Question 1: All of following are components of the laissez-faire perspective in the development of social
welfare except:
Answer: people become poor or needy as a result of changing social institutions such as economic
globalization
Question 2: Prior to the Elizabethan Poor Law, care for the English poor was:
Answer: primarily a function of the church
Question 3: In 1839, King Edward III mandated the Statute of Laborers Act which:
Answer: made it mandatory that all able-bodied persons accept any type of employment within a parish
Question 4: The ____________ established a national policy regarding the poor in 1601.
Answer: Elizabethan Poor Law
Question 5: Which perspective views social welfare as serving only those with the most problems or
greatest need?
Answer: residual
Question 6: ____________ refers to the practice of placing the "worthy poor" in institutions to obtain
services:
Answer: indoor relief
Question 7: Which of the following represents the most important shift in social welfare between the
American Revolution and the Civil War?
Answer: shift to outdoor relief rather than indoor relief
Question 8: The phrase "friendly visitors" is most often associated with:
Answer: charity organization societies
Question 9: Which program was created in 1935 to provide public service jobs for the unemployed?
Answer: Works Progress Administration
Page 1
,Question 10: ____________ traveled the United States observing the care given the "insane" and
worked towards reform:
Answer: Dorothea Dix
Question 11: Which piece of federal legislation created the Job Opportunities and Basic Skills (JOBS)
training and education program?
Answer: Family Support Act of 1988
Question 12: Which of the following best describes the approach to welfare reform during the
mid-1990s?
Answer: a shift in responsibility for welfare programs from the federal to the state level
Question 13: Which movement focused on individuals as part of their community and understanding
and appreciating the strengths of cultural diversity?
Answer: settlement house movement
Question 14: Which entitlement program was ended by the Personal Responsibility and Work
Opportunity Budget Reconciliation Act of 1996?
Answer: Aid to Families with Dependent Children (AFDC)
Question 15: The objective of this act was to "eliminate poverty" through institutional change:
Answer: Economic Opportunity Act
Question 16: All of the following are primary factors that impact why most people have problems
except:
Answer: a conscious, personal choice to allow the problems to occur
Question 17: Social work ____________ provide the basis for social work beliefs about individuals and
society
Answer: values
Question 18: All of the following are part of a global definition of social work except:
Answer: provide moral direction in times of crisis
Page 2
, Question 19: Which of the following organizations promoted scientific philanthropy, emphasizing that
charity was more than almsgiving?
Answer: charity organization societies
Question 20: The values base of the social work profession does not include:
Answer: sympathy for every client
Question 21: Which profession emphasizes the relationship between the person and the environment?
Answer: social work
Question 22: Which profession specializes in behavioral health, addressing mental and emotional
problems experienced by individuals and prescribing medication when needed?
Answer: psychiatry
Question 23: Social work education builds on which type of knowledge base:
Answer: liberal arts
Question 24: All of the following statements are true except:
Answer: Although pastoral counselors function in religious settings, they do not use religious belief systems
in counseling individuals and families.
Question 25: In our complex society, many problems require the attention of specialists from diverse
areas of practice in order to move toward resolution. This statement best reflects the need for
professional:
Answer: diversity
Question 26: Which of the following professions uses various forms of psychometric instruments in
diagnosing problems?
Answer: psychology
Question 27: The key difference between social work and pastoral counseling is that:
Answer: pastoral counselors are typically educated in schools of theology that offer a specialization in
counseling
Page 3