Maternal & Child
Health Nursing: Care
of the Childbearing
& Childrearing
Family 9th Edition –
JoAnne
Silbert-Flagg Test
Bank Questions and
Answers
Chapter 1 A Framework for Maternal and Child Health Nursing
1. For which reasons would a nurse review infant mortality statistics in the
United States? (Select all that apply.)
A) Measures the quality of pregnancy care
B) Reviews information on overall nutrition
C) Compares health with those of other states
D) Determines infant health and available care
E) Provides an index of the country's general health
Answers: A, B, D, E
Rationale:
Infant mortality statistics provide an index of a country's general health,
measures the quality of pregnancy care, provides information on overall
nutrition, and determines infant health and available care. Infant mortality
statistics compares the health with those of other countries and not with
those of other states.
3/13/2026, 5:17:24 AM 3/13/2026, 5:17:23 AM 3/13/2026, 5:17:21 AM
,3/13/2026, 5:17:26 AM 3/13/2026, 5:17:18 AM 3/13/2026, 5:17:20 AM
2. The nurse is providing care in an organization that supports the
maternal and child care continuum. Which type of patient care area is an
example of this approach? A) Primary care
B) Team nursing
C) Case management
D) Family-centered care
Answers: D
Rationale:
Keeping the family at the center of care is important because the level of
a family's functioning is important to the health status of its members. A
healthy family establishes an environment conducive to growth and
health-promoting behaviors to sustain family members during crises. A
family-centered approach enables nurses to better understand individuals
and their effect on others and, in turn, to provide more holistic care.
Primary nursing, team nursing, and case management do not necessary
take into consideration the maternal and child care continuum.
Page 1
3. Which actions should the nurse perform when supporting the goals of
maternal and child health care? (Select all that apply.)
A) Advocates protecting the rights of the mother and fetus
B) Teaches family members interventions to improve health
C) Adheres to principles that focus on the needs of the mother
D) Encourages maternal hospitalization to regain strength and stamina E)
Assesses family members for strengths and specific needs or challenges
Answers: A, B, E
Rationale:
Actions that the nurse should perform when supporting the goals of
maternal and child health care include advocating the rights for the
mother and fetus, teaching health promotion interventions, and assessing
the family for strengths and specific needs or challenges. Adhering to
principles that focus on the needs of the mother and encouraging
maternal hospitalization to regain strength and stamina are not actions
that support the goals of maternal and child health care.
4. The nurse is reviewing the 2020 National Health Goals and notes that
which is a focus of these goals?
A) Health promotion and disease prevention
B) Early diagnosis of chronic health problems
C) Effective use of medication to treat disease
D) Reduce the cost of health care and medications
Answers: A
Rationale:
The 2020 National Health Goals are intended to help citizens more easily
understand the importance of health promotion and disease prevention
and to encourage wide participation in improving health in the next
decade. These goals do not focus on the early diagnosis of chronic
problems, use of medications to treat disease, or reduce the cost of health
care and medications.
Page 2
3/13/2026, 5:17:24 AM 3/13/2026, 5:17:23 AM 3/13/2026, 5:17:21 AM
,3/13/2026, 5:17:26 AM 3/13/2026, 5:17:18 AM 3/13/2026, 5:17:20 AM
5. The nurse has noticed a change in the type of care needed to support
maternal and child health issues. What does the nurse realize as reasons
for the changes in care? (Select all that apply.)
A) Smaller families
B) Less domestic violence
C) More employed mothers
D) Stable home environments
E) More single-parent families
Answers: A, C, E
Rationale:
Nursing care for maternal and child is changing because families are
smaller, more mothers are employed out of the home, and there are more
single-parent families. There is an increase in domestic violence, and
families are less stable and more mobile, which influences homelessness.
6. During an assessment, the nurse asks a patient from a
non-English-speaking culture which types of home remedies and herbs
the patient uses for health care. What is the purpose of asking the patient
this question?
A) Analyze for herb–drug interactions
B) Understand the patient's philosophy of alternative health care
C) Determine the types of medications the patient will need to be
prescribed D) Explain to the physician the patient's preference for
nontraditional medicine approaches
Answers: A
Rationale:
Assessing what alternative measures are being used is important
because the action of an herb can interfere with prescribed medications.
Assessing the use of herbal remedies is not done to understand the
patient's philosophy of alternative health care, determine the types of
medications the patient will need to be prescribed, or explain the patient's
preferences for nontraditional medicine approaches to the physician.
Page 3
7. The nurse notes that statistics on maternal mortality had improved but
are again becoming elevated. What does the nurse realize as a reason for
this change in maternal mortality rates?
A) Earlier prenatal care
B) Gestational hypertension
C) Increased vaginal deliveries
D) Treatment for chronic diseases
Answers: B
Rationale:
This increasing rate in maternal mortality is associated with more
cesarean births, more gestational hypertension related to preexisting
hypertensive disorders, and lack of health insurance for many Americans.
This increase is not because of earlier prenatal care, increased vaginal
deliveries, or treatment for chronic diseases.
8. A new mother asks the nurse if all of the new baby's injections can be
given in one visit because the mother is losing income from missing work
3/13/2026, 5:17:24 AM 3/13/2026, 5:17:23 AM 3/13/2026, 5:17:21 AM
, 3/13/2026, 5:17:26 AM 3/13/2026, 5:17:18 AM 3/13/2026, 5:17:20 AM
because of the office visits. What does this new mother's issue indicate to
the nurse?
A) The mother needs to find an alternative employer.
B) The mother's income is more important that the baby's health.
C) Missing work does not support the baby's health maintenance visits. D)
The federal government needs to do more to support well-baby visits.
Answers: C
Rationale:
An area that needs additional research is finding effective stimuli to
encourage women to bring children for health maintenance visits. The
mother losing income because of missing work for well-baby visits will
deter health maintenance visits for the baby going forward. This mother's
issue does not indicate that the mother needs to find another job, that the
mother's income is more important that the baby's health, or that the
federal government needs to do more to support well-baby visits.
Page 4
9. The nurse works in a maternal and child care area that supports health
promotion. Which activities will the nurse perform to support this
philosophy of health care? (Select all that apply.)
A) Planning care
B) Patient teaching
C) Family counseling
D) New mother advocacy
E) Identifying nursing diagnoses
Answers: B, C, D
Rationale:
Extensive changes in the scope of maternal and child health nursing have
occurred as health promotion has become a greater priority in care. The
nursing activities for health promotion include teaching, counseling, and
advocacy. Planning care and identifying nursing diagnoses are a part of
the nursing process and not specific to health promotion.
10. During a care conference, a nurse provides everyone with a copy of
the latest research on improving the success of breastfeeding for first-time
mothers. Which Quality & Safety Education for Nurses competency does
this nurse's action support? A) Quality improvement
B) Patient-centered care
C) Evidence-based practice
D) Teamwork and collaboration
Answers: C
Rationale:
Providing research material supports the Quality & Safety Education for
Nurses competency of evidence-based practice because the nurse is
integrating the best current evidence with clinical expertise and
patient/family preferences and values for delivery of optimal health care.
Providing research evidence does not support the Quality & Safety
Education for Nurses competencies of quality improvement,
patient-centered care, or teamwork and collaboration.
Page 5
3/13/2026, 5:17:24 AM 3/13/2026, 5:17:23 AM 3/13/2026, 5:17:21 AM