Learning
Here is a new 100-question original practice set for MAT 091 Module 1 | Mathematics.
These are not official exam questions and are not copied from any textbook, test bank,
or copyrighted source.
Question 1: Simplify: 6 + 2(5 − 3)2
A. 14
B. 20
C. 10
D. 64
Correct answer: A
Rationale: 5 − 3 = 2, 22 = 4, 2(4) = 8, 6 + 8 = 14.
Question 2: Simplify: (8 − 3) × 2 + 7
A. 15
B. 17
C. 19
D. 21
Correct answer: B
Rationale: 8 − 3 = 5, 5 × 2 = 10, 10 + 7 = 17.
Question 3: Simplify: −12 + 5
A. −7
B. 7
C. −17
D. 17
Correct answer: A
Rationale: −12 + 5 = −7.
Question 4: Simplify: −9 − (−4)
,A. −13
B. −5
C. 5
D. 13
Correct answer: B
Rationale: −9 − (−4) = −9 + 4 = −5.
Question 5: Simplify: (−3)(4)(−2)
A. −24
B. 24
C. −12
D. 12
Correct answer: B
Rationale: (−3)(4) = −12, (−12)(−2) = 24.
Question 6: Simplify: −36 ÷ (−9)
A. −4
B. 4
C. −9
D. 9
Correct answer: B
Rationale: A negative divided by a negative is positive: 4.
Question 7: Evaluate: ∣ −15 ∣ −∣ 6 ∣
A. 9
B. −9
C. 21
D. −21
Correct answer: A
Rationale: ∣ −15 ∣= 15, ∣ 6 ∣= 6, 15 − 6 = 9.
Question 8: Simplify: 20 ÷ 5 + 3 × 2
, A. 10
B. 14
C. 11
D. 22
Correct answer: A
Rationale: 20 ÷ 5 = 4, 3 × 2 = 6, 4 + 6 = 10.
Question 9: Simplify: 43 − 10
A. 54
B. 44
C. 64
D. 74
Correct answer: A
Rationale: 43 = 64, 64 − 10 = 54.
Question 10: Simplify: −24
A. −16
B. 16
C. −8
D. 8
Correct answer: A
Rationale: Exponent applies to 2 only: 24 = 16, so −16.
Question 11: Simplify: (−2)4
A. −16
B. 16
C. −8
D. 8
Correct answer: B
Rationale: (−2)4 = (−2)(−2)(−2)(−2) = 16.
Question 12: Simplify: 15 − 3(2 + 4)