Question 1: A group of individuals who are known to be similar in some way that affects the response
before an experiment begins is called a
Answer: block
Question 2: All _____ surveys are observational studies.
Answer: sample
Question 3: The response to a dummy treatment is called the ________ effect .
Answer: placebo
Question 4: How do we randomize in a matched pairs design?
Answer: within each pair
Question 5: Two variables are said to be confounded when their effects on the response variable cannot
be
Answer: separated from one another
Question 6: An _______ _________ cannot be used to establish a cause-and-effect relationship between
the explanatory and response variables because of potential confounding.
Answer: observational study
Question 7: Two variables are said to be _____________ when their effects on the response variable
cannot be distinguished from each other.
Answer: confounded
Question 8: In a completely randomized experiment, comparing one active treatment with another
active treatment meets the principle of _____?
Answer: control
Question 9: chose so that every set of n individuals has an equal chance to be the sample already
selected
Answer: simple random sample
Page 1
, Question 10: multistage sampling
Answer: a sampling procedure that either employs multiple sampling methods to select a sample, or which
uses one sampling method multiple times to select a sample
Question 11: Bias in a sampling method is
Answer: any systematic error that tends to occur in the same direction every time you use this sampling
method
Question 12: Every conceivable group of people of the required size has the same chance of being the
selected sample when we use a
Answer: simple random sample
Question 13: voluntary response sample
Answer: A sample which involves only those who want to participate in the sampling / suffer from high bias
Question 14: categorical variable
Answer: places an individual into one of several groups or categories
Question 15: confounding variable
Answer: in an experiment, a factor other than the independent variable that might produce an effect
Question 16: control variable
Answer: A variable that is kept constant during a controlled experiment.
Question 17: lurking variable
Answer: A variable that has an important effect on the relationship among the variables in a study but is not
one of the explanatory variables studied hidden
Question 18: We plant tomatoes in a garden that's half-shaded. We test a fertilizer by putting it on the
plants in the sun and apply none to the shaded plants. Months later the fertilized plants bear more and
better tomatoes. Why? Well, maybe it's the fertilizer, maybe it's the sun, maybe we need both. We're
unable to conclude that the fertilizer works because any effect of fertilizer
Answer: is confounded
Page 2