to accompany
ix
Psychopharmacology, Third Edition ix ix
Meyer • Quenzer ix ix
Chapter1: Principles ofPharmacology ix ix ix ix
Multiple Choice ix
1. refer(s) to specific molecular changes that occur when a drug binds to a ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix
particular target site or receptor, while
ix are the resulting widespread alterations
ix ix ix ix ix ix ix ix ix
in function.
ix ix
a. Drug action; therapeutic effects
ix ix ix
b. Side effects; drug effects
ix ix ix
c. Therapeutic effects; side effects ix ix ix
d. Drug action; drug effects ix ix ix
Answer: d ix
Textbook Reference: Pharmacology: The Science of Drug Action
ix ix ix ix ix ix ix
2. After drug administration has occurred, the amount of drug in the blood that is
ix ix i x ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix
free to bind at specific target sites is referred to as
ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix
a. the therapeutic dose.
ix ix
b. first-pass effects. ix
c. bioavailability.
d. ED50.
Answer: c ix
Textbook Reference: Pharmacokinetic Factors Determining Drug Action
ix ix ix ix ix ix
3. The specific molecular changes that occur when a drug binds to a particular target
ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix
site or receptor are referred to as
ix ix ix ix ix ix ix
a. drug effects. ix
b. drug action. ix
c. side effects. ix
d. placebo effects. ix
Answer: b ix
Textbook Reference: Pharmacology: The Science of Drug Action
ix ix ix ix ix ix ix
4. Which of the following is not a possible explanation for placebo effects?
ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix
a. Pavlovian conditioning ix
b. Genetic variation ix
c. Drug competition ix
d. Expectation of outcome ix ix
Answer: c ix
Textbook Reference: Pharmacology: The Science of Drug Action
ix ix ix ix ix ix ix
Page 1 of
ix ix
247
ix
,5. The administration of oxytocin has been proposed as a treatment for autism. ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix
a. intravenous
b. oral
c. intranasal
d. intracerebral
Answer: c ix
Textbook Reference: Pharmacokinetic Factors Determining Drug Action
ix ix ix ix ix ix
6. Which factor does not affect the pharmacokinetics of a drug?
ix ix ix ix ix ix ix ix ix
a. Route of administration
ix ix
b. Lipid solubility ix
c. Depot binding ix
d. Drug action ix
Answer: d ix
Textbook Reference: Pharmacokinetic Factors Determining Drug Action
ix ix ix ix ix ix
7. First-pass metabolism occurs when drugs are takenix ix ix ix ix ix
a. orally.
b. intravenously.
c. subcutaneously.
d. nasally.
Answer: a ix
Textbook Reference: Pharmacokinetic Factors Determining Drug Action
ix ix ix ix ix ix
8. The area postrema is one area in the brain where the
ix ix is not complete. ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix
a. cerebrospinal fluid ix
b. blood–brain barrier ix
c. choroid plexus ix
d. phospholipid membrane ix
Answer: b ix
Textbook Reference: Pharmacokinetic Factors Determining Drug Action
ix ix ix ix ix ix
9. First-pass metabolism occurs with orally administered drugs because
ix ix ix ix ix ix ix
a. their absorption is slowed by food.
ix ix ix ix ix
b. drugs absorbed into the bloodstream from the stomach go to the liver on
ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix
the way to general circulation.
ix ix ix ix ix
c. drugs must first survive the acidic environment of the stomach.
ix ix ix ix ix ix ix ix ix
d. salivary enzymes in the mouth begin the process of metabolism.
ix ix ix ix ix ix ix ix ix
Answer: b ix
Textbook Reference: Pharmacokinetic Factors Determining Drug Action
ix ix ix ix ix ix
10. Toxic substances in the blood trigger a vomiting response by activating the
ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix
a. blood–brain barrier. ix
b. choroid plexus. ix
c. area postrema.
ix
d. median eminence. ix
Page 2 of
ix ix
247
ix
, Answer: c ix
Textbook Reference: Pharmacokinetic Factors Determining Drug Action
ix ix ix ix ix ix
11. Drugs administered _ have the most rapid onset of action.
ix ix ix ix ix ix ix ix
a. subcutaneously
b. intramuscularly
c. orally
d. intravenously
Answer: d ix
Textbook Reference: Pharmacokinetic Factors Determining Drug Action
ix ix ix ix ix ix
12. Ionization of a drug depends on the of the solution and the
ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix of the
ix
drug.
ix
a. pH; pKaix
b. pKa; pH ix
c. concentration; lipid solubility ix ix
d. pH; concentration
ix
Answer: a ix
Textbook Reference: Pharmacokinetic Factors Determining Drug Action
ix ix ix ix ix ix
13. The absorption of a drug depends on all of the following except
ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix
a. lipid solubility.
ix
b. ionization.
c. body temperature.
ix
d. the concentration of the drug.
ix ix ix ix
Answer: c ix
Textbook Reference: Pharmacokinetic Factors Determining Drug Action
ix ix ix ix ix ix
14. Drugs that are should be avoided by women of childbearing age.
ix ix ix ix ix ix ix ix ix
a. teratogenic
b. able to cross the placental barrier
ix ix ix ix ix
c. psychoactive
d. highly lipid-soluble ix
Answer: a ix
Textbook Reference: Pharmacokinetic Factors Determining Drug Action
ix ix ix ix ix ix
15. Agents that induce developmental abnormalities in a fetus are known as
ix ix ix ix ix ix ix ix ix ix
a. psychoactive drugs. ix
b. illicit drugs. ix
c. teratogens.
d. placental drugs. ix
Answer: c ix
Textbook Reference: Pharmacokinetic Factors Determining Drug Action
ix ix ix ix ix ix
16. Depot binding is said to occur when drugs
ix ix ix ix ix ix ix
a. bind to their target sites.
ix ix ix ix
Page 3 of
ix ix
247
ix