SAGE Publishing, 2021
Chapter 1: Studying Growth and Change Across the Life
Span
Test Bank
Multiple Choice
1. From a developmental perspective, we are each ______.
A. a collection of different systems
B. a single, integrated unit
C. at risk for cognitive impairment
D. a product of our environment
Ans: B
Cognitive Domain: Knowledge
Answer Location: Development Is Multidimensional and Multiply Caused
Difficulty Level: Easy
2. Individuals who experienced the Great Depression might have had a greater impact
on the future of children during that time compared to adults. This is an example of how
the ______.
A. frequency of biological factors shifts over the life span
B. importance of biological factors shifts over the life span
C. importance of cultural factors shifts over the life span
D. importance of biological and cultural factors shifts over the life span
Ans: D
Cognitive Domain: Application
, Patrick, Adult Development and Aging, 1e
SAGE Publishing, 2021
Answer Location: The Importance and Frequency of Biological and Cultural Factors
Shift Over Time
Difficulty Level: Hard
3. Age-normative influences are related to ______.
A. developmental age
B. chronological age
C. events in one’s life
D. nonuniversal processes
Ans: B
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: Development Is Influenced by Historical Period and Culture
Difficulty Level: Medium
4. Paul Baltes is recognized as a pioneer in the field of aging and one of his major
contributions was the ______.
A. principles of life span development
B. principles of lifelong acculturation
C. developmental milestones
D. principles of environmental scaffolding
Ans: A
Cognitive Domain: Knowledge
Answer Location: Principles of Life Span Development
Difficulty Level: Easy
5. Which of the following generations was born between 1981 and 1996?
, Patrick, Adult Development and Aging, 1e
SAGE Publishing, 2021
A. Gen Z
B. the Silent Generation
C. the Greatest Generation
D. Millennials
Ans: D
Cognitive Domain: Knowledge
Answer Location: Generational Cohorts
Difficulty Level: Easy
6. Which generation might experience concerns related to Social Security and
Immigration?
A. Gen Z
B. Millennials
C. Gen X
D. Baby Boomers
Ans: A
Cognitive Domain: Application
Answer Location: Generational Cohorts
Difficulty Level: Hard
7. Which of the following factors does not influence the numbers and proportions of
older adults in a society?
A. births
B. deaths
C. immigration/emigration
D. employment rate
, Patrick, Adult Development and Aging, 1e
SAGE Publishing, 2021
Ans: D
Cognitive Domain: Knowledge
Answer Location: Generational Cohorts
Difficulty Level: Easy
8. Non-normative influences might include ______.
A. early illness
B. the 9/11 terrorist attacks
C. experiencing the Great Depression
D. puberty
Ans: A
Cognitive Domain: Application
Answer Location: Development Is Influenced by Historical Period and Culture
Difficulty Level: Hard
9. Age-normative influences might include ______.
A. winning the lottery
B. the 2001 terrorist attacks
C. experiencing a religious conversion
D. becoming a grandmother around age 47
Ans: D
Cognitive Domain: Application
Answer Location: Development Is Influenced by Historical Period and Culture
Difficulty Level: Hard