6 TrustPilot
logo-home
Document preview thumbnail
Voorbeeld 4 van de 370 pagina's
Tentamen (uitwerkingen)

Anatomy of Orofacial Structures – 8th Edition | Complete Test Bank | Dental Anatomy Exam Prep

Document preview thumbnail
Voorbeeld 4 van de 370 pagina's

Prepare for dental assisting and dental hygiene exams with this comprehensive Anatomy of Orofacial Structures: A Comprehensive Approach, 8th Edition Test Bank by Richard W. Brand and Donald E. Isselhard. The 8th Edition covers dental anatomy, oral histology and embryology, head and neck anatomy, tooth development, occlusion, supporting structures, cranial anatomy, muscles, salivary glands, nervous system, lymphatics, and local anesthesia anatomy. Elsevier also confirms that the 8th Edition includes an updated test bank with cognitive-leveling and mapping to CDA and NBDHE exam blueprints.

Voorbeeld van de inhoud

N
ur
si
n
gv
ib
e


NursingVibe
Nursingvibe

, Anatomy of Orofacial Structures 8th Edition Brand Test Bank


Chapter 01: Oral Cavity
Brand/Isselhard: Anatomy of Orofacial Structures, 8th Edition




N
MULTIPLE CHOICE




ur
1. A diastema is a space between two teeth in the same arch. When this occurs between the
maxillary central incisors, it is often the result of a pronounced labial frenum.
a. Both statements are true.
b. The first statement is true; the second statement is false.
c. The first statement is false; the second statement is true.




si
d. Both statements are false.

ANS: A
A space, or lack of contact area, between any two teeth in the same arch is called a diastema.




n
When a diastema occurs between the maxillary central incisors, it is often the result of a
pronounced labial frenum extending to the crest of the alveolar ridge and possibly over the
ridge. This band of firm connective tissue causes the erupting incisors to be pushed aside




gv
resulting in a diastema, or space. Correction of a diastema usually involves surgical removal,
or cutting, of the frenal tissue between teeth.

REF: p. 3
OBJ: To describe the boundaries and sub-boundaries of the oral cavity and the structures in each area




ib
NAT: CDA: GC I.A.6. Identify basic oral anatomy and physiology, including but not limited to: oral
cavity. TOP: BLOOM: Remembering

2. Torus palatinus is seen on the
a. soft palate




e
b. hard palate
c. alveolar ridge
d. oral pharynx

ANS: B
Torus palatinus is excess bone growth and occurs in the midline of the hard palate. It may
grow to varying sizes and is generally only a problem when the construction of a maxillary
denture is necessary. In health, such bony protuberances, or excess bone growths, do not
occur on the soft palate, alveolar ridge, or oral pharynx.

REF: p. 5
OBJ: To define the terms vestibule, oral cavity proper, mucobuccal fold, frenum, alveolar mucosa,
gingiva, exostoses, torus palatinus, and torus mandibularis
NAT: CDA: GC I.A.2. Identify basic oral anatomy and physiology, including but not limited to:
bones. TOP: BLOOM: Remembering

3. Contraction of which muscle raises the tongue upward?
a. Mylohyoid
b. Palatopharyngeal
c. Palatoglossal
d. Levator glossal
ANS: A




NursingVibe
Nursingvibe
https://studentmagic.indiemade.com/

, Anatomy of Orofacial Structures 8th Edition Brand Test Bank

Contraction of the mylohyoid muscle raises the tongue. The palatopharyngeal muscle and the
palatoglossal muscle form the posterolateral borders of the oral cavity. There is not a muscle




N
by the name of levator glossal.

REF: p. 7
OBJ: To define the landmarks in the floor of the mouth and the hard and soft palate and the structures




ur
that form them
NAT: CDA: GC I.A.4. Identify basic oral anatomy and physiology, including but not limited to:
muscles. TOP: BLOOM: Remembering

4. The oral vestibule is partially bordered by the lips and cheeks. The oral cavity proper extends




si
posteriorly to the soft palate.
a. Both statements are true.
b. The first statement is true; the second statement is false.
c. The first statement is false; the second statement is true.




n
d. Both statements are false.
ANS: B
The oral vestibule is the space or potential space that exists between the lips or cheeks and




gv
teeth. In an edentulous person, the vestibule would extend between the lips or cheeks and the
alveolar ridges. The oral cavity proper is surrounded by teeth or alveolar ridges and extends
all the way back to the palatine tonsils. This includes the region from the floor of the mouth
upward to the hard and soft palates.

REF: p. 2




ib
OBJ: To describe the boundaries and sub-boundaries of the oral cavity and the structures in each area

NAT: CDA: GC I.A.6. IdentifyNbas
URicSoIralNaGnato
TBm.yCandOMphysiology, including but not limited to: oral
cavity. TOP: BLOOM: Remembering




e
5. Each of the following is true of the uvula EXCEPT one. Which one is the EXCEPTION?
a. It is located at the most posterior portion of the hard palate.
b. It is located at the midline.
c. It is a downwardly projecting muscle.
d. It is necessary for swallowing.
ANS: D
The uvula is a downwardly projecting muscular tissue located at the midline of the most
posterior portion of the hard palate. It is NOT necessary for swallowing.

