PERSPECTIVES 8TH EDITION BY MARK NOVAK,
HERBERT C. NORTHCOTT, KAREN KOBAYASHI
CHAPTER 12.
PRINTED PDF |100% VERIFIED ANSWERS GRADED
A+|GUARANTEED DISTINCTION|LATEST UPDATE
USER
,1 TEST BANK AGING AND SOCIETY A CANADIAN PERSPECTIVES 8TH ED
TEST BANK AGING AND SOCIETY A CANADIAN PERSPECTIVES
8TH EDITION BY MARK NOVAK, HERBERT C. NORTHCOTT,
KAREN KOBAYASHI CHAPTER 12.
CHAPTER 12: FAMILY LIFE
MULTIPLE CHOICE
1. What is stated in Shanas’ (1979) hydra-headed myth of family breakdown?
a. Rising divorce rates, the generation gap, and high residential
mobility are all signs of acrisis in the modern family.
b. Middle-aged children feel responsible for their aging parents
and supply most of the help that older people need.
c. Values about family care of elderly adults have not eroded despite
demographic and socio- economic changes.
d. The many crises in the modern family, combined with the fact
that more older people live alone than ever before, shows that
families have abandoned their aging members.
CORRECT ANSWER: D REF: 284 BLM: REM
2. Which of the following disproves the hydra-headed myth of family
breakdown?
a. Older people find it difficult to keep in regular contact with their families.
b. Middle-aged children do not feel responsible for their aging parents.
c. Research shows that older people receive a great deal of
informal support from their family.
d. Most older people prefer to see their children, but
SUCCESS IN YOUR EXAMS
,2 TEST BANK AGING AND SOCIETY A CANADIAN PERSPECTIVES 8TH ED
not to live with them. CORRECT ANSWER: C
REF: 284 BLM: HO
3. Which of the following show(s) how events that occur early in life affect
roles and relationships inlater life?
a. normative events
b. non-normative events
c. the life course perspective
d. the engagement theory
CORRECT ANSWER: C REF: 284 BLM: HO
4. In Canada, about what percentage of men and women aged
15+ were married in 2006? a. 25.6%
b. 48.5%
c. 80.7%
d. 90.3%
CORRECT ANSWER: B REF: 284 BLM: REM
5. By late old age (age 80 and over), as compared to women, what proportion of
men live with a partner?
a. two times as many men
b. three times as many men
c. four times as many men
d. five times as many men
CORRECT ANSWER: B REF: 285 BLM: REM
6. Married seniors have some advantages over their unmarried age mates.
SUCCESS IN YOUR EXAMS
, 3 TEST BANK AGING AND SOCIETY A CANADIAN PERSPECTIVES 8TH ED
Which of the following is one of them?
a. Married people aged 65 and over tend to have fewer accessible
financial resources than unmarried older people.
b. Married older couples report they work longer because they like
to spend money with their spouse.
c. Married people adjust better to aging than non-married people.
d. Married seniors stand the best chances of getting into
nursing homes if they get sick. CORRECT ANSWER: C REF:
285 BLM: HO
7. Which of the following is an advantage that married older people have over
single older people?
a. Married people live longer lives and better health.
b. Married people have more compact informal social support networks.
c. Married people have better pension benefits and retirement options.
d. Married people have lower rates
of victimization. CORRECT
ANSWER: A REF: 285 BLM: HO
8. When does satisfaction in marriage seem to be lowest during life?
a. during the first few years of marriage
b. during later life (i.e., the end of the marriage continuum)
c. during the child-rearing years
d. during the first few years of retirement
CORRECT ANSWER: C REF: 285 BLM: HO
9. What two characteristics become more important in a marriage as people age?
a. confidence and intimacy
SUCCESS IN YOUR EXAMS