(Verified Update)
95 questions with answers
Topic: NURS 190 Quiz 5
1. The primary function of the stomach is
Answer: the chemical and mechanical breakdown of food
2. The small intestine is
Answer: the body's primary digestive and absorptive organ
3. The vermiform appendix is attached to
Answer: the large intestine at the cecum
4. The appendix contains masses of lymphoid tissue that make only a minor
contribution to immunity; however, when inflamed:
Answer: The appendix causes significant health problems
5. The main functions of the large intestine are
Answer: absorbing water from indigestible food residue and eliminating the residue in the
form of feces
6. Liver
Answer: The largest gland of the body, the liver is located in the right upper portion of the
abdominal cavity, directly inferior to the diaphragm to just below the costal margin and
extends into the left side of the abdomen.
7. The only digestive function of the liver is
Answer: the production and secretion of bile for fat emulsification
8. The liver has a major role in the metabolism of
Answer: proteins, fats, and carbohydrates
9. Gallbladder
Answer: stores bile and assisting in the digestion of fats
10. Pancreas
Answer: an endocrine and exocrine gland
11. The pancreas as an endocrine gland...
Answer: secretes insulin, an important factor in carbohydrate metabolism
12. The pancreas as an exocrine gland...
Answer: releases pancreatic juice, which contains a broad spectrum of enzymes that mixes
with bile in the duodenum
13. The four pairs of abdominal muscles, when well toned....
Answer: support and protect the abdominal viscera most effectively
14. Muscles of the abdominal wall:
Answer: -Rectus abdominis -External oblique -Internal oblique -Transverse abdominis
Page 1
, 15. Secondary functions of these muscle groups include
Answer: -Lateral flexion -Rotation -Anterior flexion of the trunk
16. The abdominal aorta continues to
Answer: the L4 level of the vertebral column, where it bifurcates to form the right and left
common iliac arteries
17. Kidneys filter...
Answer: nitrogenous wastes from blood and producing urine
18. Kidneys produce and secrete...
Answer: -Produce a biologically active form of vitamin D
19. If kidneys do not secrete erythropoietin it may lead to
Answer: anemia
20. Renin's major function
Answer: controls blood pressure
21. The slender tubelike structures that carry the urine from the kidneys to the
bladder are
Answer: the ureters
22. Spleen
Answer: -provides a site for lymphocyte proliferation and immune surveillance and response
23. Common way to assess the abdomen:
Answer: Mapping: Process of dividing the abdomen into four quadrants or regions for the
purpose of examination
24. Right Upper Quadrant Organs
Answer: Liver Gallbladder Pylorus Duodenum Head of Panacreas (R) kidney and adrenal
gland Hepatic flexure of the colon Section of the ascending and transverse colon
25. Right Lower Quadrant Organs
Answer: Cecum Appendix Right ovary and tube Right ureter Right spermatic cord
26. Left Upper Quadrant Organs
Answer: Stomach Spleen Left lobe of liver Body of pancreas Left kidney and adrenal Splenic
flexure of colon Part of transverse and descending colon
27. Left Lower Quadrant Organs
Answer: Part of descending colon Sigmoid colon Left ovary and tube Left ureter Left
spermatic cord
28. The incidence of infection by Helicobacter pylori, which is a major cause of peptic
ulcer disease, is highest among individuals of
Answer: African American heritage and Mexican Americans
29. Borborygmi
Answer: Stomach growling-due to bleeding or inflammatory bowel disease
30. Most common reason for borborygmi...
Answer: Hunger
Page 2