qo
TestBankfor Foundations of Mental Health Care
qo o qo qo
8th Edition
qo
TESTBANK qo
,MichelleMorrison-Valfre:FoundationsofMentalHealthCare8thEdition
o
q o
q o
q qo o
q qo o
q o
q o
q
Chapter01: The History of Mental Care
qo qo qo qo qo qo
MULTIPLE CHOICE qo
1. The belief of the ancient Greek philosopher Plato that the rational soul controlled the irrational
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
soul could becomparedwith thebeliefofthemorerecent psychological theorist:
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
a. Freud
b. Pinel
c. Fisher
d. Rush
ANS: A qo
Sigmund Freud believed that mental illness was, in part, caused by forces both within and outside
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
the personality. Philippe Pinel advocated acceptance of mentally ill individuals as human beings
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
in need of medical assistance. Alice Fisher was a Florence Nightingale nurse whocared for the
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
mentallyill,and Dr. Benjamin Rush was theauthor ofthe book Diseases of the Mind.
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension
q o REF:p.4 qo qo qo qo
OBJ: 2
qo TOP: Early Years of Mental Health
q o qo qo qo qo qo
KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC:Client Needs: Psychosocial Integrity
q o qo qo qo qo qo qo qo
2. During the mid-1500s, behaviors associated with mental illness were more accurately
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
recorded by professionals. This practice led to
qo qo qo qo qo qo qo fordifferentabnormal qo qo
behaviors.
qo
a. Classifications
b. Diagnosing
c. Treatment
d. Education
ANS: A qo
Classification ofabnormal behaviors did not beginuntil this time,afterthe practiceofmore accurate qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
recording of behaviors was begun. Diagnoses, treatment guidelines, and any education regarding
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
mental health disorders were not available during this period.
qo qo qo qo qo qo qo qo qo
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge
q o REF:p.5 qo qo qo qo
OBJ: 3
qo TOP: Mental Illness During the Renaissance
q o qo qo qo qo qo
KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC:Client Needs: Psychosocial Integrity
q o qo qo qo qo qo qo qo
3. During the latter part of the eighteenth century, psychiatry became a separate branch of
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
medicine,andinhumane treatment was greatlydiminishedbythe Frenchhospital director:
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
a. Dix
b. Beers
c. Pinel
d. Carter
ANS: C qo
, PhilippePineladvocatedacceptanceofthementallyill,aswell aspropertreatment. Dorothea Dix
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
crusaded for construction of mental health hospitals. Clifford Beers wrote the book A Mind That
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
Found Itself. President Jimmy Carter established the President’s Commission on Mental Health in
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
1978.
qo
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge
q o REF:p.5 qo qo qo qo
OBJ: 4
qo TOP: Mental Illness in the Eighteenth Century
q o qo qo qo qo qo qo
KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC:Client Needs: Psychosocial Integrity
q o qo qo qo qo qo qo qo
4. In 1841,qo surveyed asylums, jails, and almshouses throughout the United qo qo qo qo qo qo qo
States,Canada, andScotlandandiscredited with bringingaboutpublicawareness and reform for the
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
care of the mentally ill.
qo qo qo qo qo
a. Sigmund Freud qo
b. John Cade qo
c. FlorenceNightingale qo
d. DorotheaDix qo
ANS: D qo
DorotheaDix spent20 yearssurveyingfacilities thathoused mentallyill individualsandis credited qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
with major changes in the care of the mentally ill. Sigmund Freud introduced the concept of
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
psychoanalysis, John Cade discovered lithium carbonate for the treatment of bipolar disorder, and
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
Florence Nightingale trained nurses in England in the 1800s.