REF: p. 6
OBJ: To define the landmarks in the floor of the mouth and the hard and soft palate and the structures
that form them
NAT: CDA: GC I.A.6. Identify basic oral anatomy and physiology, including but not limited to: oral
cavity. TOP: BLOOM: Remembering

6. The circumvallate papillae are located on the hard palate, buccal mucosa, and floor of the
mouth. The papillae found on the tongue are the filiform, fungiform, vallate, foliate, and
incisive.
a. Both statements are true.
b. The first statement is true; the second statement is false.
c. The first statement is false; the second statement is true.




NursingVibe
Nursingvibe
https://studentmagic.indiemade.com/

, Anatomy of Orofacial Structures 8th Edition Brand Test Bank

d. Both statements are false.
ANS: D




N
All papillae listed in both statements are located on the tongue with the exception of the
incisive papilla, which is located on the hard palate. Note that the incisive papilla is a singular
structure, thus the different spelling. There are no papillae located on either the buccal mucosa




ur
or the floor of the mouth.

REF: p. 7
OBJ: To define the landmarks in the floor of the mouth and the hard and soft palate and the structures
that form them
NAT: CDA: GC I.A.6. Identify basic oral anatomy and physiology, including but not limited to: oral




si
cavity. TOP: BLOOM: Remembering

7. Each of the following structures can readily be viewed when examining the oral cavity
EXCEPT one. Which one is the EXCEPTION?




n
a. Fovea palatinae
b. Tonsillar pillars
c. Laryngeal pharynx




gv
d. Sublingual fold

ANS: C
The laryngeal pharynx is located below the oral pharynx and cannot be seen while examining
the oral cavity. The fovea palatinae, the tonsillar pillars, and the sublingual fold can be seen
when examining the oral cavity. Fovea palatinae are small depressions in mucosa on either




ib
side of the posterior nasal spine indicating the junction of the hard and soft palate. Tonsillar
pillars are folds of tissue that partially surround the tonsils. The sublingual fold extends
backward on either side of thN e floRor I
submandibular gland.
U SofNthGeTmBo. utC
h anMd is situated just superior to the
O




e
REF: p. 2 | pp. 6-7
OBJ: To describe the boundaries and sub-boundaries of the oral cavity and the structures in each area

NAT: CDA: GC I.A.6. Identify basic oral anatomy and physiology, including but not limited to: oral
cavity. TOP: BLOOM: Remembering

8. Each of the following structures is located within the hard palate EXCEPT one. Which one is
the EXCEPTION?
a. Incisive papilla
b. Rugae
c. Greater palatine foramina
d. The anterior and posterior pillars
ANS: D
The anterior and posterior pillars are located posterior to the soft palate. The posterior pillar is
also called the palatopharyngeal arch or fold. The anterior pillar is also called the
palatoglossal arch or fold. The tonsils lie between the anterior and posterior pillars.
The incisive papilla and rugae are located on the anterior portion of the hard palate. The
greater palatine foramina are located in the posterior portions of the hard palate lingual to the
second and third maxillary molars.

REF: pp. 5-6




NursingVibe
Nursingvibe
https://studentmagic.indiemade.com/

Gekoppeld boek
 image
Richard W Brand, Donald E Isselhard, Amy Smith Anatomy of Orofacial Structures - E-Book
Uitgever: 2017 ISBN: 9780323570084 Druk: Onbekend

Documentinformatie

Geüpload op
9 augustus 2026
Aantal pagina's
370
Geschreven in
2026/2027
Type
Tentamen (uitwerkingen)
Bevat
Vragen en antwoorden
€15,99

Verkeerd document? Gratis ruilen Binnen 14 dagen na aankoop en voor het downloaden kun je een ander document kiezen. Je kunt het bedrag gewoon opnieuw besteden.
Geschreven door studenten die geslaagd zijn
Direct beschikbaar na je betaling
Online lezen of als PDF

Verkocht
1
Volgers
0
Items
114
Laatst verkocht
6 dagen geleden

Echte notities, van echte studenten
Elk document op Stuvia is geschreven door een medestudent die hetzelfde vak deed. Zo leer je van iemand die het al heeft gehaald.



Waarom studenten kiezen voor Stuvia

Gemaakt door medestudenten, geverifieerd door reviews

Kwaliteit die je kunt vertrouwen: geschreven door studenten die slaagden en beoordeeld door anderen die dit document gebruikten.

Niet tevreden? Kies een ander document

Geen zorgen! Je kunt voor hetzelfde geld direct een ander document kiezen dat beter past bij wat je zoekt.

Betaal zoals je wilt, start meteen met leren

Geen abonnement, geen verplichtingen. Betaal zoals je gewend bent via iDeal of creditcard en download je PDF-document meteen.

Student with book image

“Gekocht, gedownload en geslaagd. Zo makkelijk kan het dus zijn.”

Alisha Student

Bezig met je bronvermelding?

Maak nauwkeurige citaten in APA, MLA en Harvard met onze gratis bronnengenerator.

Bezig met je bronvermelding?

Veelgestelde vragen