II!
II!
Test Bank For II! II! II!
Contemporary Nursing Issues, II! II!
Trends, & Management II! II! II! II! II!
9th Edition By II! II! II!
Barbara Cherry, Susan R. Jacob II! II! II! II! II!
II!
Chapter 01: The Evolution of Professional Nursing Cherry & Jacob: Contemporary
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
Nursing: Issues, Trends, and Management, 9th Edition
II! II! II! II! II! II! II! II!
II!
II!
MULTIPLE CHOICE II! II!
1. Clara Barton is known for: II! II! II! II! II!
a. II! becoming the first black public health II! II! II! II! II!
nurse.
II! II!
b. II! establishing the Henry Street Settlement. II! II! II! II! II!
c. II! founding the American Red Cross. II! II! II! II! II!
d. II! publicizing the inadequacies of hospital- II! II! II! II!
based nursing schools.
II! II! II! II!
ANS: C II! II!
The American Red Cross, founded by Clara Barton in 1882, assisted in efforts to continue public
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
II!
health nursing.
II! II! II!
DIF: Knowledge II! II! REF: p. 11 II! II! II!
II!
2. Students are assigned to write to their state leaders about an issue affecting their community. One
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
student writes about the need among rural community for greater access to acute care services.
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
Which of the following pieces of legislation should the student use as a reference?
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
a. II! Social Security Act II! II! II!
b. II! Hill-Burton Act II! II!
c. II! Sheppard-Towner Act II! II!
d. II! U.S. Civil Service Act II! II! II! II!
ANS: B II! II!
The purpose of the Hill-Burton Act was to provide funding to construct hospitals and to help states
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
in plan for other health care facilities in accordance with the needs of communities.
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
, I II!
II!
DIF: Knowledge II! II! REF: p. 13 II! II! II!
3. The practice of public health nursing and the Henry Street Settlement are credited to:
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
a. II! Mary Breckenridge. II! II!
b. II! Mary Seacole. II! II!
c. II! Clara Barton. II! II!
d. II! Lillian Wald. II! II!
ANS: D II! II!
Lillian Wald, a pioneer in public health nursing, is best known for the development and
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
establishment of the Henry Street Settlement.
II! II! II! II! II! II! II!
II!
DIF: Knowledge II! II! REF: p. 6 II! II! II!
4. Occupational health nursing features beliefs similar to those of which early nursing pioneer?
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
a. II! Lillian Wald II! II!
b. II! Florence Nightingale II! II!
c. II! Clara Barton II! II!
d. II! Mary Seacole II! II!
ANS: A II! II!
II!
Lillian Wald developed the first nursing service for occupational health.
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
DIF: Comprehension II! II! REF: p. 10 II! II! II!
II!
5. What historical event first led to the recognition of the contribution of blacks to nursing?
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
a. II! Florence Nightingale‘s acceptance of black II! II! II! II!
nurses into the first nursing school
II! II! II! II! II! II! II!
b. II! The contributions of black nurses at the
II! II! II! II! II! II! II!
Pennsylvania Hospital, the first hospital in II! II! II! II! II!
America
II! II!
c. II! Mary Seacole‘s efforts to care for soldiers
II! II! II! II! II! II!
during the Crimean War
II! II! II! II! II!
d. II! The work done by wives of wealthy black
II! II! II! II! II! II! II!
nobles who carried food and medicine
II! II! II! II! II! II!
from house to house during the Middle
II! II! II! II! II! II! II!
Ages
II! II!
ANS: C II! II!
Although Nightingale‘s school refused Seacole, she was able to make a difference in the Crimean
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
II!
War and later was recognized for her efforts.
II! II! II! II! II! II! II! II! II!
II!
DIF: Comprehension II! II! REF: pp. 8-9 II! II! II!
, 6. World War I contributed to the advancement of health care by:
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
a. II! increasing the number of private care II! II! II! II! II!
hospitals and decreasing the role of public
II! II! II! II! II! II! II!
health services.
II! II! II!
b. II! employing a large number of civilians to II! II! II! II! II! II!
provide care to returning soldiers through
II! II! II! II! II! II!
the Red Cross.
