Turban) Chapter 1 Overview of Electronic Commerce
1.1 True/False
1) Radio frequency identification (RFID) chips were used to prevent counterfeit tickets and to
k k k k k k k k k k k k
ensure the safety of the athletes' food at the 2008 Olympics in Beijing.
k k k k k k k k k k k k k
Answer: TRUE k
Diff: 2 k Page Ref: 2 k k
AACSB Standard: Use of Information Technology
k k k k k
2) Electronic commerce (EC) is the process of buying, selling, transferring, or exchanging
k k k k k k k k k k k
products, services, and/or information via the Internet only.
k k k k k k k k
Answer: FALSE k
Diff: 2 k Page Ref: 4 k k
AACSB Standard: Use of Information Technology
k k k k k
3) EC can be conducted over the public Internet or privately-owned intranets.
k k k k k k k k k k
Answer: TRUE
k k
Diff: 1 k Page Ref: 4 k k
4) In the field, a sales representative writes notes with a mobile handwriting-recognition computer
k k k k k k k k k k k k
immediately after a sales call. This can be viewed as an business-to-business EC activity.
k k k k k k k k k k k k k k
kAnswer: FALSE k
Diff: 2 k Page Ref: 5 k k
AACSB Standard: Reflective Thinking
k k k
5) From a service perspective, EC allow governments, firms, consumers, and management to both
k k k k k k k k k k k k
cut service costs and improve the quality and speed of customer service.
k k k k k k k k k k k k
Answer: TRUE k
Diff: 2 k Page Ref: 5 k k
AACSB Standard: Use of Information Technology
k k k k k
6) An extranet is a network that uses private corporate networks to link together multiple intranets.
k k k k k k k k k k k k k k
Answer: FALSE
k k
Diff: 2 k Page Ref: 7 k k
7) An example of business-to-consumer (B2C) is when Dell provides customer service online by
k k k k k k k k k k k k
collaborating electronically with its partners.
k k k k k
Answer: FALSE k
Diff: 2 k Page Ref: 7 k k
,8) eMarketer estimated that retail e-commerce sales would decrease approximately 1.6 percent in
k k k k k k k k k k k
2009.
k
Answer: FALSE k
Diff: 2 Page Ref: 7
k k k
9) Network infrastructures include cell phones and other electronic devices that are located in
k k k k k k k k k k k k
various locations by telecommunications networks, including wireless ones.
k k k k k k k k
Answer: TRUE k
Diff: 2 Page Ref: 8
k k k
AACSB Standard: Use of Information Technology
k k k k k
10) The final participants in B2B transactions are consumers.
k k k k k k k
Answer: FALSE
k k
Diff: 1 Page Ref: 9
k k k
11) When RetroMedia Inc. purchases Godiva chocolates as gifts for its employees and has Godiva
k k k k k k k k k k k k k
mail them directly to the recipient, RetroMedia is engaged in B2B2C.
k k k k k k k k k k k
Answer: TRUE k
Diff: 2 Page Ref: 9, 10
k k k k
12) Doing your banking on an iPhone is an example of m-commerce.
k k k k k k k k k k
Answer: TRUE
k k
Diff: 2 Page Ref: 11
k k k
AACSB Standard: Use of Information Technology
k k k k k
13) EC's future is now being shaped largely by the worldwide oil and financial crises.
k k k k k k k k k k k k k
Answer: FALSE
k k
Diff: 3 Page Ref: 13
k k k
AACSB Standard: Reflective Thinking
k k k
14) Despite the failures of individual companies, the total volume of EC has been growing by 5 to
k k k k k k k k k k k k k k k k
7 percent every year.
k k k k
Answer: FALSE k
Diff: 2 Page Ref: 13
k k k
15) E-commerce 2.0 is based primarily on blogs and corporate-sponsored collaboration.
k k k k k k k k k
Answer: FALSE
k k
Diff: 1 Page Ref: 13
k k k
16) In effect, in a social network there are online and offline communities of people with similar
k k k k k k k k k k k k k k k
interests.
k
Answer: FALSE k
Diff: 2 Page Ref: 17
k k k
,17) Enterprise-oriented networks are social networks whose primary objective is to facilitate k k k k k k k k k k
business.
