• Verkeerd document? Gratis ruilen
  • Geschreven door studenten die geslaagd zijn
  • Direct beschikbaar na je betaling
  • Online lezen of als PDF
Verkopen
Kies je studieland
Kies je taal
Document preview thumbnail
Voorbeeld 2 van de 10 pagina's
Tentamen (uitwerkingen)

OM 300 FINAL EXAM UA CHILCUTT UPDATED ACTUAL QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS

Document preview thumbnail
Voorbeeld 2 van de 10 pagina's

OM 300 FINAL EXAM UA CHILCUTT UPDATED ACTUAL QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS Question: 1. Production Answer: the creation of goods and services Question: 2. Operations Management Answer: the set of activities that create value in the form of goods and services by transforming inputs into outputs Question: 3. Productivity Answer: the ratio of outputs (goods and services) divided by the inputs (resources such as labor and capital) Question: 4. Multifactor Productivity Answer: also known as total factor productivity, multifactor = (output)/(labor+material+energy+capital+misc.) Question: 5. Productivity in the service sector Answer: 1. Typically labor intensive 2. Frequently focused on unique individual attributes or desires 3. Often an intellectual task performed by professionals 4. Often difficult to mechanize and automate 5. Often difficult to evaluate for quality Question: 6. Strategies for Competitive Advantage Answer: 1. Differentiation - better, or at least different 2. Cost leadership - cheaper 3. Response - more responsive

Voorbeeld van de inhoud

OM 300 FINAL EXAM UA CHILCUTT UPDATED ACTUAL
QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS

Question:
1. Production
Answer:
the creation of goods and services

Question:
2. Operations Management
Answer:
the set of activities that create value in the form of goods and services by transforming inputs into outputs

Question:
3. Productivity
Answer:
the ratio of outputs (goods and services) divided by the inputs (resources such as labor and capital)

Question:
4. Multifactor Productivity
Answer:
also known as total factor productivity, multifactor = (output)/(labor+material+energy+capital+misc.)

Question:
5. Productivity in the service sector
Answer:
1. Typically labor intensive
2. Frequently focused on unique individual attributes or desires
3. Often an intellectual task performed by professionals
4. Often difficult to mechanize and automate
5. Often difficult to evaluate for quality

Question:
6. Strategies for Competitive Advantage
Answer:
1. Differentiation - better, or at least different
2. Cost leadership - cheaper
3. Response - more responsive

Question:
7. Competitive Advantage
Answer:
a set of unique features of a company and its products that are perceived by the target market as significant
and superior to those of the competition

, Question:
8. Product Life Cycle
Answer:
Introduction, Growth, Maturity, Decline

Question:
9. Introduction
Answer:
Best period to increase market share

Question:
10. Growth
Answer:
Practical to change price or quality image, strengthen niche

Question:
11. Maturity
Answer:
Poor time to change image, price, or quality; Competitive costs become critical; Defend market position

Question:
12. Decline
Answer:
Cost control critical

Question:
13. Outsourcing
Answer:
transferring activities that have traditionally been internal to external suppliers

Question:
14. Benefits of Outsourcing
Answer:
increased technological expertise, more reliable and cheaper transportation, rapid development and
deployment of advancements in telecommunications and computers

Question:
15. Core Competencies
Answer:
Things a company does extremely well, which sometimes give it an advantage over its competition

Question:
16. Critical Path
Answer:
The longest sequence of interdependent activities within a project that directly impacts the overall project
completion time

Documentinformatie

Geüpload op
17 september 2026
Aantal pagina's
10
Geschreven in
2026/2027
Type
Tentamen (uitwerkingen)
Bevat
Vragen en antwoorden
€10,86

Verkeerd document? Gratis ruilen Binnen 14 dagen na aankoop en voor het downloaden kan je een ander document kiezen. Je kan het bedrag gewoon opnieuw besteden.
Geschreven door studenten die geslaagd zijn
Direct beschikbaar na je betaling
Online lezen of als PDF

Seller avatar
De reputatie van een verkoper is gebaseerd op het aantal documenten dat iemand tegen betaling verkocht heeft en de beoordelingen die voor die items ontvangen zijn. Er zijn drie niveau’s te onderscheiden: brons, zilver en goud. Hoe beter de reputatie, hoe meer de kwaliteit van zijn of haar werk te vertrouwen is.
Verkocht
70
Volgers
2
Items
10505
Laatst verkocht
1 dag geleden



Waarom studenten kiezen voor Stuvia

Gemaakt door medestudenten, geverifieerd door reviews

Kwaliteit die je kunt vertrouwen: geschreven door studenten die slaagden en beoordeeld door anderen die dit document gebruikten.

Niet tevreden? Kies een ander document

Geen zorgen! Je kunt voor hetzelfde geld direct een ander document kiezen dat beter past bij wat je zoekt.

Betaal zoals je wilt, start meteen met leren

Geen abonnement, geen verplichtingen. Betaal zoals je gewend bent via Bancontact, iDeal of creditcard en download je PDF-document meteen.

Student with book image

“Gekocht, gedownload en geslaagd. Zo eenvoudig kan het zijn.”

Alisha Student

Bezig met je bronvermelding?

Maak nauwkeurige citaten in APA, MLA en Harvard met onze gratis bronnengenerator.

Bezig met je bronvermelding?

Veelgestelde vragen