II! II! II! II!
c. II! introducing specialists in nursing such as II! II! II! II! II!
nurse anesthetists.
II! II! II!
d. II! increasing the number of community II! II! II! II!
health nurses.
II! II! II!
ANS: C II! II!
World War I offered nurses a chance to enter into new fields of specialization, as is seen in the
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
II!
example of nurse anesthetists, who became part of surgical teams at the front lines.
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
II!
DIF: Comprehension II! II! REF: p. 11 II! II! II!
7. The primary purpose of the Social Security Act of 1935 was to:
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
a. II! increase research that focused on minority II! II! II! II! II!
groups.
II! II!
b. II! provide medical care for chemically II! II! II! II!
impaired persons.
II! II! II!
c. II! ensure health care for older adults through II! II! II! II! II! II!
a national insurance system.
II! II! II! II! II!
d. II! decrease the public‘s financial burden by II! II! II! II! II!
limiting services offered by local health
II! II! II! II! II! II!
departments.
II! II!
ANS: C II! II!
By providing health insurance for older adults, the Social Security Act of 1935 set the precedent
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
for the passage of the Medicare and Medicaid Acts that followed in 1965, but the act also
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
provided maternal and child welfare services, rehabilitation for the mentally and physically
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
challenged, medical care for blind individuals and crippled children, and unemployment benefits.
II!
II!
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
II!
II!
DIF: Comprehension II! II! REF: p. 12 II! II! II!
8. A client asks the nurse, ―Can you explain Medicare, an amendment to the Social Security Act?‖
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
The nurse responds that Medicare:
II! II! II! II! II! II!
a. II! led to many hospital closings, along with a
II! II! II! II! II! II! II!
decrease in acute care hospital–based
II! II! II! II! II!
nursing care.
II! II! II!
, b. II! provided medical insurance to those II! II! II! II!
younger adults or children who were not
II! II! II! II! II! II! II!
eligible for private insurance because of
II! II! II! II! II! II!
catastrophic illnesses such as cancer.
II! II! II! II! II! II!
c. II! provided preventive care for women, II! II! II! II!
infants, and children.
II! II! II! II!
d. II! ensured that individuals ages 65 and older II! II! II! II! II! II!
and those with end-stage renal disease or
II! II! II! II! II! II! II!
permanent disabilities had health care
II! II! II! II! II!
insurance.
II! II!
ANS: D II! II!
The Medicare program provides hospital insurance, Part A, and medical insurance, Part B, to all
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
people ages 65 and older who are eligible to receive Social Security benefits; people with total,
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
II!
permanent disabilities; and people with end-stage renal disease.
II! II! II! II! II! II! II! II! II!
II!
DIF: ComprehensionII! II! REF: p. 14 II! II! II!
9. A comparison of nursing in the 1980s to nursing in the 1990s reveals that:
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
a. II! in the 1990s nursing experienced a
II! II! II! II! II!
significant reduction occurred in
II! II! II! II!
preventable diseases caused by
II! II! II! II!
unsafe/unhealthy lifestyles.
II! II! II!
b. II! tuberculosis was the primary concern for II! II! II! II! II!
nursing in the 1980s, whereas the AIDS
II! II! II! II! II! II! II!
epidemic emerged and was its focus
II! II! II! II! II! II!
during the 1990s.
II! II! II! II!
c. II! a decrease in ambulatory services in the
II! II! II! II! II! II!
1980s prompted an increase in public
II! II! II! II! II! II!
health nurses in the 1990s.
II! II! II! II! II! II!
d. II! the demand for advanced practice nurses
II! II! II! II! II!
increased in the 1980s and the 1990s as a
II! II! II! II! II! II! II! II! II!
result of the economy and concern about
II! II! II! II! II! II! II!
the health of the nation.
II! II! II! II! II! II!
ANS: D II! II!
The numbers of advanced nurse practitioners increased as evidence of their cost-effectiveness as
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
II!
providers of primary and preventive health care became established.
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!
II!
DIF: ComprehensionII! II! REF: pp. 16-17 II! II! II!
10. Which statement accurately describes the historical perspective of nursing practice?
II! II! II! II! II! II! II! II! II! II!