jk jk jk jk jk jk jk jk jk j k
W. Johnson, David Young, Shane Stadler
jk jk jk jk jk
Chapter: Chapter 1 jk jk
Multiple Choice
jk jk
1. Which one of the following is an SI base unit?
jk jk jk jk jk jk jk jk jk
A) gram
B) slug
C) newton
D) centimeter
E) kilogram
Ans: Ej k
Difficulty: Easy
jk jk
SectionDef: Section 1-2 and Section 1-3 j k jk jk jk jk
2. Complete the following statement: Today, the standard meter is defined in terms of
jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk
A) the distance from the earth's equator to the north pole.
jk jk jk jk jk jk jk jk jk
B) the wavelength of light emitted from a krypton atom.
jk jk jk jk jk jk jk jk
C) the wavelength of light emitted from a sodium atom.
jk jk jk jk jk jk jk jk
D) a platinum-iridium bar kept in France.
jk jk jk jk jk
E) the speed of light.
jk jk jk
Ans: E j k
Difficulty: Medium j k
SectionDef: Section 1-2 and Section 1-3 j k jk jk jk jk
3. Complete the following statement: Today, the standard unit of mass is defined in terms of
jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk
A) a specified volume of water at 4 °C.
jk jk jk jk jk jk jk
B) Planck’s constant h. jk jk
C) a specified number of cesium atoms.
jk jk jk jk jk
D) a standard platinum bar.
jk jk jk
E) the speed of light.
jk jk jk
,Ans: j k B
Difficulty: Medium j k
SectionDef: Section 1-2 and Section 1-3 j k jk jk jk jk
4. Complete the following statement: Today, the standard unit of time is defined in terms of
jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk
A) the electromagnetic waves emitted by cesium atoms.
jk jk jk jk jk jk
B) the motion of the moon around the earth.
jk jk jk jk jk jk jk
C) the motion of a precision pendulum.
jk jk jk jk jk
D) the average solar day.
jk jk jk
E) the speed of light.
jk jk jk
Ans: A j k
Difficulty: Medium j k
SectionDef: Section 1-2 and Section 1-3 j k jk jk jk jk
5. The mass of a raindrop is 4 milligrams. Which one of the following statements indicates the
jk jk jk jk jk jk jk j k jk jk jk jk jk jk jk
correct mass of the raindrop in grams?
jk jk jk jk jk jk jk
A) The raindrop has a mass of 4 × 106grams.
jk jk jk jk jk jk jk jk jk
B) The raindrop has a mass of 4 × 10–3 grams.
jk jk jk jk jk jk jk jk jk
C) The raindrop has a mass of 4 × 10–1grams.
jk jk jk jk jk jk jk jk jk
D) The raindrop has a mass of 4 × 103grams.
jk jk jk jk jk jk jk jk jk
E) The raindrop has a mass of 4 × 10–6grams.
jk jk jk jk jk jk jk jk jk
Ans: B j k
Difficulty: Medium j k
SectionDef: Section 1-2 and Section 1-3 j k jk jk jk jk
6. Which one of the following is the longest length?
jk jk jk jk jk jk jk jk
A) 100 meters jk
B) 102centimeters jk
C) 104 millimeters jk
D) 105micrometers jk
E) 107 nanometersjk
Ans: C
jk j k
,Difficulty: Medium j k
SectionDef: Section 1-2 and Section 1-3 j k jk jk jk jk
7. In a diving competition, a woman dives from a platform that is ten meters above the surface
jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk
of the water. What is the height, expressed in feet, of the platform?
jk jk jk j k jk jk jk jk jk jk jk jk jk
A) 13 feet jk
B) 18 feet jk
C) 24 feet jk
D) 33 feet jk
E) 47 feet jk
Ans: D j k
Difficulty: Medium j k
SectionDef: Section 1-2 and Section 1-3 j k jk jk jk jk
8. A candy shop sells a pound of chocolate for $ 10.85. What is the price of 1.50 kg of
jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk j k jk jk jk jk jk jk jk
chocolate at the shop?
jk jk jk jk
A) $ 8.17 jk
B) $ 13.49jk
C) $ 17.98jk
D) $ 29.73 jk
E) $ 35.81jk
Ans: E j k
Difficulty: Hard
jk jk
SectionDef: Section 1-2 and Section 1-3 j k jk jk jk jk
1 milligram jk
9. Complete the following statement: The ratio 1 kilogram
jk jk jk jk jk
jk j k
is equal to
jk jk
A) 102.
B) 103.
C) 106.
D) 10–3.
E) 10–6.
Ans: E j k
Difficulty: Medium j k
, SectionDef: Section 1-2 and Section 1-3 j k jk jk jk jk
10. Which one of the following choices is equivalent to 8.0 m2?
jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk
A) 8.0 × 10–4 cm2
jk jk jk
B) 8.0 × 102 cm2
jk jk jk
C) 8.0 × 10–2 cm2
jk jk jk
D) 8.0 × 104 cm2jk jk jk
E) 8.0 × 103 cm2
jk jk jk
Ans: D
j k
Difficulty: Hard
jk jk
SectionDef: Section 1-2 and Section 1-3 j k jk jk jk jk
11. Which one of the following pairs of units may not be added together, even after the
jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk
appropriate unit conversions have been made?
jk jk jk jk jk jk
A) grams and milligrams jk jk
B) kilometers and kilograms jk jk
C) miles and kilometers jk jk
D) slugs and kilograms jk jk
E) centimeters and yards jk jk
Ans: B
j k
Difficulty: Easy
jk jk
SectionDef: Section 1-2 and Section 1-3 j k jk jk jk jk
12. Which one of the following choices is equivalent to 44.5 mm?
jk jk jk jk jk jk jk jk jk jk
A) 4.45 × 101 m jk jk jk
B) 4.45 × 10–2 m jk jk jk
C) 44.5 × 10–1 m jk jk jk
D) 44.5 × 10–2 m jk jk jk
E) 4.45 × 100 m jk jk jk
Ans: B
j k
Difficulty: Medium j k
SectionDef: Section 1-2 and Section 1-3 j k jk jk jk jk