PERSPECTIVES 8TH EDITION BY MARK NOVAK,
HERBERT C. NORTHCOTT, KAREN KOBAYASHI
CHAPTER 8.
PRINTED PDF |100% VERIFIED ANSWERS GRADED
A+|GUARANTEED DISTINCTION|LATEST UPDATE
,1 TEST BANK AGING AND SOCIETY A CANADIAN PERSPECTIVES 8TH ED
TEST BANK AGING AND SOCIETY A CANADIAN PERSPECTIVES
8TH EDITION BY MARK NOVAK, HERBERT C. NORTHCOTT,
KAREN KOBAYASHI CHAPTER 8.
CHAPTER 8: FINANCES AND ECONOMICS
MULTIPLE CHOICE
1. Which of the following has increased faster among older people than among
younger people (aged 15–64) from the early 1980s to the present?
a. rate of acute illness
b. rate of chronic illness
c. income
d. socio-economic status
CORRECT ANSWER: C REF: 191 BLM: REM
2. What has happened to poverty rates for seniors since the early 1980s, according
to a number of studies?
a. It has increased.
b. It has decreased.
c. It has remained the same.
d. It has quadrupled.
CORRECT ANSWER: B REF: 191 BLM: REM
3. Which one of the following groups of seniors still continues to show the highest
rates of poverty among old people?
a. senior men who are married
SUCCESS IN YOUR EXAMS
,2 TEST BANK AGING AND SOCIETY A CANADIAN PERSPECTIVES 8TH ED
b. senior men who live alone
c. senior women who are married
d. senior women who live alone
CORRECT ANSWER: D REF: 191 BLM: HO
4. What is intergenerational family transfer?
a. the quality of interpersonal relationships in a family
b. the amount of money that passes from one generation of family members
to another
c. the study of age differences between generations at different time periods
d. the quantity of money required to firmly establish the next
generation of family membersin a given social class
CORRECT ANSWER: B REF: 192 BLM: HO
5. According to Marshall (2011), what percentage of Canadian people within
an age group do not feel that they are financially secure?
a. 1/4
b. 1/3
c. 2/3
d. 3/4
CORRECT ANSWER: A REF: 192 BLM: REM
6. Which of the following is one of the three groups of individuals who often
live below the poverty line in old age?
a. married couples
SUCCESS IN YOUR EXAMS
, 3 TEST BANK AGING AND SOCIETY A CANADIAN PERSPECTIVES 8TH ED
b. very old people
c. high-school drop-outs
d. men
CORRECT ANSWER: B REF: 193 BLM: HO
7. In 2008, about 12 percent of elderly unattached men and over what
percentage of elderly unattached women lived in poverty?
a. 7%
b. 12%
c. 14%
d. 17%
CORRECT ANSWER: D REF: 193 BLM: REM
8. What will happen to the average income earner after he or she retires?
a. He or she will experience a significant drop in income.
b. He or she will significantly increase his or her income by investing in an
RSVP.
c. He or she will maintain a stable standard of living by drawing on fixed
pensions.
d. He or she will rely on indirect subsidies to offset the effects
of inflation on savings. CORRECT ANSWER: A REF: 193
BLM: HO
9. Russell has a pension plan that is not indexed to the cost of living. He needs to
save some extra money for his retirement so that he will maintain his
current standard of living. What type of pension plan does Russell have?
a. floating income
b. locked investment
SUCCESS IN YOUR EXAMS