k
Answer: TRUE k
Diff: 1
k Page Ref: 17 k k
18) Economic, legal, societal, and technological factors have created a highly competitive business
k k k k k k k k k k k
environment in which customers are becoming less powerful.
k k k k k k k k
Answer: FALSE k
Diff: 2
k Page Ref: 27 k k
19) The financial/economic crisis of 2008-2009 has resulted in many companies going out of
k k k k k k k k k k k k
business or being acquired by other companies.
k k k k k k k
Answer: TRUE k
Diff: 1
k Page Ref: 27 k k
20) Business models are a subset of a business plan or business case and refer to methods of doing
k k k k k k k k k k k k k k k k k
business by which a company can generate revenue.
k k k k k k k k
Answer: TRUE k
Diff: 2
k Page Ref: 30 k k
21) A business model outlines how the organization or the EC project will generate revenue
k k k k k k k k k k k k k
through sales, transaction fees, advertising fees, affiliate fees, or other revenue sources.
k k k k k k k k k k k k
kAnswer: FALSE k
Diff: 2
k Page Ref: 30 k k
22) A value proposition refers to the tangible and intangible benefits that a company can derive
k k k k k k k k k k k k k k
from using EC—making it an important part of the marketing plan.
k k k k k k k k k k k
Answer: TRUE k
Diff: 2
k Page Ref: 33 k k
23) Affiliate marketing is an EC business model of word-of-mouth marketing in which customers
k k k k k k k k k k k k
promote a product or service to friends or other people.
k k k k k k k k k k
Answer: FALSE k
Diff: 2
k Page Ref: 34 k k
24) The Web site http://chemconnect.com for the chemical industry is an example of special
k k k k k k k k k k k k
interest vertical marketplaces that concentrate on one industry.
k k k k k k k k
Answer: TRUE k
Diff: 1
k Page Ref: 34 k k
25) The branch of philosophy that deals with what is considered to be right and wrong is known as
k k k k k k k k k k k k k k k k k
corporate governance.
k k
Answer: FALSE k
Diff: 1
k Page Ref: 34 k k
, 1.2 Multiple Choice k
1) The 2008 Olympics in Beijing was the most digital Olympics to date for each of the following
k k k k k k k k k k k k k k k k
reasons except:
k k
A) Many of the tickets were purchased online by people worldwide, using Beijing Gehue
k k k k k k k k k k k k
Ticketmaster, in what is called business-to-business (B2B) e-commerce.
k k k k k k k k
B) The International Olympic Committee launched a YouTube channel to broadcast clips that were
k k k k k k k k k k k k
accessible in many developing countries.
k k k k k
C) Millions watched the Olympics through online videos and Internet-enabled cell phones and
k k k k k k k k k k k
other mobile devices.
k k k
D) Global Positioning Systems (GPS) were used to track the position of sailing and rowing boats.
k k k k k k k k k k k k k k
Answer: A
k k
Diff: 3 k Page Ref: 2 k k
AACSB Standard: Use of Information Technology
k k k k k
2) RFID technology was used to support each of the following activities at the 2008 Beijing
k k k k k k k k k k k k k k
Olympics except:
k k
A) ensuring safety of athletes' food k k k k
B) blogging on social networks k k k
C) preventing the sale of counterfeit tickets k k k k k
D) tracking marathon runners k k
Answer: B
k k
Diff: 2 k Page Ref: 2,3 k k
AACSB Standard: Use of Information Technology
k k k k k
3) k refers to the buying and selling of goods and services; servicing of customers;
k k k k k k k k k k k k
collaborating with business partners; and conducting electronic transactions within an organization.
k k k k k k k k k k k
A) E-commerce
B) E-business
C) Pure e-commerce k
D) Partial e-commerce k
Answer: B
k k
Diff: 1 k Page Ref: 5 k k
4) EC can take several forms depending on the degree of digitization of the following three
k k k k k k k k k k k k k k
dimensions:
k
A) the product or service sold, the process, and the delivery method.
k k k k k k k k k k
B) the business process, the collaboration, and the transaction.
k k k k k k k
C) the payment method, the delivery method, and the production method.
k k k k k k k k k
D) the marketing channel, the agent, and the collaboration method.
k k k k k k k k
Answer: A
k k
Diff: 2 k Page Ref: 5 k k