PERSPECTIVES 8TH EDITION BY MARK NOVAK,
HERBERT C. NORTHCOTT, KAREN KOBAYASHI
CHAPTER 9.
PRINTED PDF |100% VERIFIED ANSWERS GRADED
A+|GUARANTEED DISTINCTION|LATEST UPDATE
,1 TEST BANK AGING AND SOCIETY A CANADIAN PERSPECTIVES 8TH ED
TEST BANK AGING AND SOCIETY A CANADIAN PERSPECTIVES
8TH EDITION BY MARK NOVAK, HERBERT C. NORTHCOTT,
KAREN KOBAYASHI CHAPTER 9.
CHAPTER 9: RETIREMENT AND WORK
MULTIPLE CHOICE
1. How do Denton and Spencer (2009) define retirement?
a. as the best time in a person’s life
b. as a withdrawal from paid working life
c. as the time to relax and enjoy one’s life
d. as the moment one starts a new
chapter in one’s life CORRECT
ANSWER: B REF: 217
BLM: REM
2. According to Denton, Feaver, and Spencer (2010), what percentage of a person’s
life, if he/she retires at 65 years of age, could potentially be spent in
retirement?
a. 1/4
b. 1/3
c. 2/3
d. 3/4
CORRECT ANSWER: A REF: 217 BLM: REM
3. According to Statistics Canada, in 2004, what percentage of men aged 65 and
over continued to work in the labour force?
SUCCESS IN YOUR EXAMS
,2 TEST BANK AGING AND SOCIETY A CANADIAN PERSPECTIVES 8TH ED
a. 21.8%
b. 37.6%
c. 55.5%
d. 65.7%
CORRECT ANSWER: A REF: 217 BLM: REM
4. According to McDonald and Donahue (2012), which of the following factors can
shape one’s retirement?
a. one’s health
b. one’s religion
c. one’s economic situation
d. one’s marital status
CORRECT ANSWER: C REF: 217 BLM: REM
5. Myles (1984) traces old age today to which two developments?
a. the pension principle and the pension wage
b. the retirement principle and the retirement wage
c. ego development and normative age-graded events
d. reorientation and termination
CORRECT ANSWER: B REF: 217 BLM: HO
6. What is the retirement principle?
a. an objective measure of a person’s abilities used by employers
to gauge the performance of older people on the job
b. the initial payment required to begin an RRSP (Registered
Retirement Savings Plan) that guarantees the pensioner will
SUCCESS IN YOUR EXAMS
, 3 TEST BANK AGING AND SOCIETY A CANADIAN PERSPECTIVES 8TH ED
remain above the poverty line
c. the idea that at a fixed age, regardless of mental or physical ability, a
person leaves work
the minimum age of retirement for a worker to receive full benefits from a
pension planCORRECT ANSWER: C REF: 217 BLM: HO
7. The idea of old age today can be traced, in part, to a concept in which an
individual leaves work at a fixed age regardless of his or her ability. What
is the name for this concept?
a. mandatory retirement
b. registered retirement
c. the retirement principle
d. the retirement wage
CORRECT ANSWER: C REF: 217 BLM: HO
8. Why did industry support the retirement principle?
a. It created a flow of promotions, rendered business more
mobile, and deterred efficient workers from leaving for
private employment.
b. It increased seniority benefits.
c. It allowed companies to retire older highly paid workers in
favour of younger, cheaper labour, and speeded up
production.
d. It increased product quality by eliminating
inefficient older workers. CORRECT ANSWER: C
REF: 217 BLM: HO
9. Why did unions support retirement?
SUCCESS IN YOUR EXAMS