qo qo qo qo qo qo qo qo qo
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge
q o REF:p.6 qo qo qo qo
OBJ: 4
qo TOP: Mental Illness in the Nineteenth Century
q o qo qo qo qo qo qo
KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC:Client Needs: Psychosocial Integrity
q o qo qo qo qo qo qo qo
5. As a direct result of CliffordN
Be eRr s ’ I
worG
k a nBd .b oCo k ,MA Mind That Found Itself, the Committeefor
U with a focus on prevention of mental illness and:
q o qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
Mental Hygiene was formed in 1909
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
a. Earlydetection of symptoms ofmental illness qo qo qo qo qo qo
b. Educationofcaregivers qo qo
c. Currenttreatment options qo qo
d. Removingthestigmaattached tomental illness qo qo qo qo qo qo
ANS: D qo
Clifford Beers’ book reflected on his attempt at suicide followed by the deplorable care he
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
received for the next 3 years in mental hospitals. Beers’ work and book raised the consciousness of
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
people throughout the country regarding prevention and removal of the stigmaofhavingamental
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
illness.Earlydetection ofsymptoms, education ofcaregivers, and current treatment options
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
regarding mental illness were not the focus of his book, nor were they a priority for the Committee
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
for Mental Hygiene.
qo qo qo
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge
q o REF:p.6 qo qo qo qo
OBJ: 4
qo TOP: Mental Illness in the Twentieth Century
q o qo qo qo qo qo qo
KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC:Client Needs: Psychosocial Integrity
q o qo qo qo qo qo qo qo
6. Duringthe1930s, what common treatment for schizophreniacaused clients to fall into acoma that
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
qo could last as long as 50 hours? qo qo qo qo qo qo
a. Electroconvulsivetherapy qo
b. Insulintherapy qo
c. Humoral therapy qo
, d. Amphetaminetherapy qo
ANS: B qo
Insulin therapy was believed to successfully treat schizophrenia in the early 1900s.
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
Amphetamines were used to treat depression, and electroconvulsive therapywas used for severe
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
depression. Humoral therapy, whichoriginatedinancient GreeceandRome,was a belief that mental
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
illness resulted from an imbalance of the humors of air, fire, water, and earth.
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge
q o REF:p.8 qo qo qo qo
OBJ: 5
qo TOP: Influences of War on Mental Health Therapies
q o qo qo qo qo qo qo qo
KEY: Nursing Process Step: Assessment
q MSC:Client Needs: Psychosocial Integrity
o qo qo qo qo qo qo qo
7. In the1930s, what mental healthdisorderwas electroconvulsive therapy(ECT)most often used
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
to treat?
qo qo
a. Schizophrenia
b. Bipolardisorder qo
c. Severedepression qo
d. Violentbehavior qo
ANS: C qo
ECT was found to be an effective treatment for severe depression in the 1930s. During this period,
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
schizophreniawas treatedwithinsulin therapy, and violentbehaviorwastreatedwitha lobotomy. In
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
1949, lithium carbonate was discovered as a treatment for bipolar disorder.
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge
q o REF:p.6 qo qo qo qo
OBJ: 5
qo TOP: Influences of War on Mental Health Therapies
q o qo qo qo qo qo qo qo
NssesRsmeInt GMSBC:.CClienMt Needs:PsychosocialIntegrity
KEY: NursingProcessStep: A q o qo qo qo q o q o qo qo
US N T qo qo qo O
8. In theearlytwentieth century, afrontal lobotomywas acommon treatment forviolent
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
behaviors. Which description of this procedure is accurate?
qo qo qo qo qo qo qo qo
a. Aprocedure thatdelivers an electrical stimulus to the frontal lobesof the brain
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
b. A surgical procedure that drills holes in thefront of the skull todrain fluid
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
c. Asurgical procedure that severs the frontal lobes ofthe brain from the thalamus
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
d. A surgical procedurethat insertsimplants into thefrontallobes ofthe brain
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
ANS: C qo
Afrontal lobotomyisa surgical procedurein which thefrontal lobes ofthe brain aresevered from the
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
thalamus.
qo
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge
q o REF:p.6 qo qo qo qo
OBJ: 5
qo TOP: Influences of War on Mental Health Therapies
q o qo qo qo qo qo qo qo
KEY: Nursing Process Step: Assessment
q MSC:Client Needs: Psychosocial Integrity
o qo qo qo qo qo qo qo
9. Whichclass of drugswas introduced in the1930s forthetreatment ofdepression?
qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo qo
a. SSRIs
b. Tricyclicantidepressants qo
c. MAOIs
ANS: D qo